Virtueel bouwen 2.0

“De grootste verandering voor ons is nog wel de organisatieverandering: van versnipperde IT, over verschillende directies, gaan we naar een centrale afdeling.”

Jan-Willem Vermeulen
//
Directeur ICT
VolkerWessels - logo

Vroegtijdig bouwprojecten valideren met de HoloLens

“Met mixed reality krijgen we sneller inzicht in de eindsituatie van een project en kunnen, indien nodig, efficiënter wijzigingen aanbrengen. Nog belangrijker wellicht is dat onze klanten vanaf het prille begin mee kunnen kijken en zo bij het proces betrokken zijn,” aldus Jan-Willem Vermeulen, directeur ICT bij VolkerWessels Infrastructuur Nederland. Het bedrijf innoveert op het gebied van virtueel bouwen. Het wordt steeds belangrijker een indruk te krijgen van het eindresultaat van een project en haalbaarheid is daarbij een belangrijke factor.

VolkerWessles - InSpark

Mixed reality

Mixed reality is een verzamelterm voor alle technologie waarbij de realiteit en de virtuele wereld met elkaar gecombineerd worden. VolkerWessels kan op deze manier informatie toevoegen aan een object of een project in 3D projecteren op de locatie waar gebouwd wordt. De Microsoft HoloLens wordt door VolkerWessels ingezet om de mixed reality omgeving te creëren.

Impact voor de toekomst

Vermeulen verwacht dat mixed reality en de Microsoft HoloLens een aanzienlijke impact zullen hebben op de werkwijze van VolkerWessels en de beleving van hun klanten. Ook zal het gebruik van de Microsoft HoloLens niet beperkt blijven tot het ontwerpproces. “Er zijn talloze nuttige toepassingen te bedenken waarbij de HoloLens een rol kan spelen. Zo kan het zijn dat-ie op een bouwplaats ingezet wordt voor veiligheidsinstructies. Doordat de HoloLens ook te bedienen is via spraak kan iemand zijn of haar werk op de reguliere wijze blijven uitvoeren terwijl er informatie toegevoegd wordt aan de werkelijke wereld.”

Samen slimmer bouwen

Samen met InSpark ontwikkelde VolkerWessels een speciale app waarmee opdrachtgevers, architecten en aannemers via de bril tekeningen en objecten in 3D kunnen bekijken en beleven. Zo kunnen zij betere beslissingen nemen gedurende de bouw van een complex infrastructuurproject. “We zochten een samenwerkingspartner met een moderne en heldere visie, die toegang had tot de ontwikkelversie van de HoloLens en in staat was om snel te leveren. In InSpark vonden we die partner.” VolkerWessels past virtueel bouwen al jaren succesvol toe en het is cruciaal voor de bedrijfsvoering geworden. Er zijn minder faalkosten en kan er efficiënter gewerkt worden. Met de Microsoft HoloLens en mixed reality zetten zij de volgende stap.

Bekijk de video van NOS over onze Mixed Reaility app van Volker Wessels

En tot slot: nog wat achtergrond over dit project

We hebben als één van de eerste partijen in Nederland een aantal HoloLens-brillen kunnen bemachtigen en gingen hier met VolkerWessels meteen mee aan de slag. Alex Hendrikse, managing partner bij InSpark: “Toen de HoloLens gepresenteerd werd hadden we al hoge verwachtingen. Dit gaat een enorme impact hebben op een aantal sectoren. We zijn verheugd dat we met VolkerWessels het eerste project met de HoloLens hebben kunnen uitvoeren en de toegevoegde waarde al snel duidelijk is geworden.”

Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!
image description
Dick Lorier | Lead Digital Innovation
Benieuwd wat wij nog meer doen?
Mijn team en ik denken graag met je mee over de kansen binnen jouw organisatie
Neem contact op