Probleemloos en snel migreren naar de cloud? Geen probleem! Zet Hyper-V, waar de Azure Cloud ook gebruik van maakt, in voor jouw organisatie. Vertrouw op een Windows Server 2016 platform dat door onderzoeks- en adviesbureau Gartner als dé leidende technologie op het gebied van x86 servervirtualisatie bestempeld wordt. Virtualisatie is niet meer weg te denken uit de IT-omgeving. De ontwikkeling van de hypervisor sinds Virtual Server 2005 is indrukwekkend. Microsoft introduceerde de eerste versie van Hyper-V in Windows Server 2008 en voegde daar in latere releases nog talloze features aan toe. Inmiddels is Hyper-V een eersteklas hypervisor, die door steeds meer organisaties wordt ingezet als primair virtualisatieplatform. 

Wat ís Hyper-V?

Hyper-V virtualiseert hardware. Daardoor kunnen meerdere VM-besturingssystemen gelijktijdig gebruikmaken van dezelfde fysieke server, de Hyper-V-host. Met Hyper-V als hypervisor worden processor, geheugen en netwerk gevirtualiseerd. Op een cluster van meerdere Hyper-V servers (met Windows Server 2016 OS) kunnen honderden tot duizenden virtuele machines (Guest Operating System, een geïsoleerd virtueel computersysteem) draaien. 

Hyper-V clusters kunnen naar keuze op zichzelf staan of gecombineerd worden met opslag (‘hyperconverged’ architectuur). Een cluster van minimaal 2 hyperconverged cluster nodes op basis van Hyper-V, Failover Clustering en Storage Spaces Direct (S2D) is de meest geprefereerde configuratie. Hierbij hoeft geen apart SAN meer te worden aangeschaft: de interne HDD, SSD en NVMe disks worden in een opslagpool samengevoegd en van een zeer snelle read-and-write cache voorzien. Hierdoor ontstaat een opslagsysteem voor de virtual machines met hoge capaciteit én performance (1 miljoen+ IOPS). Dit is tevens het type systemen dat ook voor Azure Stack – de private cloud variant van public Azure – wordt gebruikt. 

Waarom Hyper-V?

De laatste jaren zijn veel bedrijven overgestapt van virtualisatieplatformen als VMware en XenServer naar Hyper-V. Veel organisaties vertrouwen zelfs al Hyper-V zonder dat zij het zelf weten. Denk aan bedrijven die gebruik maken van één van de circa 40 wereldwijde Azure datacenters, of van Azure Stack in het eigen datacenter of dat van de service provider. In al die gevallen is Hyper-V al het virtualisatieplatform waarop zowel Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS) wordt ingezet. Hyper-V is het motorblok waarop Microsoft innoveert en nieuwe functionaliteiten introduceert, zowel in de public, de private als in de hybrid cloud. 

Met Hyper-V kun je sneller en beter schalen. Voorheen was de doorlooptijd voor besturingssystemen afhankelijk van de (aanschaf en levering van) hardware. Met Hyper-V schaal je virtuele machines naar boven of beneden op dezelfde hardware. Daarnaast wordt de hardware efficiënter gebruikt. Hyper-V reduceert de datacenterkosten aanzienlijk. Moderne servers hebben een dusdanige capaciteit en performance dat er tientallen virtuele machines op ondergebracht kunnen worden. 

Door de inzet van Hyper-V neemt tevens de afhankelijkheid van de hardware zelf af. Fysieke servers kunnen nu veel eenvoudiger vervangen worden. Hyper-V vormt een virtualisatielaag tussen de fysieke server en de virtuele machines die erop draaien. Daardoor kunnen VM’s verplaatst worden tussen de verschillende fysieke servers. De talloze services die op Hyper-V draaien en ook de hoge mate van compatibiliteit tussen systemen in het eigen datacenter c.q. in de Microsoft cloud, zorgen ervoor dat besturingssystemen, applicaties en data niet langer moeizaam gemigreerd hoeven te worden. Ze worden simpelweg samen met de VM’s naar andere hardware met Hyper-V verplaatst. 

Je kunt dus verzekerd zijn van stabiliteit, performance en flexibiliteit: Hyper-V is een enterprise-oplossing met een zeer hoge success rate. Onze klanten kunnen zich te allen tijde focussen op hun kerntaken en vertrouwen van de continuïteit en betrouwbaarheid van hun systeem. 

Bewezen technologie, sterke uitbreidingen

Servervirtualisatie is een alom bewezen technologie. Microsoft baseert de private cloud-strategie grotendeels op Hyper-V. Je zet er clusters van hoog beschikbare Hyper-V-servers mee op. Voor het onderhoud van een fysieke host verhuis je de VM’s met Live Migration, dus zonder onderbreking, naar een andere node in het cluster. 

