Microsoft Customer Agreement FAQ

Microsoft Customer Agreement

Algemeen

Azure DevOps FAQ

  • Wat is DevOps?

    DevOps is een cultuur binnen software-ontwikkeling. Het idee achter DevOps is dat de volledige development cyclus wordt samengebracht in een werkomgeving waarbij development, quality assurance en operations nauw samenwerken.

  • Kun je third party software toevoegen aan Azure DevOps?

    Azure DevOps ondersteunt honderden hulpprogramma’s van externe partijen. Deze kunnen worden toegevoegd via de Azure Marketplace.

  • Is Azure DevOps ook te gebruiken zonder cloud?

    Om optimaal gebruik te kunnen maken van Azure DevOps, is het aan te raden om in de cloud te werken met Azure DevOps Services. Echter is het ook mogelijk om met Azure DevOps Server on premise te werken.

  • Kun je agile werken in Azure DevOps?

    De DevOps manier van werken is niet precies hetzelfde als agile werken, maar de twee sluiten elkaar niet uit. Het is dus heel goed mogelijk om agile te werken in Azure DevOps en ze kunnen elkaar zelfs versterken.

Kubernetes FAQ

  • Wat is Kubernetes?

    Kubernetes (spreek uit: “Koebernetties”, door kenners afgekort tot “K8s”) is een oorspronkelijke door Google gelanceerde softwarebeheertechniek voor het management en de orkestratie van containers. Met de overdracht van de technologie aan de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) werd Kubernetes open source en gekoppeld aan Docker, de populairste software voor containerisatie.

    Met Kubernetes kun je containers geheel automatisch groeperen (‘clusteren’) en aansturen (‘orkestreren’). In de containers bevinden zich zogeheten “microservices”: functionaliteiten van applicatiesoftware (websites, webshops, storage, bedrijfs- en procesapplicaties). De applicatiesoftware wordt opgeknipt in vele kleine serviceblokken en in containers geplaatst. Dit noemt men ‘container-virtualisatie’.

  • Hoe werkt Kubernetes?

    Kubernetes werkt met containers waarin zich de functionaliteiten (microservices) van een applicatie bevinden. Containers zijn niet meer dan afgebakende delen van een host machine (server, VM), ontkoppeld van de onderliggende infrastructuur. Lichtgewicht, makkelijk verplaats- en reproduceerbaar, stabiel én goed te isoleren. Zo wordt gecontaineriseerde software “portable” en kan deze moeiteloos in een willekeurig ander deel van het host-systeem of de cloud geplaatst worden.

    Door containerisatie kan de uitvoering van applicaties en workloads flexibel gepland, geïmplementeerd, gecompileerd én geschaald worden. Zo kun je container-apps ook overhevelen van lokale computers naar on-premises productie of verschuiven tussen hybride en meervoudige cloud-omgevingen, terwijl de consistentie tussen de omgevingen onaangetast blijft.

  • Waaruit bestaat Kubernetes?

    Het gehele Kubernetes-systeem bestaat uit diverse hard- en softwarecomponenten. Met Kubernetes manage je een cluster van VMs. Vervolgens plan je – op basis van de beschikbare resources en de afzonderlijke containervereisten – welke containers op welke machines (nodes) moeten worden uitgevoerd. Samenwerkende containers worden gegroepeerd in pods, de operationele basiseenheid voor Kubernetes. Deze pods kun je wederom schalen, al naar gelang de gewenste status of beschikbare capaciteit.

  • Wat zijn de grootste voordelen van Kubernetes?
    • Onbeperkte flexibiliteit
      Doordat je met Kubernetes al je services en applicatiesoftware in hapklare brokken (namelijk in containers in pods) geautomatiseerd orkestreert, kun je continu op- en neerschalen. Dat levert je onbeperkte flexibiliteit qua capaciteiten en resources op.
    • Optimalisatie van performance
      Doordat je met gecontaineriseerde microservices werkt, kun je niet alleen onbeperkt maar ook héél exact schalen. Je applicatie is niet langer één geheel, maar bestaat uit kleine, vaststaande functieonderdelen of deelservices (microservices). Elk van die delen kan individueel geschaald worden. Dat zorgt voor optimale performance. Daarnaast houdt Kubernetes je nodes permanent in de gaten. Gaat er iets mis met een VM waarop een node draait, zal Kubernetes zelf proberen om het probleem op te lossen of een nieuwe node activeren om de taken over te nemen. Met deze zogeheten ‘high availability’ truc blijft de performance en beschikbaarheid optimaal.
    • Sterkere focus op DevOps voor de business
      Kubernetes werkt met API’s waardoor alle functionele onderdelen overal in de cloud gehost kunnen worden. Zodoende kun je applicaties en diensten op continue basis aanleveren, integreren en beheren. Een zegen én een boost voor je DevOps. Kubernetes stelt ontwikkelaars in staat om complexe applicaties te bouwen, onafhankelijk van de onderliggende infrastructuur. Het is niet meer nodig om applicaties platform-compatibel te maken. Ontwikkelen en testen gaat nu een stuk sneller. Je focus komt weer meer op de business te liggen en veel minder op de infrastructuur. Een snellere time-to-market dus!
    • Kostenbesparing
      De inzet van Kubernetes kan de impact van problemen aanzienlijk verkleinen. Met behulp van de ingebouwde Load Balancer, die ervoor zorgt dat nodes zo efficiënt mogelijk verdeeld worden over de serverhardware, is de benutting van de servicecapaciteit optimaal. Kubernetes checkt automatisch de functionaliteit van iedere clustercomponent (zie ook hoofdstuk 2) en corrigeert waar nodig. Zo heb je voor weinig geld hele hoge beschikbaarheidslevels.
    • Tijdsbesparing
      Met Kubernetes worden beheertaken geautomatiseerd, containers in pods gegroepeerd, pods in nodes en nodes in clusters gemanaged. Zo worden applicaties en nieuwe features sneller én schaalbaar uitgerold: je bespaart de tijd die voorheen nodig was voor de configuratie van dat alles.
    • Omvangrijke ondersteuning
      Kubernetes is opensource én zeer populair. De community der “Kubernauten” is groot en de code wordt aan de lopende band verbeterd en uitgebreid. Vele resources voor ondersteuning en ontwikkeling staan je ter beschikking.
  • Wat zijn de valkuilen van Kubernetes?

    1. Je raakt het overzicht kwijt
    Een van de issues met Kubernetes is dat organisaties vaak alles te snel én tegelijkertijd willen: én naar de cloud én Kubernetes voor modernisering van het gehele applicatielandschap én meteen alle workloads migreren. Dat is niet verstandig. Kubernetes gaat niet zo zeer over het ‘draaien’ van de afzonderlijke applicaties in containers, maar juist over het inzetten van en werken met deze containers in je ecosysteem. Met containers kun je weliswaar eindeloos schuiven en schalen, maar het gevaar bestaat dat je, ondanks de orkestratie met Kubernetes, redelijk snel het overzicht over je infrastructuur verliest. Een container is nu eenmaal géén virtuele server, maar een relatief vluchtige eenheid binnen het VM-cluster. Containers zijn agile: in een seconde aangemaakt, maar ook in no time weer ‘weg’. En je overzicht net zo.

