Azure Gemeente
“Niet alles draait 24/7. Door het in de Cloud te zetten, betaal je as you go, dus alleen als je er gebruik van maakt.”
Dennis Stakenburg
IT-architect bij de Gemeente Breda

Gemeente Breda kiest voor voor flexibiliteit, schaalbaarheid en efficiëntie

“Onze filosofie is dat medewerkers anytime, anywhere, on any device moeten kunnen werken. Als je voor werken in de Cloud kiest, brengt dit vraagstukken mee ten aanzien van veiligheid en privacy. Maar eigenlijk geldt hetzelfde voor on-premise. De focus verschuift alleen naar beveiliging van de data zelf in plaats van de locatie.” Dennis Stakenburg, IT-architect bij de Gemeente Breda, spreekt een veelgehoorde zorg uit en slaat de spijker op z’n kop.

Tijd en kosten besparen

Online samenwerken, mobiel werken met iPads, choose your own device: stuk voor stuk ontwikkelingen die vragen om een toekomstgerichte inrichting van de IT van de gemeente. HPE Azure Private Cloud bleek het meest geschikt: een door Microsoft ondersteunde cloudoplossing, met gebruik van betrouwbare HP-technologie. Hiermee kiest Breda voor flexibiliteit, schaalbaarheid en meer efficiëntie. Dat bespaart tijd en kosten. “InSpark dacht goed mee en had een totaalvisie, niet alleen een productoplossing.”

GDPR-compliant met één druk op de knop

InSpark implementeerde tijdens dit traject de producten die beschikbaar zijn om de veiligheid van informatie, data en gebruikers te kunnen waarborgen. “We hebben alle middelen in huis om het on-premise datacenter GDPR-compliant te maken, dus dat gaan we de komende maanden herinrichten. Voor de Cloud is het nu een kwestie van één druk op de knop: de licenties aanzetten.”

Pay as you go

HPE Azure Private Cloud is volledig modulair. Dit biedt de Gemeente Breda de flexibiliteit om keuzes te maken: wat zet je on-premise en wat brengen we naar de Cloud? Stakenburg: “Niet alles draait 24/7, denk aan back-up of een ontwikkel- en testomgeving. Bij een uitwijk in een secundair datacenter hadden we hardware moeten aanschaffen en beheren. Door het in de Cloud te zetten, besparen we kosten, want je betaalt as you go, dus alleen als je er gebruik van maakt.” Ook het verhogen van de beschikbaarheid speelde een rol in de keuze. “De gemeente organiseert jaarlijks veel evenementen, dus alles moet non-stop blijven draaien. Nu we Azure hebben, kunnen we groot onderhoud uitvoeren zonder dat iemand daar last van heeft.”

Capaciteit managen

Andere voordelen van HPE Azure Private Cloud zijn schaalbaarheid en het kunnen managen van capaciteit. “Voordat we hardware aanschaffen, proberen we het eerst uit. Als de behoefte aan capaciteit duidelijk is, kunnen we de keuze maken om het on-premise te zetten of in de Cloud. Ook het makkelijk kunnen sizen is een voordeel. Neem bijvoorbeeld de routeberekening van onze vuilniswagens. Dat hoeft alleen op zondag te gebeuren, de rest van de week hebben we die capaciteit niet nodig.”

De keuzes die we samen met Gemeente Breda maakten

  • HPE Azure Private Cloud: een door Microsoft ondersteunde cloudoplossing, met gebruik van betrouwbare HP-technologie.
  • Microsoft- en open source-toepassingen worden eenvoudig beheerd via Microsoft Operations Management Suite (OMS).

En tot slot: nog wat achtergrond over dit project

Al langer werd binnen de Gemeente Breda nagedacht over cloudoplossingen. Door het gebruik van Prezi voor presentaties, online SharePoint voor sociaal intranet en OneDrive voor Bedrijven voor het delen van documenten. Directe aanleiding voor de overstap naar een hybride cloudoplossing was het ontbreken van een uitwijkmogelijkheid en de behoefte om de jaarlijkse audits te verbeteren. Breda blijft in gesprek gaan met InSpark, Microsoft en HPE. Stakenburg: “We willen ons blijven ontwikkelen op het gebied van automatisering en zo de gemeente, nu en in de toekomst, ondersteunen bij alle innoverende projecten.”

SHARE
Gijs Huisman

Klant Succes Manager

Jouw gemeente transformeren?
Ik vertel je graag meer over hoe je jouw gemeente flexibel, schaalbaar en efficiënt kunt maken
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!