De cloud wint, einde hybride datacenter komt dichterbij

De ontwikkelingen en het toekomstbeeld voor de hybrid cloud

Helaas heb ik geen glazen bol, maar wanneer ik er één zou hebben, geloof ik dat we zouden zien dat over 5 jaar de cloud de standaard is. Marktontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel dat bedrijven die hier op in willen spelen nieuwe technieken in de cloud moeten omarmen. Blijf je te lang vasthouden aan een hybride oplossing, dan word je verrast door de snelle innovaties van concurrenten welke de voordelen van de cloud wél benutten. Een snellere time-to-market van innovaties is nodig om de steeds sneller veranderende behoefte in de markt bij te houden. Gelukkig zijn hier mogelijkheden voor.

Uitstellen van de cloud begrijpelijk, maar ook risicovol
Dat veel van onze klanten bestaande applicaties en bedrijfsprocessen nog steeds in een on-prem of private cloud omgeving hebben staan is begrijpelijk. Dit gebeurt vaak ongemerkt en groeit organisch binnen de systemen. Elk bedrijf heeft te maken met cruciale bedrijfsapplicaties die vaak, als legacy applicatie, volledig zijn ingenesteld in verschillende afdelingen of bedrijfsprocessen. Deze applicaties zijn niet altijd gemakkelijk naar de cloud te verhuizen en het kiezen voor een vervangende cloud applicatie heeft een grote impact op de organisatie. Deze stap wordt daarom vaak uitgesteld of omzeild. De keerzijde van het uitstellen van een overstap naar de cloud is dat je flexibiliteit, beveiliging en toekomstbestendigheid achterblijven. Laat je dit nu net nodig hebben om als organisatie snel in te kunnen spelen op veranderende marktomstandigheden. Je loopt hiermee dus een risico wanneer een concurrent de voordelen van de cloud wél omarmt.

Om je concurrentie voor te zijn adviseer ik je te kijken naar hoe je per applicatie een future proof strategie kan opstellen. Hiervoor raad ik aan naar het 5R model te kijken om te bepalen hoe je een migratie strategie kunt definiëren en uitvoeren. Dit is onderdeel van het CAF-model voor het opstellen van een totale cloud-strategie.

Snellere time-to-market van innovaties door bouwen in de cloud
Microsoft Power Apps is het antwoord op de snelle marktontwikkelingen. Waar je het voorheen een jaar of 10 moest doen met de mogelijkheden van een eerder gekochte applicatie ben je nu veel flexibeler in het verbeteren of uitbouwen van een applicatie wanneer deze in de cloud draait. Waar een nieuwe applicatie voorheen betekende dat je vanaf scratch iets nieuws moest bouwen, kun je nu veel laagdrempeliger nieuwe applicaties ontwikkelen en direct gebruiken binnen het team of bedrijf.

Het Power Platform bestaat uit een set ‘Low-Code/No-Code’ tools binnen Microsoft 365 waarmee je business apps kan maken. De time-to-market van een nieuwe applicatie is hiermee vaak enkele weken in plaats van maanden of zelfs jaren. Denk als voorbeeld aan een simpel verlof aanvraagproces met een goedkeuring, maar het kan ook ingezet worden om een gehele bedrijfstak te ondersteunen met responsive mobile apps, geautomatiseerde procesketens, geavanceerde dashboards en interactieve (chat) bots. Met het Power Plaform automatiseer je businessprocessen waar je voorheen het proces nog moest bewaken en voortzetten via e-mail of telefoon.

Wil je meer weten over Power Plaform en wat wij vanuit InSpark kunnen betekenen? Bekijk dan deze Expert Talk video waarin mijn collega’s Thijs & Django je alles uitleggen.

Tijd besparen door apps bouwen én testen in cloud – Azure Pipelines
Vroeger klikte je een infrastructuur bij elkaar in de Azure Portal waarbij de herhaalbaarheid vaak foutgevoelig is. Dit beperkt de snelheid van implementatie van infrastructuur en of de apps. Door je infrastructuur als code aan te bieden zorg je ervoor dat je template altijd hetzelfde en veilig conform je eigen security visie en beleid is. Doormiddel van CI/CD binnen Azure Pipelines bouw en test je heel gemakkelijk je omgeving in Microsoft Azure. Hiermee kan de ontwikkelaar zich focussen op ontwikkeling en functionaliteiten van de applicatie zonder na te hoeven denken of en hoe de infrastructuur eronder beveiligd of schaalbaar is gemaakt. Vaak worden deze applicaties dan ook doormiddel van containers beschikbaar gemaakt. Dit is een populair alternatief voor traditionele VM’s die vaak groot zijn en veel beheertijd kosten om te deployen. Is de applicatie eenmaal geschikt gemaakt om te kunnen werken in een container dan is deze makkelijk overdraagbaar en schaalbaar in elke cloud. Ook deze manier van werken draagt bij aan een snellere time-to-market doordat de app-bouwer niet meer afhankelijk is van een gehele IT-afdeling, maar zelf kan testen binnen de cloud.

Cloud is hét antwoord
Deze nieuwe technieken en manieren van hoe IT teams zaken kunnen inregelen en aanbieden richting de organisatie, vraagt om een nieuwe manier van denken. Deze manier van denken wordt gevoed door de ontwikkelingen die heel snel gaan op basis van wat er in de public cloud gebeurt. Hierdoor zullen steeds meer zaken verplaatst of vervangen worden door diensten die op de public cloud gebaseerd zijn. Hybride of on-prem omgevingen zijn dan overbodig geworden of pure noodzaak omdat er niet direct een alternatief voor is en vaak in een sterfhuis omgeving wordt opgesteld, puur als archief of legacy. Wil je klaar zijn voor de (nabije) toekomst? Dan is de cloud hét antwoord.

Juraj Kordic

Meer blogs

image description
Juraj Kordic | Business Developer Lead Azure Datacenter Modernization
Ik help je graag verder
Neem contact op