Azure omvat een gigantische verzameling van diensten en tools. Een eerste overzicht daarvan levert de Microsoft Azure site. Maar inmiddels zijn het er zelfs zóveel (meer dan 200), dat het geheel aan mogelijkheden en toepassingen een ondoordringbaar service-oerwoud lijkt. En er komen continu nieuwe diensten en tools bij. Word daar maar eens wijs uit…

Om het overzicht te behouden, zijn voor Microsoft Azure een aantal zuilen, ook wel dienstcategorieën of ‘cloud pillars’ genoemd, geformuleerd. Een mooie schematische weergave daarvan, inclusief de meeste services, vind je hier.

De service zuilen van Microsoft Azure

 1. Computing
  Het Microsoft Azure platform ondersteunt de integratie – en het design – van cloud computing met een grote diversiteit aan on-board functies zoals microservices, batch processing, containerbeheer & orkestratie (Kubernetes services), en diensten voor virtualisatie (VMware), schalering, design en synchronisatie.
 2. Networking
  Azure networking services zorgen voor cross-premises en hybride connectiviteit (connectiviteit tussen cloud netwerken, on-premises netwerken en databronnen). Andere netwerkdiensten zorgen voor domeinnaam- en systeembeheer, content delivery network (CDN), dedicated networking, monitoring/diagnostics en load balancing.
 3. Data Storage
  “Storage” betreft alles wat met de veilige en efficiënte opslag van gegevens in de (hybride) cloud te maken heeft. Hieronder vallen services voor Shared File en Object Storage, archivering, backup/disaster recovery en bulk data transfer.
 4. AI, Intelligence & Cognitieve Services
  Met Azure Machine Learning, Microsoft Genomics en Bot Services biedt Microsoft Azure diverse unieke diensten voor de ontwikkeling van nieuwe AI-applicaties. Tevens heb je met Azure ook toegang tot tal van andere intelligente diensten en cognitieve API’s voor de implementatie van spraakherkenning, tekstanalyse, visuele herkenning en virtuele assistenten.
 5. IoT & Mixed Reality
  Datastromen die ontstaan door het Internet of Things (IoT) moeten 24/7 verwerkt en gevisualiseerd kunnen worden. Daartoe levert Azure vele handige tools en diensten als IoT Hub en Edge. Deze tools kun je wederom combineren met diverse analytische en communicatieservices, zoals Azure Maps, Sphere, Digital Twins en Event Hubs.
 6. Analytics & Big Data
  Solide, accurate data-analyse – én de visualisatie daarvan – zijn essentieel voor de besluitvorming. Azure bevat tal van mogelijkheden voor Big Data analyse en visualisatie met onder andere Databricks (Apache Spark-gebaseerd analyseplatform), Power BI (voor het embedden van interactieve datavisualisaties in je applicaties), Data Factory en Stream Analytics.
 7. Databases (en migratie)
  Azure ondersteunt veel verschillende database formats en maakt het (relationele) database beheer eenvoudig, met diensten als SQL Database, Blockchain Service, Cosmos DB en Redis Cache (voor caching voor power apps). Ook voor snelle en eenvoudige migratie heeft Azure eigen diensten.
 8. Identiteit & Security
  Ook wel “Identity & Access Management” (IAM) genoemd, voor veilig werken in de cloud. Je beveiligingskeuze is afhankelijk van wat je wilt beveiligen: gebruikers, data(bases), apps, functionaliteiten, etc. Azure biedt een brede set aan IAM diensten, voor authenticatie, encryptie, firewall en algehele beveiliging en monitoring. Zo kan je organisatie de kosten voor identiteitsbeheer reduceren en tegelijkertijd wendbaarder worden.
 9. Development & Mobile Services
  Vandaag de dag is ontwikkeling voor en compatibiliteit met mobiele apparaten een absolute must. Daarnaast moet ieder ontwikkelteam makkelijk én snel allerhande applicaties kunnen bouwen, implementeren en managen. Daarvoor bevat Azure een groot aantal ontwikkelingsdiensten en DevOps tools. Met services als media trans- & encoders, workflow tools, programmatische toegang (bijvoorbeeld met Power Shell) en app integratie, zorg je voor efficiënte (mobile) app ontwikkeling en deployment.
 10. Beheer & Monitoring
  Als je applicaties en data naar de cloud migreert, moeten deze natuurlijk ook beheerd en 24/7 gemonitord worden. Dat doe je met de diverse Azure observatiediensten voor je apps, infrastructuur en netwerk. Je eigen Azure omgeving beheer je met Azure Portal, Azure Policy, Cloud Shell en Cost Management (voor cloud-kostenoptimalisatie). Azure levert ook de nodige diensten voor beheer-procesautomatisering en back-up.