Een toekomstbestendig dataplatform met Managed Oxygen

“Met Managed Oxygen beschikken we over een platform dat gebruik maakt van de nieuwste technologieën. We hebben met InSpark een partij naast ons staan voor monitoring en service, waardoor we altijd hulp kunnen inschakelen. Nu kunnen we snel grote hoeveelheden data analyseren en meeliften op toekomstige nieuwe ontwikkelingen van Microsoft.”

 

Peter Emmerzaal
//
Senior projectmanager Ampelmann

Een toekomstbestendig dataplatform met Managed Oxygen 

Ampelmann liep met hun oude dataplatform tegen grenzen aan: tijd om een toekomstbestendig platform te kiezen waarmee grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen kunnen worden ontsloten, bewerkt en geanalyseerd. 

Om die redenen kozen ze voor Managed Oxygen: een volledig schaalbaar, cloud-native, 24/7 beheerd en gemonitord dataplatform. Ideaal, omdat het een direct inzetbare en geheel beheerde oplossing is waarmee de grote hoeveelheid data van Ampelmann volledig kan worden benut.

Ampelmann: wereldleider in walk-to-work oplossingen

Ampelmann is wereldleider in walk-to-work-oplossingen voor de offshore-industrie. Deze innovatieve organisatie levert hightech systemen waarmee mensen en goederen op zee veilig kunnen oversteken tussen vaartuigen en windturbines of platforms. Zelfs onder hevige weersomstandigheden met hoge golven blijven Ampelmann’s loopbruggen stabiel.

Naast deze Walk to Work systemen levert Ampelmann diverse diensten, veelal digitaal, om toegang tot structuren op zee efficiënter en overzichtelijker te maken voor haar cliënten.

Peter Emmerzaal is senior projectmanager bij Ampelmann: “Wij hebben de industrie opengebroken om mensen veilig, midden op zee, op hun werk af te zetten. Making offshore access as easy as crossing the street, zeggen wij hier en dat is precies wat we doen.”

De veiligste en meest efficiënte manier om mensen over te zetten

Wereldwijd zijn er tienduizenden platforms en windturbines, midden op zee. Platforms waarop gewerkt wordt. Peter vertelt: “Voordat Ampelmann begon werden die mensen allemaal via helikopters, swing ropes of basket transfers naar die platforms gebracht. Onze manier is de veiligste en meest efficiënte manier om mensen over te zetten.”

Data wordt steeds belangrijker

Peter is binnen Ampelmann verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een nieuw dataplatform op basis van Managed Oxygen. Dit project doet zijn team samen met InSpark.

Data wordt steeds belangrijker voor Ampelmann. “Wij willen weten waar onze Ampelmann-systemen zich over de wereld bevinden, op welke projecten ze staan en of ze in onderhoud zijn. Daarnaast willen we de status weten van elk systeem: welke onderdelen zijn aan vervanging toe? Als een systeem niet werkt, verliest een klant zomaar duizenden euro’s op een dag.”

Die data wordt onder andere verzameld via een IoT netwerk van alle Ampelmann-systemen. “Hoe vaak gaat een cilinder op en neer, wat is de verwachte levensduur van die cilinder en wat zegt de data daarover? Daar kunnen we allerlei analyses op loslaten.”

Bovendien speelt data ook een steeds belangrijkere rol om de klanten beter te kunnen bedienen. Peter: “Op basis van weersvoorspellingen en de kennis die wij van het Ampelmann-systeem hebben, kunnen wij adviseren of we in bepaalde weersomstandigheden mensen wel of niet kunnen overzetten. Dat kunnen we dus op basis van data voorspellen en zo kunnen we onze klanten helpen.”

Oude dataplatform voldeed niet meer

Het oude dataplatform van Ampelmann begon tegen zijn grenzen aan te lopen. Met het oog op de toekomstige ontwikkeling wilde Ampelmann een platform dat de kracht van het combineren en ontsluiten van data volledig kon benutten.

“We willen dat onze data scientists aan de gang kunnen met de data van onze devices, ERP data, workorder historie en ga zo maar door. En wel dat ze dat kunnen doen zonder ingewikkelde queries te moeten maken of heel veel data te moeten dupliceren, downloaden of lokaal verwerken.”

In het vorige system kostte dat allemaal veel te veel tijd. “Incrementeel laden kon niet. Elke nacht moesten we ons data warehouse letterlijk legen. Een inefficiënte situatie. Samen met de implementatie van een nieuw ERP-systeem en daarbij de overstap naar Microsoft Dynamics 365, werd het hoog tijd dat we ons dataplatform naar het volgende niveau zouden brengen.”

Met Managed Oxygen in zeer korte tijd een nieuw dataplatform neerzetten

Voor Ampelmann was de keuze om dit project met InSpark aan te gaan vrij snel gemaakt: “We werkten al samen op enkele projecten en ik wist dat het een betrouwbare, goede partij is.”