    2. Je hebt geen eigen blauwdruk gemaakt
    Met Kubernetes is ieder systeem uniek georkestreerd. Alles gebeurt automatisch. Maar elk systeem gaat uit van de zogenaamde ‘desired state’. Die beschrijft hóé het systeem moet functioneren: de blauwdruk waarin staat wat op welk moment automatisch uitgevoerd moet worden. Een voorbeeld: als je 16 containers met een bepaalde functie hebt en één daarvan valt uit, dan moet er ook automatisch weer eentje bijkomen. Ook het op- of neerschalen van loads gebeurt automatisch, maar moet wél exact gedefinieerd worden. Stel het je zo voor: iemand leert zwemmen. Aan de kant staat de instructeur die continu roept welke bewegingscombinaties de zwemmer moet maken om vooruit te komen. En jíj bent degene die de instructeur vertelt, wat hij op welk moment moet roepen om de zwemmer goed te laten zwemmen. Dat moet heel nauwkeurig en gedetailleerd, want anders gaat de zwemmer kopje onder. Dát is je blauwdruk.

    3. Je beheerst de functionaliteiten niet
    Containers kunnen enkel één functionaliteit bevatten, geen content (voor gegevensopslag zijn eigen pods en persistent volumes nodig). Een container is dus steeds maar voor één functie of Microservice verantwoordelijk. Die functionaliteitenscheiding moet je heel consequent – bijna tot in het extreme – doorvoeren. Alles in één monstercontainer stoppen, is namelijk precies wat je níét wilt. Naast containers voor upload, load balancing, logging, infrastructurele requests etc. heb je ook nog eens speciale containers voor de specifieke apps. Een symbiose tussen development en operations (DevOps) is dus absolute noodzaak voor de beheersing van alle functionaliteiten.

    4. Je creëert een kettingreactie
    Door die strikte scheiding tussen functionaliteiten (van een applicatie of site) moeten alle containers 24/7 naadloos samenwerken. Die coöperatie moet je wederom beschrijven (zie blauwdruk). Zo weten containers elkaar te vinden. Maar als dat niet goed gaat, moet je debuggen. Daarvoor zijn ook weer containers nodig die de fouten loggen. Het ene containerprobleem creëert weer een andere container om dat probleem op te lossen. Dan krijg je een kettingreactie met oneindig veel containers. Dat moet je voorkomen. Containers kun je ook niet updaten. Falende containers worden meteen uitgerangeerd en op basis van je blauwdruk vervangen door een nieuwe versie. Ook daarmee moet je rekening houden.

  • Wat is de Kubernetes mindset?

    Als je met Kubernetes en containers werkt, zul je een nieuwe, stringente en consequente denkwijze moeten adopteren. Alles draait om overzichtelijkheid en vooruitzien. Met Kubernetes los je problemen op voordat ze zich voordoen. Dat vraagt om een totaal andere mindset. Niet alleen moet je alle orkestratieregels van tevoren vastleggen. Dat zijn regels als: het minimum aantal actieve instanties per container, responstijden en drempelwaarden, of het bijplaatsen en herstarten van instanties in geval van problemen. Je moet bijvoorbeeld ook heel goed nadenken waar je je data opslaat, want die opslagplaatsen moeten door de diverse containers gelijktijdig benaderd en bevraagd kunnen worden.

    Ook moet je van tevoren een draaiboek hebben voor de omgang met gevoelige gegevens, het zogenaamde ‘secret management’. Identiteiten en inloggegevens (bijvoorbeeld usernames en wachtwoorden voor websites) mogen zich nooit als tekst in je containers bevinden; die moeten elders opgeslagen en opgevraagd worden. In een hybride omgeving met een mix van container- en andere infrastructuur moeten alle servers benaderbaar blijven. Dat vergt een integrale, bijna symbiotische manier van ontwikkelen, werken en denken.

    En dat is meteen het enige nadeel van Kubernetes: met zóveel opties, variabelen en mogelijkheden moet je kunnen omgaan. Zonder de nodige technische kennis kan Kubernetes al snel een ondoordringbare jungle worden. Het is daarom belangrijk dat je met goede Kubernetesspecialisten werkt, die precies weten waarop je moet letten bij het plannen, ontwerpen, schalen, beveiligen en inrichten van je clusters. Dan weet je zeker dat je ook uit jouw Kubernetes omgeving alle genoemde voordelen kunt halen!

Microsoft Azure FAQ

  • Wat is Microsoft Azure?

    Azure is het publieke cloud platform van Microsoft, waarmee je snel en eenvoudig complexe publieke en bedrijfsinterne services en applicaties kunt bouwen, implementeren en beheren.

    Het Microsoft Azure platform biedt een enorm scala aan diensten, waaronder SaaS-, IaaS- en PaaS-diensten, Managed Database services en een keur aan trusted ontwikkeltools en technologieën. Azure ondersteunt tevens vele programmeertalen, frameworks, besturingssystemen, databases en apparaten. Niet voor niets dus, dat meer dan twee derde van alle Fortune 500 bedrijven inmiddels op Microsoft Azure als cloud platform vertrouwt.

    Microsoft Azure omvat services, toepassingen en tools in de volgende categorieën:

    • Computing
    • Networking
    • Data Storage
    • AI, Intelligence & Cognitieve Services
    • IoT & Mixed Reality
    • Analytics & Big Data
    • Databases (en migratie)
    • Identiteit & Security
    • Development & Mobile Services
    • Beheer & Monitoring
  • Waarom kiezen organisaties voor Microsoft Azure?

    Waar Google “Google Cloud Platform” (GC) aanbiedt en Amazon voor haar diensten “Amazon Web Services” (AWS) inzet, daar is Azure hét platform om Microsoft resources en diensten te benutten. Maar waarom is Azure beter dan bijvoorbeeld AWS of GC?

    Ten eerste vanwege de gebruikte virtualisatie-technologie: AWS baseert op EC2 (Elastic Compute Cloud), Google Cloud op GCE (Google Compute Engine). Beide systemen worden uitsluitend via een web-interface aangestuurd. Azure baseert op VHDx (Virtual Hard Disk v2, een open disk image file format) en Hyper-V. Daarmee kun je complete clusters in Microsoft’s datacenters beheren en zelfs Azure onderdelen en/of hulpprogramma’s downloaden. Dat maakt de technologie veel wendbaarder én toegankelijker voor andere besturingssystemen.

    Ten tweede is Microsoft Azure marktleider als het gaat om hybride cloud systemen. Azure maakt de naadloze koppeling van on-premises en cloud-gebaseerde systemen mogelijk. Voor veel organisaties is dit pure noodzaak voor gestroomlijnde processen. Microsoft heet de basis voor hybride implementaties flink verstevigd middels intensieve partnerschappen op het gebied van hybride en private cloud services. Voorbeelden van hybride services zijn Azure Arc, Azure Stack en Azure Stack Edge.

    Ten derde is de database support van Azure omvangrijker, de pricing flexibeler (minuten-gebaseerd, “pay-as-you-go”), en vooral véél eenvoudiger te begrijpen en in te zetten dan bijvoorbeeld AWS of GC. Die bieden weliswaar vergelijkbare mogelijkheden als Azure, maar de snelheid waarmee Microsoft nieuwe Azure diensten en componenten – met name op het gebied van AI, IoT, Machine Learning en Analytics – lanceert, maakt dat Microsoft Azure duidelijk hoger scoort in de zakelijke markt.

