Bye bye Skype for Business, hello Microsoft Teams!

De meesten van ons zagen het al enige tijd aankomen: Microsoft Teams gaat Skype for Business (SfB) vervangen. Tijdens Microsoft Ignite (Orlando, september 2017) werd Teams al aangekondigd en de belangstelling was groot.

Microsoft Teams blijft een op zichzelf staand product; het wordt niet geïntegreerd in Office365 Suite. De reden: een standalone product is voor Microsoft aangenamer. Zo kunnen nieuwe features eenvoudiger worden toegevoegd. Met Teams legt Microsoft de focus nu steeds meer op ‘Intelligent Communication’.

Ontdek hier waarom je vandaag nog aan de slag moet met Microsoft Teams en waarom dit hét samenwerkportaal is voor jouw medewerkers waarmee ze altijd en overal kunnen werken.

Alle Skype-functionaliteiten geïntegreerd

Aan de huidige functionaliteiten van Teams zullen alle features van Skype for Business, zoals Instant Messaging, Conference Calls en Enterprise Voice, gefaseerd worden toegevoegd. Op dit moment heeft Teams een eigen variant van ‘persistent chat’ en kun je ook zien welke teamleden en contacten beschikbaar zijn. Ook wordt alle randapparatuur gaandeweg geoptimaliseerd voor Teams.

Daarnaast werkt Microsoft aan de uitbreiding van de hybride functionaliteiten én de integratie van lokale (on-premise) SfB serveromgevingen met Office 365, zodat alle features van Teams ook ter beschikking staan in de lokale omgeving. Dan kun je bijvoorbeeld vanuit Teams bellen via het lokaal geïnstalleerde Enterprise Voice-systeem.

Skype blijft nog wel even

Skype for Business zal in zijn huidige vorm dus nog niet direct van het toneel verdwijnen; bedrijven kunnen ervoor kiezen om naast de Teams-client de SfB-client te blijven gebruiken om verbinding te maken met SfB Online. Ook voor de on-premise versie van SfB blijft de SfB client vooralsnog noodzakelijk.

Naast SfB zullen ook functionaliteiten van Exchange (o.a. scheduling) en Sharepoint (inclusief OneDrive) sterker worden geïntegreerd in Teams. Microsoft meldt dat Skype for Business Server 2019 en Exchange 2019 nog wel worden uitgebracht in de tweede helft van 2018. Deze twee nieuwe versies werken nóg beter samen met Office 365. SfB 2019 krijgt tevens een beheerconsole, waarin dan ook het beheer voor Office 365 geïntegreerd is.

Einde van een tijdperk

Of er na al deze releases nog verdere nieuwe releases uitkomen, laat Microsoft voorlopig in het midden. Wel is duidelijk dat er een einde komt aan het Skype-tijdperk en dat we ons moeten gaan focussen op Microsoft Teams. Dit zal het product worden waarmee we allemaal in één applicatie toegang hebben tot al onze informatie en communicatiemiddelen binnen de Office 365 Suite, mogelijk in combinatie met de nog beschikbaar blijvende on-premise hybride omgevingen.

De planning van de uitrol van alle SfB-functionaliteiten in Teams is te vinden in deze roadmap (pdf). Als je al een bestaande SfB-gebruiker bent, begin dan nu alvast met het plannen van je transitie naar Teams! En mocht Teams nog helemaal nieuw voor je zijn, lees je dan zo snel mogelijk in. Hier ontdek je bijvoorbeeld waarom je vandaag nog aan de slag moet met Teams, of waarom Teams een handige samenwerkingstool is voor jouw organisatie, wanneer je met veel medewerkers thuis moet werken.

Marco van Hoof

Gerelateerde blogs

Teams in a Day

Teams in a Day

Om snel al jouw medewerkers effectief en productief samen te laten werken, biedt InSpark “Teams in a day” aan. Hiermee helpen wij jouw organisatie in één dag met het up and running krijgen van Microsoft Teams.

Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!