VolkerWessels: Klaar voor de toekomst met Azure Cloud

VolkerWessels

VolkerWessels, van oudsher familiebedrijf groeide uit tot een internationaal en beursgenoteerd bouwconcern. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam. Met zo’n 17.000 medewerkers, verspreid over 120 ondernemingen, kunnen ze hele gebieden ontwerpen, bouwen, beheren én onderhouden.

Een belangrijk speerpunt in de missie van VolkerWessels is innovatie. Denken in de taal van de toekomst, is het streven. Het concern is ervan overtuigd dat innovatie cruciaal is in het verbeteren van de levenskwaliteit. Het is noodzakelijk om onderscheidend en competitief te zijn en blijven.

De uitdaging

VolkerWessels heeft een 80-tal websites met onderliggende databases in gebruik voor diverse bouwen projecten en deze websites zijn over verschillende omgevingen gehost. Een enorme uitdaging waar het gaat om beheren, beveiligen en het up to date houden van de onderliggende platformen.

Het idee ontstond om een framework te ontwikkelen om te zorgen voor standaardisatie en centralisatie van de websites op het Azure Cloud Platform op basis van App Services, Web Apps en Azure SQL. Het framework bestaat uit een verschillende componenten zoals: Application Gateway, App Services, databases en monitoring functionaliteiten.

Migratie naar Azure

Allereerst werd een database assessment met de Data Migration Assistant tool (DMA) gedaan. De tooling gaf een compleet overzicht van compatibility issues en feature recommendations. Wij konden op deze manier de huidige database analyseren en belemmeringen oplossen. We migreerden de database naar Azure SQL en maakte gebruikt van Azure Migrate voor een rehost van Windows & Linux servers, pasten de connection strings aan in de applicatie, waardoor de nieuwe database gebruikt kon worden door de applicatie.

Websites die gebruik maakten van non-microsoft SQL databases zijn eveneens gemigreerd naar Azure SQL met de nodige inhoudelijke schema aanpassingen. Meerendeel van de websites maakte gebruik van een Content Management Systeem (CMS), deze werden als geheel met de website gemigreerd met Azure App Service migration assistant.

Het resultaat

VolkerWessels heeft nu 1 centrale omgeving op Azure waar alle websites en bijhorende databases worden gehost, dit zorgt ervoor dat VolkerWessels het volledige costmanagement en operationele monitoring centraal kan inzien en dat alle verschillende hostings smaken naar 1 centraal gestandariseerd framework herleid zijn. Het uitrollen en het aanpassen van de App Service configuratie gebeurd geheel automatisch met Azure DevOps en ARM templates.

Het update proces van een website is geoptimaliseerd en versneld door het gebruik van deployment slots, waarbij men de update kan testen via een separate url en vervolgens de update live kan publiceren doormiddel van een swap uit te voeren.

Kies jouw sector

Bekijk alle onderwerpen
Tags 0

Waar wil je meer over weten?