System Center: De koning is dood, lang leve de koning!
Maarten Goet

De meest gestelde vraag die wij de afgelopen periode kregen bij InSpark, ging over de toekomst van System Center. Klanten vroegen ons: “Komt er nog wel een nieuwe versie van System Center?” of “Is het verstandig om over te stappen op Operations Management Suite?” of “Is OMS SCOM vanuit de cloud?” Om deze vragen te beantwoorden, is het goed om eerst naar de historie te kijken. Meer dan 10 jaar geleden werd System Center aangekondigd op de Microsoft Management Summit (MMS). Toen werd het gezien als een onderdeel van Microsoft’s visie op het datacenter van de toekomst, dat ze het ‘Dynamic Systems Initiative’ noemden. Een geïntegreerde suite van beheertools die tevens de mogelijkheden bood om een Private Cloud te maken in combinatie met Windows Server en Hyper-V.

10 jaar later

Fast forward tien jaar later en de wereld ziet er heel anders uit. De meeste bedrijven zijn nu bezig met een (public) cloud strategie. In heel veel gevallen is het zelfs zo dat wanneer bedrijven een nieuwe applicatie ontwerpen, er direct gekeken wordt of deze in de publieke cloud kan draaien, bijvoorbeeld in Microsoft Azure. De meeste bedrijven hebben dan ook een hybride omgeving. Dit is een combinatie van een eigen datacenter functionaliteit met veelal een virtualisatie platform, in combinatie met publieke cloud diensten vanuit bijvoorbeeld Microsoft Azure. Dit zal ook niet zomaar veranderen. Hoewel er veel zogenaamde “lift and shift” projecten zijn waarbij bestaande workloads, meestal virtuele machines, 1 op 1 worden omgezet naar Microsoft Azure, is het om meerdere redenen lastig om bestaande datacenters echt helemaal uit te zetten. Soms vanwege de Pareto-regel (80/20), soms vanwege het ontbreken van support van applicaties in de publieke cloud (denk bijvoorbeeld aan Oracle, etc), maar soms ook omdat archieven in langdurige opslag staan.

Het is dan ook zo dat System Center nog steeds een prima keuze is voor het beheer van deze datacenters. Daarin blijft Microsoft investeren (zie ook de recent uitgekomen versie 1801 van System Center). Niet alleen wordt telkens ondersteuning geboden aan de laatste versies van Windows Server en Hyper-V, maar ook komen er nieuwe functies uit in bijvoorbeeld SCOM (zoals HTML5 dashboards) en VMM (zoals op het gebied van Software Defined Networking). Het is echter logisch dat Microsoft ook investeert in management tooling voor de cloud. In Azure is de dynamiek bijvoorbeeld heel anders dan bij een eigen datacenter. Updates worden vaker en sneller uitgevoerd, je kunt als eindgebruiker niet bij de onderliggende infrastructuur en soms worden bepaalde diensten helemaal herschreven en als nieuwe versies gelanceerd. Daarom biedt Microsoft Azure beheermogelijkheden via Azure Security Center, Azure Log Analytics, Azure Monitor, en nog veel meer. Samen wordt dit de Operations Management Suite (OMS) genoemd.

Geen overlapping, maar aanvulling

Soms overlappen OMS en System Center elkaar, maar dit komt niet vaak voor. Dit omdat startende bedrijven vaak direct voor cloud-only kiezen, waardoor ze waarschijnlijk OMS gebruiken. Dit neemt niet weg dat ze ook functies nodig hebben die in System Center zitten en vice versa; ben je een bestaand bedrijf en gebruik je System Center al, dan wil je dit “verlengen” naar de publieke cloud en koppelen met OMS. Dit kan gelukkig prima.

Is de Koning dood?

De historische uitspraak “De koning is dood, lange leve de koning” is uit 1443, om na de dood van de bestaande koning een nieuwe koning aan te kondigen. Dat is hier dus niet het geval. System Center is niet dood, en OMS is niet de opvolger. Beiden hebben een eigen plek in het beheer landschap, en werken uitstekend samen.

SHARE
Maarten Goet

Director

Meer weten?
Wil je meer informatie over het System Center of Operations Management Suite? Of wil je weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Ik deel graag mijn kennis met je onder het genot van een kopje koffie.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!