Afgelopen zomer (2017) lanceerde Microsoft in samenwerking met een drietal hardware-leveranciers een nieuw product: Microsoft Azure Stack. Hiermee kun je moeiteloos en snel een platform voor een hybride private cloud inrichten. Een platform dat voldoet aan alle compliancy-, validatie- en monitoringeisen.
Azure Stack is overigens niet volledig nieuw: het grootste deel van de code draait namelijk al sinds enige tijd in de publieke cloud van Microsoft, bekend onder de naam Azure. Microsoft heeft de omvang van Azure aanzienlijk gereduceerd, zodat deze in compacte vorm voor de private cloud in het eigen datacenter ingezet kan worden. Zodra beschikbaar, zal het cloud-platform als een geïntegreerd systeem geleverd worden op hardware van HPE, Lenovo en DELL. Andere leveranciers volgen later, zoals Cisco, Huawei en Avenade.
Wat is Azure Stack?
Zoals gezegd: Microsoft Azure Stack is een cloud-platform dat je in staat stelt om diensten -bekend van de publieke Azure cloud – ook aan te bieden vanuit, en binnen, het datacenter van je organisatie. De Azure Resource Manager templates die je reeds voor het uitrollen van alle publieke Azure-diensten hebt ingezet, kun je in Azure Stack hergebruiken. Het cloud-platform is ontworpen om je te ondersteunen bij het voldoen aan de eisen van bepaalde scenario’s, daar waar de publieke cloud niet kan volstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij specifieke beveiligings- of compliancy-richtlijnen, of wanneer je toegang moet hebben tot een Azure-omgeving zónder dat er een internettoegang is. Maar bijvoorbeeld ook wanneer je onderneming te allen tijde door moet draaien, zélfs wanneer verbindingen naar externe systemen plotseling worden onderbroken. Voorbeelden daarvan zijn industriële installaties, luchtverkeersleidingen of ziekenhuizen.
Azure Stack: zeker niet altijd en voor iedereen geschikt
Nu we weten wat Azure Stack is, is ook duidelijk in welke gevallen het niet de meest geschikte oplossing is.
Is 100% controle en inspraak op alle lagen gewenst?
Heeft je organisatie hele specifieke workloads, waarbij je op alle lagen van de applicatie controle en inspraak wilt hebben op de configuratie van hard- en software? Dan ben je meer gebaat bij een traditioneel virtualisatieplatform. Daarvoor bevat het Microsoft-portfolio bijvoorbeeld Hyper-V en System Center.
Moet het traditionele beheer overeind blijven?
Beheer je je omgeving al jaren op traditionele wijze, met oplossingen zoals System Center of andere agent-gebaseerde software, en wil je die structuur graag behouden? Ook dan is Azure Stack niet geschikt. Het cloud-platform is een gesloten systeem met een interne monitoring. De enige uitzonderingen hierbij zijn System Center Operations Manager, Nagios en Gensys. Met de release heeft Microsoft een Management Pack beschikbaar voor SCOM om Azure Stack te monitoren.
Heb je je productiesysteem zelf samengesteld?
Azure Stack is ontworpen als een totaaloplossing, die Microsoft in nauwe samenwerking met voornoemde hardware-leveranciers heeft ontwikkeld en gevalideerd. Productiesystemen die je zelf hebt samengesteld en die niet op deze specifieke hardware draaien, werken niet (goed) in combinatie met Azure Stack. Iedere leverancier heeft namelijk zelfontwikkelde, propriëtaire systemen, die door specifieke drivers en firmware ondersteund worden.
Productiesystemen voor Azure Stack worden door de leverancier samengesteld en ingericht in de fabriek, dit houdt in dat eventueel reeds aanwezige hardware op locatie bij de klant niet opnieuw ingezet kan worden als onderdeel van een Azure Stack omgeving.
Wat kan ik als bedrijf dan nu met Azure Stack?
Al sinds de eerste technische previews is InSpark nauw betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van Azure Stack. Door de intensieve samenwerkingen met HPE en Microsoft engineering teams zijn we meer dan goed op de hoogte van alle ins en outs van dit hypermoderne softwareproduct.
Wanneer je als organisatie al ervaren bent in het ontwikkelen en uitrollen van Azure Resource Manager templates in de publieke Azure cloud, zal de transitie naar Azure Stack voelen als thuiskomen. Het beheren van resources met de inmiddels ingeburgerde tools als PowerShell, Azure Resource Manager en Visual Studio behoort dan tot vele mogelijkheden. Ook zal software die is ontwikkeld voor PaaS-diensten in de publieke Azure cloud gewoon draaien wanneer de resource providers van die diensten in het cloud-platform worden ondersteund. Her-ontwikkelingskosten behoren dan tot het verleden.
Aan de slag met Azure Stack?
Elke organisatie heeft zijn eigen behoeften. En zo is er ook niet één vorm van de hybride cloud die altijd werkt. We zien dat commerciële bedrijven steeds vaker een Azure-only cloud neerzetten, waar ziekenhuizen en fabriekslocaties voor een groot deel de private cloud verkiezen. Om succesvol een hybride cloud neer te zetten, moet elke organisatie wel dezelfde afwegingen maken. Ontdek hoe je in slechts 8 stappen komt tot jouw ideale cloudmix.