    Last but not least is in de huidige tijd de behoefte aan – en noodzaak voor – samenwerking en ontwikkeling op afstand exponentieel gegroeid. Microsoft levert daarvoor alle benodigde cloud-gebaseerde oplossingen, zoals Office 365, Teams, SharePoint en Dynamics, waarbij Azure de spil voor deze diensten vormt. Daarom is Azure voor organisaties de nummer één.

  • Welke services biedt Microsoft Azure?

    Azure omvat een gigantische verzameling van diensten en tools. Een eerste overzicht daarvan levert de Microsoft Azure site. Maar inmiddels zijn het er zelfs zóveel (meer dan 200), dat het geheel aan mogelijkheden en toepassingen een ondoordringbaar service-oerwoud lijkt. En er komen continu nieuwe diensten en tools bij. Word daar maar eens wijs uit…

    Om het overzicht te behouden, zijn voor Microsoft Azure een aantal zuilen, ook wel dienstcategorieën of ‘cloud pillars’ genoemd, geformuleerd. Een mooie schematische weergave daarvan, inclusief de meeste services, vind je hier.

    De service zuilen van Microsoft Azure

    1. Computing
      Het Microsoft Azure platform ondersteunt de integratie – en het design – van cloud computing met een grote diversiteit aan on-board functies zoals microservices, batch processing, containerbeheer & orkestratie (Kubernetes services), en diensten voor virtualisatie (VMware), schalering, design en synchronisatie.
    2. Networking
      Azure networking services zorgen voor cross-premises en hybride connectiviteit (connectiviteit tussen cloud netwerken, on-premises netwerken en databronnen). Andere netwerkdiensten zorgen voor domeinnaam- en systeembeheer, content delivery network (CDN), dedicated networking, monitoring/diagnostics en load balancing.
    3. Data Storage
      “Storage” betreft alles wat met de veilige en efficiënte opslag van gegevens in de (hybride) cloud te maken heeft. Hieronder vallen services voor Shared File en Object Storage, archivering, backup/disaster recovery en bulk data transfer.
    4. AI, Intelligence & Cognitieve Services
      Met Azure Machine Learning, Microsoft Genomics en Bot Services biedt Microsoft Azure diverse unieke diensten voor de ontwikkeling van nieuwe AI-applicaties. Tevens heb je met Azure ook toegang tot tal van andere intelligente diensten en cognitieve API’s voor de implementatie van spraakherkenning, tekstanalyse, visuele herkenning en virtuele assistenten.
    5. IoT & Mixed Reality
      Datastromen die ontstaan door het Internet of Things (IoT) moeten 24/7 verwerkt en gevisualiseerd kunnen worden. Daartoe levert Azure vele handige tools en diensten als IoT Hub en Edge. Deze tools kun je wederom combineren met diverse analytische en communicatieservices, zoals Azure Maps, Sphere, Digital Twins en Event Hubs.
    6. Analytics & Big Data
      Solide, accurate data-analyse – én de visualisatie daarvan – zijn essentieel voor de besluitvorming. Azure bevat tal van mogelijkheden voor Big Data analyse en visualisatie met onder andere Databricks (Apache Spark-gebaseerd analyseplatform), Power BI (voor het embedden van interactieve datavisualisaties in je applicaties), Data Factory en Stream Analytics.
    7. Databases (en migratie)
      Azure ondersteunt veel verschillende database formats en maakt het (relationele) database beheer eenvoudig, met diensten als SQL Database, Blockchain Service, Cosmos DB en Redis Cache (voor caching voor power apps). Ook voor snelle en eenvoudige migratie heeft Azure eigen diensten.
    8. Identiteit & Security
      Ook wel “Identity & Access Management” (IAM) genoemd, voor veilig werken in de cloud. Je beveiligingskeuze is afhankelijk van wat je wilt beveiligen: gebruikers, data(bases), apps, functionaliteiten, etc. Azure biedt een brede set aan IAM diensten, voor authenticatie, encryptie, firewall en algehele beveiliging en monitoring. Zo kan je organisatie de kosten voor identiteitsbeheer reduceren en tegelijkertijd wendbaarder worden.
    9. Development & Mobile Services
      Vandaag de dag is ontwikkeling voor en compatibiliteit met mobiele apparaten een absolute must. Daarnaast moet ieder ontwikkelteam makkelijk én snel allerhande applicaties kunnen bouwen, implementeren en managen. Daarvoor bevat Azure een groot aantal ontwikkelingsdiensten en DevOps tools. Met services als media trans- & encoders, workflow tools, programmatische toegang (bijvoorbeeld met Power Shell) en app integratie, zorg je voor efficiënte (mobile) app ontwikkeling en deployment.
    10. Beheer & Monitoring
      Als je applicaties en data naar de cloud migreert, moeten deze natuurlijk ook beheerd en 24/7 gemonitord worden. Dat doe je met de diverse Azure observatiediensten voor je apps, infrastructuur en netwerk. Je eigen Azure omgeving beheer je met Azure Portal, Azure Policy, Cloud Shell en Cost Management (voor cloud-kostenoptimalisatie). Azure levert ook de nodige diensten voor beheer-procesautomatisering en back-up.
  • Wat kan ik met Microsoft Azure?

    Elke datagedreven organisatie kan toegevoegde waarde genereren door de inzet van Azure diensten. Zo kun je bijvoorbeeld servers uit je datacenter verplaatsen naar Azure of het cloud platform gebruiken als infrastructurele uitwijklocatie. Je kunt met de diverse Azure services ook allerhande databronnen ontsluiten voor Machine Learning, Big Data Analyses en DevOps. Of je kunt de productiviteit en gebruiksvriendelijkheid voor je werknemers verhogen, doordat zij met één identiteit eenvoudig én veilig op alle bedrijfsapplicaties kunnen inloggen.

    Het mooie van Azure? Je pikt datgene eruit, wat jíj nodig hebt voor jouw cloud-based, data-driven business. Azure helpt organisaties om hun omgevingen (infrastructuur, databases, software) in een mum van tijd in te richten, capaciteiten naar behoefte te schalen, en data en applicaties beter én sneller te ontwikkelen, beheren en analyseren. Met de juiste cloud services en een allesomvattend, goed gemanaged cloud platform komt de focus van je organisatie eindelijk weer op de business, op strategische ontwikkeling en groei te liggen.

    Om te bepalen welke cloud diensten jóúw organisatie nodig heeft, kan het handig zijn om de nodige cloud experts te consulteren. Zij weten immers precies welke Microsoft Azure services voor welk doel geschikt zijn. En het voordeel van Azure is, dat je enkel dat betaalt wat je daadwerkelijk gebruikt. Pay as you go! Maar daarover in hoofdstuk 5 (wat kost de cloud) meer.

  • Wat zijn de voordelen van Microsoft Azure?

    Migreren naar Microsoft Azure heeft vele voordelen.

