Microsoft Purview:

het antwoord van Microsoft op het gebied van gegevens beheer (Data Governance) en datastromen (Data Lineage)

Purview is het antwoord van Microsoft op het gebied van gegevens beheer (Data Governance) en datastromen (Data Lineage) en helpt u bij het beheren van data in lokale databases, multi cloud gegevensbronnen en diverse SaaS-applicaties. Purview helpt met het automatisch identificeren en classificeren van gevoelige data en geeft inzicht in hoe de data gebruikt wordt. Zo ontstaat er een visueel beeld van bron, naar alle tussenliggende laadslagen en bewerkingen, tot aan het Power BI rapport. Deze lineage is een hele sterke toevoeging en een antwoord op de groeiende vraag naar Data Governance en Data Lineage.

Microsoft Purview Data Map

Microsoft Purview Data Map vormt de basis voor gegevensdetectie en voor het effectief beheren van deze gegevens. Purview Data Map is een clouddienst (Platform as a Service) die metadata gegevens vastlegt over al uw bedrijfsgegevens die aanwezig zijn in analyse- en besturingssystemen op locatie en in de cloud. Purview Data Map houdt automatisch deze metadata up-to-date door een ingebouwd en geautomatiseerd scan- en classificatiesysteem. Purview kan ook worden geïntegreerd met Microsoft Information Protection en Power BI sensitivity, certification en promotion labels.

Microsoft Purview bestaat in grote lijnen uit drie hoofdcomponenten:

Gegevensdetectie:
Helpt u bij het beheren en in kaart brengen van gegevens. Deze gegevens worden vervolgens automatisch geclassificeerd op basis van diverse vooraf definieerde kenmerken en de gevoeligheid (sensitieve data).

Gegevenscatalogus:
Hiermee kunnen alle gebruikers met een eenvoudige zoekfunctionaliteit naar vertrouwde gegevens zoeken met zowel technische als zakelijke termen. Tevens zijn ook visuele weergaves beschikbaar waarmee u snel kunt zien of gezochte gegevens afkomstig zijn van een betrouwbare bron.

Gegevensbeheer:
Biedt u een overzicht van het gegevenslandschap van uw bedrijf. Data beheerders kunnen hiermee efficiënt het gebruik van gegevens beheren. Dit levert belangrijke inzichten op, zoals de distributie van gegevens over meerdere omgevingen, hoe gegevens worden verplaatst en waar gevoelige gegevens worden opgeslagen.

Data Lineage

Het grip houden op data binnen worden steeds belangrijker. Met wie wordt deze data gedeeld? Waar komt deze data vandaan? Zijn veel voorkomende vragen.

Dit kan in Microsoft Purview worden bewerkstelligd met de ingebouwde Data-lineage functionaliteit. Een mooie nieuwe functionaliteit die naar mijn mening tot op heden ontbrak binnen de Azure Services.

Met Data Lineage kunnen we de gegevens van bron tot rapport volgen op tabel en zelfs op kolom niveau.

Purview Studio

Met de komst van Microsoft Purview heeft Microsoft ook een nieuwe studio gelanceerd waarin de Purview DataCatalog en de Purview Insights samen komen voor een optimaal gebruikersgemak.

Wil je meer weten over Microsoft Purview en wat het voor uw bedrijf kan beteken, neem dan contact op met mij en ik praat u graag virtueel bij onder het genot van een kop koffie of thee.

Kijk op de onderstaande sites voor meer info:

Azure Purview for Unified Data Governance | Microsoft Azure
Use Power BI with Azure Purview to achieve better data governance and discovery | Microsoft Power BI Blog | Microsoft Power BI

Erwin de Kreuk

Meer over de technologie

Lees meer content over Microsoft Azure

Erwin de Kreuk
Erwin de Kreuk | Lead Data & AI
Meer weten over het Microsoft Purview?
Ik kan met je meedenken wat dit voor jouw organisatie kan betekenen.
Neem contact op