Maar, daarnaast sprak de belofte van Managed Oxygen Peter erg aan. “Dat je in twee dagen, met relatief eenvoudige configuratie settings, een heel nieuw dataplatform kunt opbouwen, was voor mij een belangrijke overweging om met InSpark te werken. Voor ons had dat als voordeel dat we ons niet vooraf hoefden te verdiepen in allerlei nieuwe Azure services om überhaupt te kunnen beginnen met het ontsluiten van data.”

“Een andere belangrijke reden was de servicedesk van InSpark. Die monitoren alles en handelen pro-actief als er iets verkeerd gaat. Ideaal.”

Verdere ontwikkeling in twee fasen

Managed Oxygen was in twee dagen geïmplementeerd. De verdere ontwikkeling was opgedeeld in twee fasen. “We wilden eerst door middel van proof of concept testen of het systeem echt voor ons zou werken. Dus stelden we in eerste instantie 3 doelen: het Oxygen platform uitrollen, onze IoT data inladen en de data van onze SSD-schijven op het platform ontsluiten.”

In die fase werden er direct mooie resultaten zichtbaar. Er waren geen problemen en alles functioneerde uitstekend. Tijd dus om de ontwikkeling van het platform verder op te pakken.

“InSpark leverde een team van experts. Op basis van expertises aan onze kant hebben we een mooie teamcompositie gemaakt. Daarnaast hebben wij geprobeerd alle bouwstenen zo helder mogelijk te hebben. Welke databronnen willen we ontsluiten, welke feiten en dimensies hebben we nodig om een stermodel te bouwen? Maar ook: welke databronnen hebben we nodig om datasets op te leveren? Dankzij die voorbereiding konden we snel starten en zaten de consultants van InSpark snel in de materie, wat sowieso een groot pluspunt was aan de samenwerking met InSpark. De consultants maakten de materie erg snel eigen”.

Versneld ontwikkelen dankzij ingebouwde accelerators

Managed Oxygen komt met een geïntegreerde accelerator genaamd Nitrogen. Nitrogen maakt het ontwikkelen in Azure makkelijk en vermindert fouten in het proces van data laden. Deze stap kost vaak veel tijd en is foutgevoelig. InSpark adviseert haar klanten om Nitrogen te gebruiken bij het onboarden van data, zo ook Ampelmann. Het zorgt voor een snellere time-to-market, hogere kwaliteit en beheersbaarheid en tevens een betere overdraagbaarheid van programmatuur naar collega’s.

Peter: “Nitrogen neemt een groot deel van bijvoorbeeld onze dataontsluiting voor haar rekening. Hierdoor waren wij in staat zelf snel mee te ontwikkelen in nieuwe technologie.”

Direct resultaat na data-analyse

Zoals hiervoor genoemd, leidde de eerste fase al direct tot interessante, nieuwe inzichten. Het bleek namelijk dat de duurste onderdelen van het Ampelmann systeem, bepaalde hydraulische cilinders, niet maximaal werden gebruikt.

“Wij zagen dat de ontwerpspecificaties waarmee de cilinders gebouwd zijn, niet overeenkwamen met data uit de praktijk. De cilinders werden op een andere manier belast dan vooraf bedacht. Een waardevol inzicht om bij de ontwikkeling van nieuwe cilinders rekening mee te houden.”

Een toekomstbestendig dataplatform

Voor Peter is het belangrijkst dat hij nu, met de implementatie van Managed Oxygen, over een dataplatform beschikt dat toekomstbestendig is. Daarnaast is hij blij dat hij met de ontwikkeling van het dataplatform, en het maximaal benutten hiervan, steun heeft van een sterke partner.

“We hebben een platform dat gebruik maakt van de nieuwste technologieën. We hebben met InSpark een partij naast ons staan voor monitoring en service, waardoor we niet meer afhankelijk zijn van onze eigen mensen voor continuïteit. Wij kunnen ons focussen op het ontwikkelen van nieuwe dataproducten en we kunnen altijd hulp inschakelen.”

“We kunnen grote hoeveelheden data analyseren in veel kortere tijd dan hiervoor. We hebben hiermee ons landschap gemoderniseerd, zodat we ook weer kunnen meeliften op toekomstige nieuwe ontwikkelingen van Microsoft.”

Maar, klaar is het natuurlijk allerminst. “We zitten nog steeds volop in de ontwikkeling van ons dataplatform. En zoals bij elke vernieuwing gaat met vallen en opstaan. Uiteindelijk gaat niets vanzelf en moeten wij ook de nieuwe technieken beter leren kennen. Gelukkig is er met Oxygen sprake van een steile leercurve en is het resultaat veelbelovend. InSpark is ook heel meegaand. Ze doen het voor, doen het samen en dragen over zodat we zelf in control blijven.”

Vragen?

Wil jij ook aan de slag met alle soorten gestructureerde en ongestructureerde data binnen jouw organisatie? Bekijk wat Managed Oxygen voor jou kan betekenen.

image description
Jerry Broch | Business Development Lead - Data & AI
Benieuwd wat wij nog meer doen?
Mijn team en ik denken graag met je mee over de kansen binnen jouw organisatie
Neem contact op
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!