    1. Schaalbaarheid: reductie van de hardware-kosten
      Met SaaS-, PaaS- en IaaS-diensten in Azure minimaliseer je de kosten voor de benodigde server-hardware. Je hoeft immers geen eigen serverfarm meer aan te houden of verdere investeringen in hardware-capaciteiten te doen. Op- en neerschalen is geen issue meer. Schaalbaarheid ‘on demand’ per muisclick, dus maximale flexibiliteit en geen onnodig hoge kosten voor overcapaciteit meer.
    2. Beschikbaarheid: reductie van de operationele kosten
      Azure draait op servers in Microsoft datacenters in zo’n 45 regio’s wereldwijd. De enige taak van die servers: de cloud te allen tijde functioneel houden en foutloos laten draaien, met de hoogst mogelijke beschikbaarheid ( > 99,95% uptime). Gespecialiseerde, centraal beheerde cloud servers zijn vele malen betrouwbaarder dan fysieke servers op eigen locatie. Bovendien heb je met een eigen datacenter altijd technische ondersteuning (ingehuurd of eigen IT) nodig, voor monitoring en om problemen zo snel mogelijk op te lossen (zo min mogelijk downtime). Dat is duur. Microsoft’s cloud servers elimineren dat probleem én je bespaart dus ook nog eens aanzienlijk op je operationele kosten.
    3. Recovery: eenvoudige back-up en herstelopties
      Azure heeft zelfherstellende capaciteiten in geval van storingen en maakt continu back-ups van alle waardevolle gegevens. De betrouwbaarheid is extreem hoog. In geval van nood (dataverlies) kun je al je gegevens met enkele clicks herstellen, zonder dat je organisatie enige hinder ondervindt. Cloud-gebaseerde back-up en recovery oplossingen besparen tijd, vermijden grote vooraf-investeringen én je hebt altijd alle expertise tot je beschikking.
    4. Eenvoudig te leren en te implementeren
      Bedrijfsmodellen in Azure implementeren is eenvoudig. Het opzetten van een Azure account gaat snel: je registreert je via het Azure Portal en selecteert het gewenste abonnement. Met een paar klikken ben je in principe al startklaar. Er zijn legio tutorials om alle mogelijkheden, services en tools van Azure sneller te leren kennen én te implementeren. Daarnaast worden in Microsoft Azure native applicaties ontwikkeld met de alom bekende tools, zoals Visual Studio, ASP.NET, en programmeertalen als Visual Basic, C++, C#, etc. Dat maakt het gemakkelijk om zelf nieuwe cloud-gebaseerde bedrijfsapplicaties te ontwikkelen.
    5. Excellente beveiliging
      Microsoft heeft de meest geavanceerde beveiligingstechnologieën en de hoogste security standaards in de IT-business. Microsoft Azure voldeed als eerste cloud platform aan de nieuwe internationale standaards voor cloud privacy, ISO 27018. Technologieën als SDL (Security Development Lifecycle), Threat Intelligence, Advanced Threat Analytics, Azure Information Protection en Multi-Factor Authorization helpen om bedreigingen in real time te analyseren, verdachte gebruikers- en apparaat-activiteiten op je netwerk te identificeren én erop te reageren. Daarom zijn je kritieke data en bedrijfsapplicaties met Azure vele malen veiliger dan op eigen, lokale servers. Zelfs in geval van natuurrampen, waardoor fysieke bronnen mogelijk beschadigd raken, is Azure je redding. De cloud staat immers altijd aan.
    6. Hybriditeit: anyplace, anytime, any device
      Azure verbindt hybride netwerken en dat maakt het cloud platform uniek. Met een betrouwbaar, consistent platform dat zowel on-premises als public cloud resources omarmt, vergroot Microsoft Azure de mobiliteit en flexibiliteit. Azure biedt een breed scala aan hybride verbindingen, waaronder VPN’s, caches, CDN’s en ExpressRoute verbindingen om de gebruiksvriendelijkheid, mobiliteit en prestaties te verbeteren. Zo geeft Azure je de vrijheid om altijd, overal en met ieder apparaat te werken. Het vereist enkel een netwerkverbinding en de juiste referenties. Daarnaast kun je de diensten die Microsoft vanaf het internet aanbiedt, in beperkte mate ook in je eigen datacentrum laten draaien. Hiervoor heeft Microsoft in samenwerking met een aantal externe leveranciers het Azure Stack platform
    7. Meer én betere samenwerking: Microsoft 365
      Nu op afstand en thuis werken de norm is, vertrouwen veel organisaties volledig op Microsoft coöperatietools zoals Office 365, Teams en SharePoint. Dan is een cloud platform dat feilloos integreert met deze Microsoft producten een absolute voorwaarde. Het gebruik van Azure vereenvoudigt de werkzaamheden en algehele samenwerking door gebruik te maken van dezelfde virtuele on-premises machines zoals Windows en Linux. Met Azure hebben je organisatieteams altijd en overal toegang tot hun documenten om deze te bewerken en te delen. Bovendien worden activiteiten, werktijden en gegevensdeling continu gelogd. De transparantie van taken en verantwoordelijkheden wordt zo dus groter, waardoor de samenwerking verbetert.
  • Hoe migreer ik naar Azure?

    Simpel. Je sluit een abonnement af en je kunt meteen gebruik maken van alle Azure diensten die Microsoft op het platform aanbiedt. Jouw data en servers worden verplaatst naar de datacentra van Microsoft, waardoor zorgen over beveiliging en beheer (servers, netwerkverbindingen, koeling, etc.) verleden tijd zijn.

    Het migreren zelf doe je met Azure Migrate, een gecentraliseerde hub voor de migratie van on-premises servers, infrastructuur, applicaties en data naar de cloud. Services als Data Box, DB Migration Service en Site Recovery vergemakkelijken dat proces nog verder. Er zijn veel methodes om te migreren, maar afhankelijk van je bestaande IT-omgeving komt het bijna altijd neer op een van de volgende varianten:

    1. Rehosting

    Dit is de eenvoudigste manier: je pakt je instantie (server, applicatie etc.) als geheel op en verhuist deze naar een locatie (instantie, VM) in de cloud. Dit wordt ook wel “Lift & shift” genoemd. De architectuur en inrichting veranderen daarbij niet, wat er echter voor kan zorgen dat je niet alle voordelen en mogelijkheden van Azure optimaal kunt benutten.

    2. Refactoring

    Wil je meer uit de cloud halen, maar niet meteen de hele architectuur omgooien? Dan kan refactoring uitkomst bieden. Met refactoring kies je per applicatie de afzonderlijke onderdelen (functies, data, interfaces, etc.) die in de Azure cloud moeten gaan draaien. Je kunt dan makkelijker nieuwe functionaliteiten uit de cloud en ook nieuwe applicatiefuncties toevoegen, zonder dat je daarvoor de hele architectuur en inrichting moet aanpassen. Maar ook hierbij geniet je nog niet alle benefits van de cloud.

    3. Rearchitecting

    Wil je echt álle (schaal)voordelen, tools en opties van Azure optimaal kunnen gebruiken, dan zul je je applicaties “cloud-native” moeten maken. Dat kan alleen door de gehele architectuur aan te passen: je moet applicaties als het ware ontleden in alle bestanddelen en bouwt ze vervolgens weer op met de diverse Azure-diensten. Dat kan een tijdrovende en kostbare klus zijn, zeker bij legacy applicaties. Voor een moderne infrastructuur, optimale flexibiliteit en snelle deployment is rearchitecting echter noodzakelijk. Gelukkig kun je hiervoor de ondersteuning van experts inroepen.

  • Hoe veilig zijn mijn gegevens in Azure?

    Azure heeft privacy en dataveiligheid extreem hoog in het vaandel staan. Al je data, applicaties en klantgegevens staan op servers in de Microsoft datacenters. Met Azure bezit en controleer jij de verzameling, het gebruik én de distributie van jouw klantgegevens. Microsoft geeft uitgebreide informatie over hoe zij met jouw gegevens omgaat. Je weet dus hoe Microsoft jouw gegevens beheert, waar je data zich geografisch bevinden, wie er toegang heeft en onder welke voorwaarden (want die bepaal jij). Microsoft maakt je klantgegevens die gehost worden op Azure nooit bekend aan een overheids- of justitiële instantie, behalve als je dat zelf toestaat óf als dat wettelijk verplicht is. En dat is tot nu toe praktisch nooit voorgekomen: slechts een handvol zakelijke klanten wereldwijd is ooit onderworpen aan een overheidsverzoek inzake strafrecht of nationale veiligheid.

