Simpel. Je sluit een abonnement af en je kunt meteen gebruik maken van alle Azure diensten die Microsoft op het platform aanbiedt. Jouw data en servers worden verplaatst naar de datacentra van Microsoft, waardoor zorgen over beveiliging en beheer (servers, netwerkverbindingen, koeling, etc.) verleden tijd zijn.
Het migreren zelf doe je met Azure Migrate, een gecentraliseerde hub voor de migratie van on-premises servers, infrastructuur, applicaties en data naar de cloud. Services als Data Box, DB Migration Service en Site Recovery vergemakkelijken dat proces nog verder. Er zijn veel methodes om te migreren, maar afhankelijk van je bestaande IT-omgeving komt het bijna altijd neer op een van de volgende varianten:
1. Rehosting
Dit is de eenvoudigste manier: je pakt je instantie (server, applicatie etc.) als geheel op en verhuist deze naar een locatie (instantie, VM) in de cloud. Dit wordt ook wel “Lift & shift” genoemd. De architectuur en inrichting veranderen daarbij niet, wat er echter voor kan zorgen dat je niet alle voordelen en mogelijkheden van Azure optimaal kunt benutten.
2. Refactoring
Wil je meer uit de cloud halen, maar niet meteen de hele architectuur omgooien? Dan kan refactoring uitkomst bieden. Met refactoring kies je per applicatie de afzonderlijke onderdelen (functies, data, interfaces, etc.) die in de Azure cloud moeten gaan draaien. Je kunt dan makkelijker nieuwe functionaliteiten uit de cloud en ook nieuwe applicatiefuncties toevoegen, zonder dat je daarvoor de hele architectuur en inrichting moet aanpassen. Maar ook hierbij geniet je nog niet alle benefits van de cloud.
3. Rearchitecting
Wil je echt Ć”lle (schaal)voordelen, tools en opties van Azure optimaal kunnen gebruiken, dan zul je je applicaties “cloud-native” moeten maken. Dat kan alleen door de gehele architectuur aan te passen: je moet applicaties als het ware ontleden in alle bestanddelen en bouwt ze vervolgens weer op met de diverse Azure-diensten. Dat kan een tijdrovende en kostbare klus zijn, zeker bij legacy applicaties. Voor een moderne infrastructuur, optimale flexibiliteit en snelle deployment is rearchitecting echter noodzakelijk. Gelukkig kun je hiervoor de ondersteuning van experts inroepen.