Waar Google “Google Cloud Platform” (GC) aanbiedt en Amazon voor haar diensten “Amazon Web Services” (AWS) inzet, daar is Azure hét platform om Microsoft resources en diensten te benutten. Maar waarom is Azure beter dan bijvoorbeeld AWS of GC?

Ten eerste vanwege de gebruikte virtualisatie-technologie: AWS baseert op EC2 (Elastic Compute Cloud), Google Cloud op GCE (Google Compute Engine). Beide systemen worden uitsluitend via een web-interface aangestuurd. Azure baseert op VHDx (Virtual Hard Disk v2, een open disk image file format) en Hyper-V. Daarmee kun je complete clusters in Microsoft’s datacenters beheren en zelfs Azure onderdelen en/of hulpprogramma’s downloaden. Dat maakt de technologie veel wendbaarder én toegankelijker voor andere besturingssystemen.

Ten tweede is Microsoft Azure marktleider als het gaat om hybride cloud systemen. Azure maakt de naadloze koppeling van on-premises en cloud-gebaseerde systemen mogelijk. Voor veel organisaties is dit pure noodzaak voor gestroomlijnde processen. Microsoft heet de basis voor hybride implementaties flink verstevigd middels intensieve partnerschappen op het gebied van hybride en private cloud services. Voorbeelden van hybride services zijn Azure Arc, Azure Stack en Azure Stack Edge.

Ten derde is de database support van Azure omvangrijker, de pricing flexibeler (minuten-gebaseerd, “pay-as-you-go”), en vooral véél eenvoudiger te begrijpen en in te zetten dan bijvoorbeeld AWS of GC. Die bieden weliswaar vergelijkbare mogelijkheden als Azure, maar de snelheid waarmee Microsoft nieuwe Azure diensten en componenten – met name op het gebied van AI, IoT, Machine Learning en Analytics – lanceert, maakt dat Microsoft Azure duidelijk hoger scoort in de zakelijke markt.

Last but not least is in de huidige tijd de behoefte aan – en noodzaak voor – samenwerking en ontwikkeling op afstand exponentieel gegroeid. Microsoft levert daarvoor alle benodigde cloud-gebaseerde oplossingen, zoals Office 365, Teams, SharePoint en Dynamics, waarbij Azure de spil voor deze diensten vormt. Daarom is Azure voor organisaties de nummer één.