  • Wat kost de cloud?

    De gang naar de cloud kan je aanzienlijke operationele en infrastructurele kostenbesparingen opleveren. Je moet echter ook rekening houden met nieuwe kosten, bijvoorbeeld voor de migratie zelf en nieuwe kostenelementen die door het gebruik van cloud diensten ontstaan. Directe cloud kostenelementen zijn bijvoorbeeld:

    • (virtuele) serverkosten (afhankelijk van type, aantal VM’s, CPU/cores)
      Licentiekosten en subscription fees (Azure, App Services, etc.)
    • Managed Services en andere servicekosten
    • Bandbreedte- en opslagkosten (databases, transfervolumes, rekencapaciteiten)
    • Kosten voor high performance databases (zoals SQL), load balancers en add-ons
    • Security, back-up & recovery
    • Beheerkosten

    Uitgebreide informatie over de algehele kosten van (migratie naar) de cloud kun je lezen in deze whitepaper: “Wat kost de cloud”.

    De specifieke Azure diensten die je betrekt, worden – doorgaans op maandelijkse basis – naar gebruik gefactureerd (“Pay as you go”). Toch zul je van tevoren heel goed moeten kijken naar het te verwachten gebruik en dus de te verwachten kosten voor de door jou afgenomen diensten. Zeker als je ervoor kiest om ‘slechts’ met Rehosting of Refactoring (zie hoofdstuk 4) te migreren. Dan kunnen de operationele kosten voor het gebruik van afzonderlijke diensten en capaciteiten aanzienlijk stijgen. Daarnaast heb je voor de meeste Azure diensten nog steeds kosten voor inrichting en beheer. Voor bijvoorbeeld een virtuele server vallen de kosten en zorgen van de hardware weg, maar software updates, back-ups en monitoring zijn nog steeds nodig.

    Je zult dus een inschatting moeten maken van de vereiste capaciteit (rekenkracht, VM’s/instanties, opslagruimte etc.) om niet onaangenaam verrast te worden. Een handige tool voor kostencalculaties is de Azure Prijscalculator.

    Microsoft Azure is geen magische oplossing voor alle IT uitdagingen. Maar het is zeker wél een meer dan waardevolle aanvulling op, of zelfs vervanging van bestaande IT infrastructuren. Flexibel vanuit de cloud werken zonder zorgen om technische infrastructuur én snel kunnen inspelen op een sterk veranderende vraag; veruit de meeste organisaties kunnen daar vandaag de dag niet meer omheen. En daarvoor is er Microsoft Azure.

Microsoft Azure Sentinel FAQ

  • Hoe gebruik je Azure Sentinel?

    Azure Sentinel kan worden gebruikt vanuit het Azure Portal. Wanneer er een abonnement is afgesloten kun je Azure Sentinel direct toevoegen en een workspace maken.

  • Wat kost Azure Sentinel?

    De kosten van Azure Sentinel hangen af van het gegevensvolume dat dagelijks in de analyse van Azure Sentinel wordt opgenomen. Hierbij kan gekozen worden om te betalen per afname of een vast tarief te betalen voor een bepaalde capaciteitsreservering.

  • Wat is Azure Sentinel?

    Azure Sentinel is een totaaloplossing van Microsoft voor het beveiligen van clouddiensten. Het combineert SIEM met SOAR, waardoor Azure Sentinel niet alleen bedreigingen kan signaleren en analyseren, maar er ook op kan reageren in het geval van een dreiging.

Microsoft Power Platform

  • Wat is het Microsoft Power Platform?

    Het Power Platform bestaat uit een set ‘Low-Code/No-Code’ tools binnen Microsoft 365 waarmee je business apps kan maken. Een voorbeeld van een business app is een simpel verlof aanvraagproces met een goedkeuring. Het platform kan tevens ingezet worden om een gehele bedrijfstak te ondersteunen met responsive mobile apps, geautomatiseerde procesketens, geavanceerde dashboards en interactieve (chat) bots.  

    De tools waarmee je deze business app kan bouwen: 

    • Power Apps voor het raakvlak tussen gebruikersinteractie en gegevens zoals formulieren, mobiele toepassingen, gegevensverwerking en (ACT)
    • Power Automate voor de te automatiseren acties om simpel herhalend handwerk van de gebruikers weg te nemen zoals het versturen van berichten, verrijken van gegevens of zelfs het robotiseren van handmatige handelingen (AUTOMATE) 
    • Power BI voor een optimale weergave van gegevens in rapportages en dashboards (ANALYZE) 
    • Power Virtual Agents voor chatbots die de meest voorkomende vragen kunnen beantwoorden al dan niet gekoppeld aan de voorgaande tools (ASSIST) 
    • Alle bovenstaande tools zijn te verbinden met gegevens via de zogenaamde “Data Connectors“. Dit zijn talloze gegevensverbindingen (API’s) die vanuit Microsoft worden aangeboden om te verbinden met zowel Microsoft gegevensbronnen (SharePoint, OneDrive for Business, Exchange, SQL, Dynamics, Azure Active Directory etc.) als derde partij gegevensbronnen (SAP, Salesforce, DocuSign etc.) 
    • De AI builder stelt je in staat om via een wizard achtige ervaring (wederom Low-Code No-Code) de krachten van Artifical Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) aan te wenden en te integreren in de rest van het Power Platform. Denk aan gegevens classificeren, objecten herkennen, formulierverwerking etc. 
  • Hoe kan ik het snelst aan de slag met het Power Platform?

    Microsoft heeft naast de algemene documentatie pagina’s (https://docs.microsoft.com/power-platform/) ook nog online modules om in eigen tempo bekend te raken met de genoemde tools (https://docs.microsoft.com/learn/powerplatform/).

    InSpark biedt de Power App in a Day workshop aan waarin je binnen een dag bekend raakt met de functionaliteiten van Power Apps en Power Automate (de twee meest laagdrempelige tools die vaak de quick wins kunnen realiseren voor het verbeteren van bedrijfsprocessen) 

  • Hoe helpt het Microsoft Power Platform mijn organisatie?

    Het platform kenmerkt zich door een laagdrempelig instapniveau. Iedereen met kennis van Office tools, in het bijzonder Excel, kan zelf applicaties bouwen. Dit heeft als grote voordeel dat ideeën snel omgezet kunnen worden in werkende applicaties. Omdat het een onderdeel is van de Microsoft 365 heb je waarschijnlijk de benodigde licentie al in huis. 

    Start vandaag met het bouwen van een Powerapp!

     

  • Waarvoor gebruik ik Power Apps?

    Power Apps gebruik je om digitale formulieren en/of mobiele toepassingen in te ontwikkelen. Door de low-code/no-code interface ben je snel in staat om ideeën om te zetten in een werkende business applicatie 

  • Wat kan ik met Power Automate?

    Power Automate is de lijmlaag tussen de verschillende tools in het Power Platform. Met Power Automate is het mogelijk om simpele en complexe acties te automatiseren met als doel om herhalend handwerk te automatiseren. Door de beschikbaarheid van vele connectoren kunnen er gemakkelijk gegevens verstuurd worden tussen systemen en applicaties. 