De nieuwste versie van Hyper-V omvat uitgebreide functionaliteiten. De schaalbaarheid is sterk verbeterd. Onder andere zijn de fysieke servercapaciteiten verzesvoudigd (tot 24 TB fysieke RAM in de fysieke virtualisatie server). Het ondersteunde VM-geheugen is van 1TB naar maar liefst 12TB gegaan. Daarnaast is het aantal virtuele processors gestegen van maximaal 64 naar 240 processors per VM. De integratie van Linux is nu eveneens optimaal. En zijn er nog tal van nieuwe Hyper-V features bij gekomen als;  

  • Shielded VM’s voor bescherming van toegang tot de VM vanaf de host,  
  • Virtual Network Encryption om traffic tussen de vm’s te encrypten 
  • Nested Virtualisation: om virtuele hyper-v hosts te kunnen draaien 
  • Software Defined Networking V2 met Software load balancers, Software firewalls en ondersteuning voor NVGRE en VXLAN,  
  • Rolling Cluster Upgrades, upgrade cluster nodes van 2012R2 naar 2016 binnen het bestaande cluster 
  • Resilient Change Tracking, voor snellere backup processen 

Deze enorme prestatieverbeteringen en uitbereiding van mogelijkheden maken Hyper-V een passende, goed geschaalde oplossing voor ieder scenario en elke organisatie. 

Beheer via System Center VMM

Bij beheer van meerdere Hyper-V-hosts, clusters of zelfs locaties is een centrale management tool van groot belang. Binnen de System Center Suite is Virtual Machine Manager dé oplossing voor beheer van een private cloud. Uiteraard bevat Hyper-V een managementconsole. Ook failover clustering is sterk geïntegreerd in Hyper-V. 

System Center Virtual Machine Manager doet zijn naam eigenlijk geen eer aan. Het is veel méér dan een managementtool voor virtuele machines. De oplossing biedt integratie met opslag, netwerken en calculatie (compute). Je beheert er de volledige infrastructuur mee en brengt de verschillende structuurcomponenten bij elkaar. Bovenop deze componenten definieer je een abstractielaag, die vervolgens wordt ontsloten voor de eindgebruiker.  

Professionals voor een goede virtualisatie en migratie

De juiste installatie van Hyper-V vergt integrale en gespecialiseerde kennis van server, gegevensopslag en netwerk. Deze drie infrastructuurcomponenten moeten altijd in relatie tot elkaar worden gezien en uitgewerkt in een technisch ontwerp. 

Als best practice gaat InSpark uit van een multi-node (minimaal 4 servers) failover cluster op basis van Windows Server 2016 met Hyper-V en een hyper-geconvergeerde (compute+storage) architectuur. Daardoor profiteer je als klant van grote performance, hoge beschikbaarheid en van flexibele expansiemogelijkheden. 

Voor de garantie van de bedrijfscontinuïteit zijn diverse scenario’s denkbaar. Door de inzet van Storage Replica kan data naar een tweede (eigen) datacenter worden gerepliceerd. Zo kunnen applicaties – in het geval van een calamiteit, ramp of langdurige storing in het primaire datacenter – operationeel worden gehouden in een uitwijkdatacenter. 

Populair en beduidend minder kostbaar om hetzelfde doel te bereiken, is Azure Site Recovery. De Microsoft cloud functioneert dan als tweede datacenter. Microsoft heeft recentelijk veel nieuwe functies toegevoegd voor zowel backup als data-herstel. Niet alleen voor klanten met Hyper-V, maar ook voor VMware. 

Wij adviseren dan ook om gebruik te maken van Storage Spaces Direct, RDMA geschikte netwerk adapters en door de vendoren gevalideerde servers. Deze combinatie is voor HPE volledig gevalideerd en getest door Microsoft, HPE en InSpark. 

Geen extra licentie nodig

De aankoop van een aparte licentie is niet nodig: Hyper-V maakt standaard deel uit van de Windows-licentie. Hyper-V is tevens onderdeel van Windows 10, zodat IT-professionals op ongecompliceerde wijze virtuele machines op een PC of laptop kunnen draaien. Het ontwikkelen en testen van nieuwe toepassingen wordt zo vereenvoudigd. Hyper-V is dan ook het primaire platform voor zowel Windows als Linux virtual machines, zeker met het oog op de sterk opkomende Windows- en Linux-containers. Met name de sterk gereduceerde versie ‘Nano Server’ is bij uitstek geschikt voor containers. 

Eigenlijk maakt het overgrote deel van de InSpark klanten al lang gebruik van Hyper-V. Onze unieke specialisten hebben inmiddels bijgedragen aan de virtualisatie van honderden kleine, middelgrote, maar ook zeer grote bedrijven met Hyper-V. Om er een maar een aantal te noemen: KPN, KLM, Rabobank, ABN Amro, ING, SNS Bank, Deloitte, KPMG, PWC, Endemol, AllSeas, Ampelmann, RDW, ASR, BVGO, FNV, Ordina, PON, service providers zoals LeaseWeb, Eshgro, Copaco, Lesscher, XS4ALL, maar ook talloze provincies, gemeenten en overheidsinstellingen. Dus waar wacht je nog op? 

SHARE