De veranderingen in SharePoint gaan de laatste tijd erg snel. Houd je het nog een beetje bij? Het begon met de aankondigingen tijdens het online event The Future of SharePoint. Daarna werden de eerste moderne ervaringen, zoals Microsoft deze nieuwe veranderingen noemt, gerealiseerd. Deze zijn gericht op de SharePoint iOS App, documentenbibliotheken & -lijsten, SharePoint Sites, Site Inhoud en Team Sites. In mijn blogserie “De toekomst van SharePoint” sta ik stil bij elke grote verandering. In deze blog lees je de updates rondom de makeover van de SharePoint lijst.

Nieuwe look & feel van de SharePoint lijst

Het is bijna mogelijk om de inhoud van mijn blog over de moderne SharePoint documentenbibliotheken toe te passen in deze blog. De vergelijkingen zijn namelijk direct herkenbaar. Jarenlang waren wij gewend aan de look & feel van SharePoint lijst. De look & feel van de moderne SharePoint lijst is, net zoals de bibliotheken, een grote verandering ten opzichte van zijn klassieke voorganger.

Het toevoegen van attachments is erg handig en noodzakelijk, want de ribbon is niet meer aanwezig. Deze is sowieso verwijderd uit de gehele moderne ervaring van SharePoint lijsten. De overige functionaliteit van de moderne SharePoint lijsten sluit volledig aan bij de moderne documentenbibliotheken. Er zijn alleen twee belangrijke verschillen: Flow en PowerApps. Dit zijn twee nieuwe technologieën gelanceerd vanuit het Microsoft hoofdkantoor in Redmond.

PowerApps

PowerApps stelt je in staat om een mobiele App te ontwerpen om data te ontsluiten vanuit de SharePoint lijst naar mobiele devices. Met één klik op de knop wordt PowerApps opgestart. Nadat je een naam hebt opgegeven wordt designer geladen in de browser (een lokale Windows 10 applicatie is ook beschikbaar).

De designer stelt je in staat om extra componenten toe te voegen zoals het toepassen van de camera van de mobiele telefoon of het wijzigen van de gehele look & feel door middel van een thema. Het is voor eindgebruikers noodzakelijk om de PowerApps App (zeg dat maar eens drie keer achter elkaar) te installeren op de mobiele telefoon. Vanuit deze App worden alle beschikbare PowerApps weergegeven. Een ongelofelijke krachtige toevoeging voor SharePoint lijsten waardoor, redelijk eenvoudig, lijsten binnen mobiele business Apps worden ontsloten. Indien je meer wilt weten over PowerApps, ga dan naar de officiële Microsoft PowerApps site.

Flow

Flow is een volledig vernieuwde workflow service binnen SharePoint Online. Een selectie aan Flow sjablonen zijn beschikbaar om processen mee te automatiseren rondom de desbetreffende SharePoint lijst. Daarnaast ben je in staat om een nieuw Flow sjabloon in te richten aan de hand van beschikbare acties.

De vergelijking met Nintex wordt uiteraard direct getrokken. In mijn optiek is Nintex verder, als service, in het faciliteren van workflows. Deze heeft een jarenlange voorsprong op Flow. Het is alleen wel erg interessant om te zien dat Microsoft ook deze richting opgaat. Aangezien SharePoint Designer geen vervolg meer krijgt en de out-of-the-box workflows erg beperkt zijn, is dit een fantastische ontwikkeling voor SharePoint Online.

Verbeterpunten

Ondanks de vele verbeteringen en pluspunten is er een aantal verbeterpunten. Net zoals de overige moderne ervaringen wordt de aangepaste look & feel (branding) van de SharePoint site volledig overboord gegooid. Het navigatie item, in het geval van publicerende sites, zijn niet meer zichtbaar. Last but not least, de ribbon is ook verdwenen en vervangen door de actiebalk. Eigenlijk zijn dit precies dezelfde problemen zoals de moderne SharePoint bibliotheken.

Conclusie

Ondanks de bovenstaande problemen, ik bedoel verbeterpunten, zijn de moderne SharePoint lijsten zeker een enorme verbetering. Waarom? Vanwege de integratie met PowerApps en Flow. Dit stelt bedrijven in staat om steeds meer bedrijfsprocessen te integreren en automatiseren in SharePoint met de standaard functionaliteit van het platform. Dat kan ik uiteraard alleen maar toejuichen.

SHARE
Jasper Oosterveld

Consultant Modern Workplace & MVP

Meer weten?
Ik vertel je graag meer over SharePoint en alle mogelijkheden van Nintex en andere technologie.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!