  • Hoe ziet de Microsoft Roadmap er uit voor het Power Platform?

    Per genoemde tool heeft Microsoft een Roadmap en periodiek brengt Microsoft een Release Plan uit voor een bepaalde periode om te delen welke functionaliteiten er op korte termijn aankomen: 

    Voor de meest actuele Release Plans van 2021 Wave 1: https://docs.microsoft.com/power-platform-release-plan/2021wave1/ 

  • Hoe beheer je het Power Platform?

    Binnen de eigen omgeving (Azure Tenant) ben je al gewend om Administrators te hebben die de organisatie ondersteunen bij het beheer. Het Power Platform kent daarbinnen zijn eigen Power Platform Admin rol waarbij je binnen het Power Platform Admin Center alle rechten hebt om de business te ondersteunen bij het upgraden en/of bouwen van “business apps”. 
    Wil je alle mogelijkheden kennen om de optimale balans te vinden tussen gecontroleerd beheer aan de kant van Admins en vrijheid om processen te verbeteren aan de kant van de business –> denk dan vooral aan de Governance Workshop van InSpark om de Power Platform Admins de handvatten te geven voor een vliegende start. 

  • Wat is Microsoft Dataverse?

    Een speciale gegevensbron binnen het Power Platform is Dataverse. Dit is een Out-of-the-Box Database die Microsoft levert. Dataverse bevat een Common Data Model met standaarden dat o.b.v. jarenlange ervaring gebouwd is. Bovenop Dataverse kunnen allerlei verschillende apps gebouwd worden.

  • Wat zijn goede ideeën voor Power Apps?

    Je kunt Power Apps inzetten voor ondersteuning van verschillende bedrijfsprocessen. Enkele voorbeelden zijn: 

    • Het centraal ophalen van goede ideeën uit je organisatie 
    • Het reserveren van overleg ruimtes binnen je organisatie 
    • Medewerker onboarding 
    • Automatische creatie van Teams op een gecontroleerde manier 
    • Het afhandelen van investeringsaanvragen waarbij goedkeuring nodig is 
    • Een tijdregistratie applicatie voor de medewerker 

Microsoft Productivity Score FAQ

  • Wat is Microsoft Productivity Score?

     Met de Microsoft Productivity Score wordt op basis van Microsoft 365 data een scorecard opgesteld, die inzicht geeft in hoe jouw organisatie presteert in vergelijking met  organisaties van vergelijkbare omvang en in jouw sector. Zo kun je via een gewogen score de productiviteit van jouw organisatie meten en meteen de stappen formuleren die je als organisatie kunt maken om die productiviteit te verbeteren.

    Bekijk uitgebreide uitleg in deze video

  • Welke gegevens toont Microsoft Productivity Score?

    De score omvat:

    • Metrische gegevens om je te helpen zien hoe mensen Microsoft 365-producten gebruiken om op verschillende platforms samen te werken, te communiceren en te werken.
    • Inzichten over de gegevens om je te helpen kansen te identificeren om de productiviteit en tevredenheid van medewerkers te verbeteren.
    • Aanbevolen acties die je kunt ondernemen om de mensen in jouw organisatie te helpen Microsoft 365-producten efficiënt te gebruiken, zodat iedereen zijn best kan doen.

      Wij helpen organisaties snel op weg met het interpreteren van Productivity Score inzichten. Deze koppelen we aan onze opgedane ervaring, zodat we nog gerichter kunnen adviseren en/of concrete oplossingen kunnen aandragen. Hiermee kan jouw organisatie een voorsprong opbouwen op de concurrentie.

      In de Productivity Score wordt een onderscheid gemaakt tussen de gebruikerservaring van de medewerkers en de technologische ervaring van jouw organisatie.

    • Waarom Microsoft Productivity Score?

      Om gericht productiviteit te verbeteren en gebruikers beleving/ervaring te verhogen.

    • Hoe zet ik Microsoft Productivity Score aan?

      Binnen Microsoft 365 Admin zet je Productivity Score aan. Voor People Experience heb je een Microsoft 365 voor bedrijven- of Office 365 voor ondernemingen-abonnement nodig. Voor Technologie Experience heb je aanvullend een Microsoft Intune (Microsoft Endpoint Manager) abonnement nodig.

    Microsoft Teams FAQ

    Oxygen Insight packs

    • Governance Pack

      Het Governance Pack biedt de mogelijkheid om organisaties hun gegevenslandschap te ontdekken, begrijpen en beheren, ongeacht de locatie van de gegevens.

      Datakwaliteit is van groot belang, omdat het succes van de inzet van data volledig afhankelijk is van de nauwkeurigheid en volledigheid van je gegevens. Het ergste wat kan gebeuren, is dat je onjuiste beslissingen neemt omdat je vertrouwt op gegevens van lage kwaliteit of dat gegevens in de verkeerde handen terecht komt. Dit kan leiden tot afwijkingen van de bedrijfsstrategie en vormt daarom een van de grootste risico’s voor je organisatie

      Van databases tot data lakes, van bestandsopslag tot cloudservices, met het Governance pack krijg je een kristalhelder overzicht van al jouw gegevensbronnen. Het Governance pack zorgt voor veiligheid, toegangsbeheer en strikte governance-instellingen om data te beschermen en aan privacy- en beveiligingsnormen te voldoen.

    • Cognitive Service Pack

      Het Cognitive Services pack biedt de mogelijkheid om ongestructureerde data te ontsluiten uit bronnen zoals e-mails, PDF rapporten, log bestanden, verslagen, rapporten en ook diverse media bestanden.

      Binnen een organisaties is ongestructureerde data in grote hoeveelheden aanwezig. Denk daarbij aan bronnen en bestanden zoals zojuist benoemd. De verwachting is dat tot wel 80% van de data binnen organisaties ongestructureerd is ondanks dat de meeste aandacht uitgaat naar gestructureerde data uit databases.

      Ongestructureerde data bevat vaak waardevolle informatie, zoals klantfeedback, sentimentanalyse, visuele trends en geluidsfragmenten. Door deze data te combineren met gestructureerde gegevens uit databases, ontstaat een diepgaand inzicht dat je helpt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en kansen te identificeren die anders over het hoofd zouden worden gezien.

    • Advanced Analytics Pack

      Het Advanced Analytics pack biedt de mogelijkheid om Machine Learning en Artificial Intelligence toe te passen op jouw eigen data of bestanden, wat cruciaal is in het moderne tijdperk van datagebruik.

      In dit tijdperk waar alles draait om data, spelen Machine Learning en Artificial Intelligentie een cruciale rol bij het benutten van grote en diverse datasets. Ze bieden ongekende mogelijkheden voor gegevensanalyse, voorspellingen en patroonherkenning, waardoor organisaties inzichten kunnen verwerven die voorheen onmogelijk waren. Dit kan bijvoorbeeld door historische gegevens te analyseren en patronen te identificeren om toekomstige trends te voorspellen. Of door geschreven teksten uit rapporten, verslagen etc te analyseren.

    • Connected Pack

      Het Connected pack verwerkt streaming data vanuit bijv. IOT sensoren en zet deze datastroom om naar bruikbare informatie voor de eindgebruiker.

