Een nieuwe basis voor moderne dienstverlening

“De grootste verandering voor ons is nog wel de organisatieverandering: van versnipperde IT, over verschillende directies, gaan we naar een centrale afdeling.”

Patrick Scholte
//
Manager IT-dienstontwikkeling en -platformen

De klant
In de stad Amsterdam komen alle vraagstukken van onze moderne samenleving bij elkaar. Om snel een antwoord op al die vragen te kunnen geven, is digitalisering van de dienstverlening en een cloudtransitie noodzakelijk, zo concludeerde de gemeente 2 jaar geleden.

De vraag
Op het moment dat Amsterdam de transitie naar de cloud inzette, stapte ze naar ons met de vraag of wij de ontwikkeling van het nieuwe cloudplatform op ons konden nemen.

De oplossing
Als cloudplatform koos de gemeente Amsterdam voor het Azure-platform van Microsoft. Deze keuze sluit goed aan op de lijn van de VNG en de common ground: de nieuwe gemeentelijke basisinfrastructuur.

Het resultaat
Zo’n cloudtransitie en de overgang naar een wendbare organisatie doe je niet van de ene op de andere dag. Klaar is het dus nog niet. Wel hebben we nu samen de basis gelegd: een cloudplatform waarop de gemeente Amsterdam nieuwe diensten kan ontwikkelen.

Opgavegericht en wendbaar werken

Patrick Scholte is manager IT-dienstontwikkeling en -platformen bij de gemeente Amsterdam. Hij vertelt waarom de stap naar de cloud gezet werd. ‘De stad wil meer opgavegericht en wendbaar werken. Amsterdammers verwachten dienstverlening die makkelijk te gebruiken en goed vindbaar is, en die past bij wat ze nodig hebben. Of het nu gaat om up-to-date informatie over afval of het aanvragen van een vergunning: de burger moet centraal staan. Van de rol van back-end gaan we naar een rol als enabler.’

Waardecreatie

‘Als IT-team hebben we stevige ambities. We willen versnelling mogelijk maken door kortcyclisch te kunnen werken zodat we de organisatie snel resultaat kunnen tonen. We willen vernieuwing faciliteren en andere ambtelijke directies inspireren tot waardecreatie voor burgers, ondernemers en bezoekers.’

We willen graag een video laten zien. Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.

Onmisbaar cloudplatform

‘Een goed cloudplatform is onmisbaar om te kunnen versnellen, faciliteren en inspireren. En de switch maken naar aanbodgedreven levering. We willen businessvragen kunnen oplossen met standaardcomponenten op een cloudplatform. Dat is een hele grote verandering, we kunnen het zelfs een cultuurshock noemen. Zo gaan we DevOps werken met een agile release train. InSpark heeft hierin als partner een belangrijke rol. Voor de ontwikkeling van het cloudplatform, maar ook voor co-sourcing en voor advies en ondersteuning.

Azure-first

‘We ontwikkelen het cloudplatform vanuit een Microsoft Azure-first strategie. Dat is specifieker dan cloud-first. Ontwikkelen we een nieuwe dienst, dan kijken we eerst naar oplossingen op het Azure-platform – niet naar SaaS-oplossingen. Verder zetten we geen private cloud meer in. Alles wordt public, ook voor overheden. De publiccloud is juist veiliger dan ooit.’

Grote verandering

‘De grootste verandering voor ons is nog wel de organisatieverandering: van versnipperde IT, over verschillende directies, gaan we naar een centrale afdeling. Ook daarin heeft InSpark een adviserende rol. Ze brengen hun ervaring in en laten zien hoe andere partijen – binnen en buiten de overheid – dat aanpakken. Als Rotterdammer heb ik al een frisse blik ingebracht, InSpark zorgt voor de benodigde expertise.’

Vragen?

Ben je benieuwd hoe we jouw gemeente of organisatie kunnen versnellen met onze oplossingen? Neem dan contact met ons op.

Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!
Dave.van.Lier
Dave van Lier | Business Lead
Benieuwd wat wij nog meer doen?
Mijn team en ik denken graag met je mee over de kansen binnen jouw organisatie
Neem contact op