Is Microsoft’s Operations Management Suite de nieuwe System Center?
Maarten Goet

Ik verwacht dat veel van de mensen die dit artikel lezen al Microsoft System Center gebruiken. System Center werd 9 jaar geleden gelanceerd tijdens de Microsoft Management Summit 2007 in Las Vegas, toen Microsoft haar visie omtrent “Dynamic Datacenter” aan het uitleggen was, in een tijdperk dat de iPhone nog gelanceerd moest worden. Er was een desktop computer met een 4:3 scherm, een telefoon waar alleen maar mensen mee kon bellen (en hooguit Snake op kon spelen), en virtualisatie was een hit: de oneindige groei van virtuele servers was prioriteit nummer één om te beheersen.

We leven nu in een andere tijd. Zoals Satya Nadella het verwoord: we leven in een Mobile First, Cloud First wereld. We praten over microservices en (Docker) containers, bijna elk bedrijf gebruikt wel cloud diensten, en we hebben allerlei apparaten die we afwisselend gebruiken voor werk en vrije tijd. Dat vraagt om een andere aanpak in beheer: een aanpak die de mogelijkheden omarmt die worden geboden, maar ondertussen wel de mate van compliancy kan afdwingen die nodig is voor veiligheid van persoonlijke data etc. Dit is waar Microsoft Operations Management Suite (OMS) voor ontworpen is.

Dus, is OMS de nieuwe System Center? Niet echt. System Center was en is erg succesvol in het beheren van infrastructuren en applicaties, en was zijn tijd vooruit in hoe het dit deed met distributed app modellen, self-service portals etc. Dat is wat OMS nu ook biedt: een geïntegreerde manier om cloud (apps) te beheren op een manier die zijn tijd vooruit is. Echter, OMS vervangt System Center niet. En dat is omdat we in een hybride wereld leven: een wereld waarin eigen datacenters gecombineerd worden met de flexibiliteit die cloud biedt. En om beide werelden succesvol te beheren, gebruik je OMS en System Center tezamen. Maar omdat OMS zelf een cloud dienst is, zullen sommige taken vanuit daar worden verzorgd: bijvoorbeeld die van capacity management – omdat deze flink wat rekenkracht nodig heeft voor het doorrekenen van grote hoeveelheid data om daarna te kunnen voorspellen. Dat gaat makkelijker met cloud.

OMS en System Center versterken elkaar, op een manier die uniek is. Dat is omdat beide diensten/producten door zelfde product groep bij Microsoft worden ontwikkelt. De mensen die al jarenlang System Center ontwikkelen (en dat nog jaren zullen doen), werken ook aan OMS. Doordat dit één team is, worden er verregaande integraties gerealiseerd. Je ziet dat nu bijvoorbeeld al met System Center Operations Manager en OMS’ Log Analytics.

Maar dat kan je het beste zelf ervaren. Microsoft’ Operations Management Suite heeft een gratis variant om mee te starten. Die is slechts alleen beperkt op maximaal 500Mb per dag aan data die inkomend mag zijn, maar alle functies zijn verder gewoon beschikbaar. Ideaal voor kleinere omgevingen of voor een proof of concept of pilot. Klik hier en probeer het zelf.

SHARE
Maarten Goet

Managing Partner

Meer weten?
Maarten vertelt je graag meer.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!