      Steeds meer producten, apparaten, objecten en zelfs mensen worden voorzien van sensoren. Het aantal zogenoemde connected products neemt in een razendsnel tempo waardoor de markt in korte tijd volwassen is geworden.

      Het Connected pack is ontworpen voor het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden real-time streaming data afkomstig van een of meerdere bronnen, zoals IoT toepassingen, sensoren en andere streaming bronnen. Het Connected pack verwerkt al deze data tot bruikbare stuurinformatie voor de business.

    • Insight pack

      Het Insight pack van InSpark haalt data uit verschillende bronnen op, verwerkt het en maakt het bruikbaar.

      In de moderne digitale organisatie is data de drijvende kracht achter vele bedrijfsactiviteiten en besluitvormingsprocessen. Organisaties verzamelen en genereren enorme hoeveelheden data in verschillende bronnen, zoals financiële systemen, operationele systemen, HR systemen en vele andere bronnen. Binnen al deze applicatie ligt een schat aan historische en actuele data opgeslagen.

      Data zonder context zegt doorgaans alleen niet zoveel. Daarom moet je data ontsluiten en in de juiste context aanbieden. Daarnaast wordt data nog waardevoller zodra je data uit verschillende bronnen weet te combineren. Zo wordt ruwe data, bruikbare informatie, die voor verschillende doeleinden kan worden ingezet.

    Smart Distance FAQ

    • Wat is de Smart Distance Solution van InSpark?

      Met onze Smart Distance badges bieden we een intelligent 1,5 m waarschuwingssysteem gekoppeld aan een toestroomreguleringsplatform.  

    • Waarom heb je een Smart Distance Solution nodig?
      • Medewerkers krijgen direct een waarschuwingssignaal wanneer zij te dicht bij een collega of klant komen  
      • Eenvoudige toegangsreservering om toestroom tot kantoor te reguleren  
      • Diverse workflows voor toegangsautorisatie (personen, groepen, managers)  
      • Snel up & running; binnen een week naar een veilige werkomgeving  
      • Duidelijke rapportages met contactmeldingen  
      • Inzetbaar voor meerdere vestigingen  
      • Ook bezoekers van uw kantoor worden beschermd  
      • De oplossing is AVG compliant. De fysieke positie van medewerkers wordt niet bepaald.  
    • Hoe werkt de Smart Distance Solution?

      Met behulp van een slimme sensor (op basis van bluetooth LTE ), in een toegangsbadge die alle personen in het gebouw dragen, wordt automatisch de onderlinge afstand gemeten tussen de aanwezige personen. Zodra iemand de 1,5-meterzone van een ander betreedt, geven beide badges een waarschuwingssignaal om hen hierop te attenderen. Gelijktijdig wordt via de gateway een melding doorgegeven aan het systeem voor registratie van dit ‘close contact’-moment. Wanneer een medewerker zich ziek meldt, kan zeer eenvoudig nagegaan worden met wie hij of zij de afgelopen 14 dagen op de werkvloer in contact is geweest. 

      Daarnaast biedt de oplossing een toestroomregulering met een slim reserveringssysteem & dashboard in Microsoft Teams. Het sensor systeem is ook gekoppeld aan een app voor toegangsreservering. Je bepaalt als werkgever welke voorwaarden gelden om toegang te krijgen tot het kantoor.  

    • Kan ik met mijn badge ook andere locaties betreden?

      Bij alle locaties waar de Smart Distance oplossing van InSpark is geïnstalleerd, kunnen de badges worden gebruikt. Zelfs bij andere bedrijven die dit systeem afnemen, kunnen medewerkers hun eigen badges gebruiken. Zij hoeven enkel hun badgenummer te laten registreren bij het bedrijf waar ze op bezoek zijn.

    • Hoe weet het systeem hoeveel personen er in het pand zijn?

      De gateways scannen eens per minuut alle badges binnen bereik. Het systeem ontdubbeld deze informatie wanneer een badge door meerdere gateways wordt waargenomen en geeft dan een tellerstand per gateway door. In het portaal staat geregistreerd welke gateway op welke locatie is geïnstalleerd.

    • Kan mijn werkgever zien waar ik ben/ben geweest in het pand?

      Nee. Het systeem is niet geschikt voor positiebepaling. De sensoren meten enkel de afstand tot andere sensoren en geven alleen een bericht door wanneer deze minder dan 1,5 meter van elkaar verwijderd zijn. Het bericht bevat in dat geval alleen de twee sensor ID’s en een tijdsstempel.

    • Hoe lang gaan de batterijen van de badges mee?

      De badge is voorzien van een slimme sensor die ervoor zorgt dat deze, wanneer niet gedragen, automatisch in een sluimerstand wordt gezet. Hierdoor is de badge gedurende meerdere maanden inzetbaar. Bij dagelijks gebruik dien je de batterij ongeveer eens per 2 maanden te vervangen. Dit is een eenvoudig zelf uit te voeren klusje.

    Veelgestelde vragen Fasttrack-programma

    • Wat is Fasttrack?

      Haal alles uit de mogelijkheden van Microsoft 365 en de cloud werkplek met Fasttrack. Het Fasttrack programma is een service van Microsoft die jou helpt bij zowel de onboarding als de gebruikersadoptie van Microsoft cloudoplossingen. InSpark helpt je bij het stellen van de juiste vragen, geeft antwoorden en heeft een kort lijntje met Microsoft om zo de juiste experts ook buiten jouw organisatie en InSpark te betrekken. Dit teamwerk helpt jou te profiteren van alle informatiebronnen en hulp die beschikbaar zijn via FastTrack.

    • Waar kan FastTrack je bij helpen?

      Identity & Authentication Hulp

      • Identity Security voor Teams
      • Microsoft 365 Tenant voorbereiden
      • Toevoegen of synchroniseren van gebruikers naar office 365

      Security & Compliance Hulp

      • Microsoft Defender for O365 (MDO)
      • Microsoft Cloud App Security (MCAS)
      • Microsoft Information Protection (MIP)
      • Microsoft Information Governance (MIG)

      Endpoint Management Hulp

      • Microsoft Intune Setup
      • M365 Setup Guide
      • In-Place upgrade van Configuration Manager
      • Azure Virtual desktop Setup
      • Microsoft Defender voor Endpoint Setup

      Viva implementatie

      • Viva Connections
      • Viva Insights
      • Viva Topics
      • Viva Learning

      Communicatie & Conferencing Hulp

      • Microsoft Teams Setup
      • Microsoft Teams voor Educatie Setup

      M365 Productivity APPS Hulp

      • M365 Apps Setup Guide
      • Mobile Apps Setup Guide

      Samenwerking binnen M365 Hulp

      • Sharepoint Setup Guide
      • Onedrive Setup Guide
    • Welke rol kan InSpark spelen bij het FastTrack-programma?

      We helpen je om de vereisten binnen het Fasttrack-programma in kaart te brengen, beoordelen de inrichting van je huidige omgeving en maken een plan voor het uitrollen van de producten en diensten naar aanleiding van jouw wensen. Jouw organisatie wordt door ons aangemeld voor FastTrack. InSpark levert Adoptie & Change Management en stoomt jouw organisatie klaar voor innovatie en versnelling.

    • Wat zijn mijn verplichtingen bij het afnemen van het FastTrack-programma?

