De Microsoft licentiesuites uitgelegd: van E1 tot E7

Deel 1: Office 365 Enterprise

Wat zit in welke Microsoft suite? Dat is de vraag die terecht veel gesteld wordt aan het InSpark Cloud Subscription Team. Kan het slimmer, beter, efficiënter of eenvoudiger? In dit blog gaan we je meenemen in de suites van klein naar groot zodat je een beter beeld hebt van wat er wel en niet in zit in grote lijnen.

Al 4 jaar geleden las je op onze website in dit overzicht de verschillen tussen de Microsoft suites. Toen waren er geen suites die je onderaan dit artikel leest. InSpark publiceert veel content van consultants die MVP of niet diepgaande technische Microsoft kennis hebben. Tot mijn verbazing was dit artikel de best gelezen blog. Er is veel veranderd in de tussentijd daarom hieronder een opsomming van de suites, Microsoft 365 Business is later aan de beurt in een nieuw blog.

Lagere suites:

Microsoft Office 365 E1
Je werkt online in je browser met je de Microsoft suite met o.a. Outlook, Teams, Excel, Word en PowerPoint. Je kan bestanden delen met je OneDrive en SharePoint. Hierin zitten geen specifieke securityfeatures behalve de Entra ID free features. Wel zitten er basis varianten van  Viva Insights, Learning en Viva Engage.

Microsoft Office 365 E3
Hiermee heb je de full desktopervaring van o.a. Outlook, Teams, Excel, Word, PowerPoint en Access. Uiteraard heb je ook de onlinemogelijkheden die in Office 365 E1 zitten, de mailbox (100GB) is iets groter evenals online archief. Kleine extra’s zijn message, encryptie en retentie labels en policies.

Microsoft Office 365 E5
Deze voorheen topsuite van Microsoft onderscheidt zich in extra securityfeatures zoals double key encryption, eDiscovery premium, Graph Connector, Defender for Office 365 Plan 2 (waarin ook de Plan 1 features zitten), Power BI Pro, Teams Phone Standard (cloud telefonie centrale) en Teams data Loss Prevention.

Enterprise Mobility + Security E3 + Enterprise Mobility + Security E5
Deze suites zijn een reeks producten die identiteits- en toegangsbeheer, eindpuntbeheer en informatiebeveiliging biedt. Het belangrijkste verschil tussen de twee versies zijn de extra geavanceerde mogelijkheden die de E5 biedt. E5 bevat bijvoorbeeld Entra ID Premium P2 waardoor privileged identity management mogelijk is. Verder is op het gebied van informatiebeveiliging automatische dataclassificatie mogelijk en voor security is Defender for Cloud Apps en Defender for Identity inbegrepen. 

Wil je weten of je op je huidige licenties kan besparen? Doe dan onze licentiescan!

Binnenkort verschijnt ons deel 2 in deze serie!

Meer blogs

image description
Emile Smeets | Cloud Subscription Specialist
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Ik help je graag!
Neem contact op