Aanpassingen Microsoft Purview Information Protection client

Microsoft gaat de werking van de zogenaamde Microsoft Purview Information Protection client aanpassen per maart 2023. Wellicht heb je deze informatie al gezien in het message center van de Microsoft 365 tenant. We vinden het belangrijk om wat extra informatie te delen.

Wat gaat er gebeuren?

Wanneer je op dit moment Microsoft Purview Information Protection gebruikt, dan maak je waarschijnlijk ook gebruik van de zogenaamde Unified Labeling client. Dit is een stukje software dat op de werkplek wordt geïnstalleerd. Het zorgt ervoor dat je labels kan gebruiken binnen de Office toepassingen en ook in de Windows File Explorer.

Een tijdje terug introduceerde Microsoft in de Microsoft 365 Apps de zogenaamde “ingebouwde” client. Deze is functioneel bijna hetzelfde als de eerder genoemde client. Heb je de Unified Labeling client geïnstalleerd, dan wordt deze gebruikt. Heb je deze niet geïnstalleerd, dan krijg je standaard de ingebouwde client.

Dit principe gaat nu wijzigen. Microsoft gaat binnen de Microsoft 365 Apps de voorkeur geven aan de ingebouwde client. Is de Unified Labeling client ook geïnstalleerd, dan wordt deze automatisch uitgezet.

Wat is de impact hiervan?

Voor de gebruiker is het belangrijk te weten dat de look & feel enigszins gaat wijzigen binnen Office. De labels zelf werken nog steeds hetzelfde. Mochten er specifiek instellingen zijn doorgevoerd die alleen werken met de Unified Labeling client, dan moet worden beoordeeld of deze nog blijven werken. Een groot deel hiervan werkt ook in de ingebouwde client. De wijziging is alleen voor deze Office apps van toepassing. De Unified Labeling client blijft werken en op die manier kan je nog steeds vanuit de Windows File Explorer documenten labelen.

Wat zijn de randvoorwaarden?

Er zijn wat uitgangspunten:

1. Het geldt alleen voor Microsoft 365 Apps en niet voor andere Office variaties;

2. Het gaat in vanaf een bepaalde versie van de Microsoft 365 Apps – maar feitelijk per maart/april 2023;

3. De instelling “Use the Azure Information Protection add-in for sensitivity labeling” moet aan staan in de tenant;

4. Een beheerder kan deze wijziging nog even uitstellen.

Het is dus belangrijk om de medewerkers te wijzen op deze wijzigingen. De impact is vrij laag.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze wijziging? Microsoft heeft een specifiek blogpagina hieraan gewijd; lees deze hier. Maar je kan uiteraard ook bij één van onze expert terecht voor vragen.

Meer blogs

image description
Albert Hoitingh | Consultant Compliance
Ik help je graag verder
Neem contact op