      Er zitten geen verplichtingen vast aan het Fasttrack-programma. Wel geldt er een minimale afname van 150 licenties voor één of meerdere van de volgende producten of diensten:

      Teams Meetings
      Teams Phone System
      Intune
      Teams Platform
      Microsoft Information Protection (MIP)
      Microsoft Cloud App Security (MCAS)
      Microsoft Defender for Identity (MDI)
      Microsoft Defender for Endpoint (MDE)
      SharePoint Online
      Azure Active Directory Premium (AADP)
      Exchange Online (EXO)
      Microsoft 365 Viva

      De dienstverlening wordt gedurende de looptijd van je licenties verzorgd door InSpark.

    Windows Virtual Desktop

    • Waarom Azure Virtual Desktop?

      Virtuele werkplek scenario’s

      Naast het inmiddels zo belangrijke thuiswerken, zijn er tal van andere, typische scenario’s voor de inzet van Azure Virtual Desktop:

      Bij dynamische gebruikersaantallen of beperkt gebruik
      Het aantal benodigde werkplekken in een organisatie kan nogal eens variëren. Denk aan tijdelijke samenwerkingsverbanden, nieuwe afdelingen, fusies, verloop, etc. Vaak moeten snel nieuwe, soms zelfs tijdelijke werkplekken ingericht worden. Een virtuele desktopimplementatie is in zulke situaties bijna in real-time te realiseren en stukken voordeliger dan de aankoop en inrichting van nieuwe hardware.

      Bij intensieve samenwerking in documenten en bestanden
      Logisch: als medewerkers op afstand moeten werken, vergaderen, coöpereren en brainstormen, worden onder andere het simultaan bewerken van bestanden en het gelijktijdig gebruik van de diverse databronnen essentieel. Daarnaast moeten voor een dergelijke werkwijze ook de servers optimaal geschaald zijn. Met een cloud-gebaseerde Windows 10 multi-sessie omgeving en Azure Virtual Desktop (i.c.m.  ) laat je die samenwerking op afstand soepel verlopen.

      In omgevingen met zeer hoge veiligheidseisen
      Organisaties en omgevingen die aan bijzonder hoge veiligheidseisen moeten voldoen, zijn met WVD goed bediend. Bij virtuele desktops worden namelijk alleen scherm- en toetsenbordgegevens uitgewisseld tussen eindapparaat en server, niets meer en niets minder. Verdere datatransfer is niet nodig. Zo wordt het veel makkelijker om datalekken buiten de gecontroleerde omgeving te voorkomen en/of om aan strenge(re) compliance-eisen te voldoen.

      In omgevingen met zeer hoge technische eisen
      Soms worden er aan werkplekken hoge technische eisen gesteld, bijvoorbeeld bij CAD-systemen, intensieve beeldbewerking, werkplekken voor softwareontwikkeling of met speciale besturingssystemen (zoals voor het overeind houden van oude maar essentiële applicaties). Daarvoor zijn virtuele desktops ideaal, doordat ze zo goed schaalbaar en beheersbaar zijn.

      Bij de inzet van specifieke gebruikersrollen
      Ook mobiele of externe gebruikers (bijv. callcentermedewerkers, mensen op locatie bij de klant en in bedrijfsdependances) moeten voor hun werkzaamheden toegang hebben tot de meest centrale organisatieapplicaties. Doordat de virtuele werkplek gecentraliseerd draait, is dit een eenvoudige en efficiënte manier om verbinding te maken met alle noodzakelijke, centrale applicaties.

      HARDWARE ONAFHANKELIJKHEID

      Nu de volledig cloud-gebaseerde werkplekken (desktops) in je organisatie door de software – en niet langer door de hardware – gedefinieerd worden, ben je ook meteen veel minder afhankelijk van de (productlevenscycli van) gebruikte devices. Medewerkers kunnen werken met het door hen op dat moment geprefereerde apparaat. Natuurlijk kun je dit met traditionele VDI ook bereiken, maar met een cloud-gebaseerd desktop platform wordt het configureren en implementeren een stuk simpeler. En je profiteert ook nog eens van de kracht, security en schaalbaarheid van de Azure cloud.

    • Wat is Azure Virtual Desktop?

      Azure Virtual Desktop is een uitgebreide, cloud-gebaseerde virtualisatiedienst voor desktops en applicaties. De dienst draait op het Microsoft cloud-computing platform  en levert complete desktops met diverse besturingssystemen, waaronder Windows 7, Windows 10 en Windows Server.

      De virtuele werkplek die met AVD wordt gerealiseerd, is modern, veilig en mobiel. Dankzij de sterke integratie met andere Microsoft-applicaties en Azure-diensten stijgt de productiviteit van je organisatie en je medewerkers. Het gecentraliseerde beheer van de desktops en de aansturing middels een beveiligd platform maken het mogelijk om aan hoge veiligheidseisen te voldoen, en de druk op IT wordt aanzienlijk gereduceerd.

      Een AVD werkplek rol je binnen enkele minuten uit en je maakt meteen gebruik van de in Azure ingebouwde compliance en beveiligingsfuncties. Met AVD kun je compleet gevirtualiseerde werkplekken, maar ook afzonderlijke apps implementeren op je Azure cloud omgeving. Zo creëer je een virtuele desktop infrastructuur (VDI) die vereenvoudigd beheer, Windows 10 multisessie, optimalisaties voor Office 365 applicaties en ondersteuning voor RDS-omgevingen (Remote Desktop Services) biedt.

       

    • Azure Virtual Desktop, voor wie?

      Simpel gezegd: voor iedereen die niet fysiek op de bedrijfslocatie aanwezig kan zijn en toch een volledige desktop ter beschikking moet hebben. Met AVD kun je je werknemers een volledige Windows 10 werkplek bieden, maar ook een enkele applicatie vanuit het Microsoft Azure cloud platform beschikbaar stellen.

    • Wat levert Azure Virtual Desktop je op?

      DE VOORDELEN OP EEN RIJ

      1. Kostenbesparingen
      2. Flexibiliteit en bedrijfscontinuïteit: makkelijk werken vanaf elke plek
      3. Hogere productiviteit: overal en altijd toegang tot gegevens
      4. Hoge schaalbaarheid
      5. Eenvoudig beheer: moeiteloze integratie met de huidige Azure omgeving
      6. Veilig (ingebouwde security) en gecontroleerd
      7. Hoge tevredenheid: gebruikers werken in hun vertrouwde Office/Teams omgeving.

       

    • Is Azure Virtual Desktop veilig?

      Ja. Indien goed ingericht (bijvoorbeeld door een security expert), is WVD juist een betrouwbare en zeer veilige oplossing voor (samen)werken op afstand. Qua beveiliging moet je vooral kijken naar de opgestelde ‘security baselines’ die jouw WVD virtuele machines dienen te beschermen en naar de integratie van Conditional Access en Multi-Factor Authenticatie. Bij dat laatste moet de gebruiker tijdens het inloggen, naast invoering van gebruikersnaam en wachtwoord, nog een extra stap nemen om zijn of haar identiteit te bevestigen.

      De meeste organisaties willen eigenlijk enkel weten hoe ze zo snel en eenvoudig mogelijk een bepaalde (bedrijfs)applicatie op een veilige, maar óók gebruiksvriendelijke manier aan hun medewerkers kunnen aanbieden, vooral in een situatie waar die gebruikers thuiswerken, zónder hardware van de organisatie. Mensen moeten (en willen) immers met hun eigen laptop of pc kunnen werken en toch snel en veilig toegang tot hun ‘organisatie-desktop’ hebben. Met Windows Virtual Desktop kan dat. Secure als wat!