Zo eenvoudig werkt de Azure Digital Twin

Met een digital twin ben je beter voorbereid op onverwachte situaties – het geeft je realtime inzicht in de staat van je gebouwen, machines of voertuigen. Niet zo gek dus dat steeds meer (overheids)organisaties het als een voorwaarde in hun aanbesteding of RFP opnemen. Bovendien helpt een digital twin je om efficiënter en energiezuiniger te werken. Met Azure Digital Twin kun je nu eenvoudig onderzoeken wat de toegevoegde waarde is.

Natuurlijk, je kunt de ruwe sensordata uit je gebouwen, machines of voertuigen in een SQL-database gieten en die data monitoren. Maar de meeste databasetools zijn niet in staat om die data vervolgens om te zetten in een 3D-model – een virtuele kopie van het object in kwestie. Een kopie waarin je ook ziet wat de staat van het object is: of er onderhoud nodig is, of de temperatuur bijgesteld moet worden, waar een storing zit. Met Azure Digital Twin heb je een laagdrempelige toepassing om gevisualiseerd weer te geven wat de staat is van je objecten – van productie- tot transportmiddelen. Wanneer je al werkt met Azure, dan is Digital Twin één van de componenten die je kunt aanzetten, zonder grote investeringen. Dat maakt Azure Digital Twin ideaal om te experimenteren met de toegevoegde waarde van een digital twin voor jouw bedrijf of voor je klanten.

Inzicht in bezetting en gebruik
Wil je aan de slag met een digital twin, dan begin je doorgaans met het vastleggen van de structuur van het object. Van een gebouw leg je bijvoorbeeld vast welke verdiepingen er zijn. Die structuur vul je met alle entiteiten die onder de structuur vallen. Vergaderruimtes bijvoorbeeld. Deze statische entiteitgegevens verrijk je met sensordata, zoals luchtvochtigheid, bezetting of temperatuur. Tot slot presenteer je die entiteiten met verrijkte sensordata op een dashboard: een visuele weergave van het object in kwestie en de staat ervan. Om bij het voorbeeld van het gebouw te blijven: daar zie je realtime in een 3D-model in welke ruimtes de temperatuur te laag is – die kamers kleuren blauw – of waar de luchtvochtigheid te hoog is. Zo komt het gebouw met kleuren en andere visuele markers tot leven op je scherm. Ook kun je alerts instellen bij uitschieters en meldingen wanneer de bezetting op bepaalde verdiepingen langere tijd te hoog is of als er juist stelselmatig parkeerplekken onbezet zijn.

Voor een vastgoedbeheerder met tientallen panden in beheer zijn we nu gestart met de ontwikkeling van digital twins met Azure Digital Twin. Daarmee kan de vastgoedbeheerder de kwaliteit van het beheer aanzienlijk verbeteren, besparen op energie en veel efficiënter omgaan met onderhoud en schoonmaak. Omdat we gebruikmaken van de vertrouwde omgeving van Azure en Microsoft 365 kunnen medewerkers straks meteen aan de slag.

Op kleine én grote schaal
Hoewel dit Azure-component nog relatief jong is, heeft het zich elders in Europa al bewezen. Zo werkt de Italiaanse railbeheerder Ferrovie dello Stato Italiane bij infrastructuurprojecten rond de grote treinstations, zoals Roma Termini, met digital twins van het bouwterrein (bekijk de video van Microsoft hier). Een ander voorbeeld is het Duitse Bosch Building Technologies, die de Azure Digital Twin gebruikt om zijn grootzakelijke klanten meer verfijnd inzicht in het energieverbruik op hun locaties te geven. Van windmolenparken tot smart cities: op steeds meer terreinen laat het de meerwaarde zien. Ook bij jullie?

Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden van digitale transformatie voor je organisatie of bedrijf? We vertellen je graag meer.

Meer blogs

image description
Dick Lorier | Lead Digital Innovation
Ik help je graag verder
Neem contact op