De veranderingen in SharePoint gaan de laatste tijd erg snel. Houd je het nog een beetje bij? Het begon met de aankondigingen tijdens het online event The Future of SharePoint. Daarna werden de eerste moderne ervaringen, zoals Microsoft deze nieuwe veranderingen noemt, gerealiseerd. Deze zijn gericht op de SharePoint App, documentenbibliotheken & -lijsten, SharePoint Sites, Site Inhoud en Team Sites. In mijn blogserie “De toekomst van SharePoint” sta ik stil bij elke grote verandering. In deze blog lees je de updates rondom de vernieuwde en moderne SharePoint pagina.

Mijn vorige blog ging over de moderne SharePoint Team Site. Een belangrijk onderdeel hiervan is nieuws. Zoals beschreven in deze blog is de achterliggende techniek van nieuwsberichten gebaseerd op de moderne SharePoint pagina’s. Ik wil toch graag wat langer stilstaan bij de moderne SharePoint pagina.

Moderne webonderdelen

De opmaak en inhoud van de pagina wordt verzorgd door moderne webonderdelen. Deze zijn gebaseerd op het SharePoint Framework. Developers zijn in staat om nieuwe webonderdelen te ontwikkelen. Je vindt op GitHub een set aan 40 webonderdelen.Zeker de moeite waard om uit te proberen! Maar voor nu gaan wij gezamenlijk de standaard webonderdelen bekijken.

Werken met afbeeldingen

Laten wij eens beginnen met het toevoegen van een afbeelding:

 

Via een simpele interface ben je in staat om een recentelijke afbeelding te selecteren. Indien deze niet aanwezig is, kies je een afbeelding opgeslagen binnen de Team Site of upload je een nieuwe afbeelding.

De afbeeldingen worden gelukkig nooit op werkelijke grootte weergegeven waardoor de pagina onbruikbaar wordt. Linksonder plaats je een bijpassend onderschrift voor de afbeelding.

Werken met documenten

Op dezelfde wijze werk je met documenten:

De huidige inhoud van het document wordt altijd getoond. Wijzigt iemand de inhoud? Dan is het direct zichtbaar. Erg handig! Ik mis op dit moment wel nog het selecteren van een document binnen OneDrive. Dit is op te lossen door een document te kopiëren, binnenkort ook verplaatsen, van jouw OneDrive naar de SharePoint Team Site.

Werken met video’s

Voor het tonen van een video heb je twee opties: video selecteren vanuit de Office 365 video portaal of een embed code van een externe video zoals een YouTube video. In de onderstaande afbeelding zie je de instellingen:

Door middel van een klik op Go to your organization’s video portal opent het video portaal en vind je de link van de relevante video:

Het werkt allemaal erg simpel, snel en is enorm eenvoudig voor alle eindgebruikers. Mijn complimenten aan Microsoft!

Highlighted Content Webonderdeel

Het laatste webonderdeel welke ik graag onder de aandacht wil brengen, is highlighted content. Deze komt erg overeen met het content search webonderdeel:

Je bent in staat om content, bijvoorbeeld documenten, van de site weer te geven aan de hand van een aantal filters, sortering en lay-out. Dit resulteert bijvoorbeeld in het onderstaande voorbeeld:

Mijn verwachting is dat wij binnenkort in staat zijn om meer instellingen aan te passen. Je wilt uiteindelijk toe naar een situatie waarbij de krachtige webonderdelen van de klassieke pagina’s aanwezig zijn binnen de moderne SharePoint pagina. Denk hierbij aan het zoekresultaten webonderdeel. Er is op dit moment niet bekend wanneer dit gaat plaatsvinden.

Eindelijk responsive!

Last but not least, de pagina’s zijn volledig responsive:

Dit lijkt niks bijzonders, het is nou eenmaal 2016, maar vergeet niet dat mobiel werken met SharePoint jarenlang een pijnlijke ervaring is geweest. Daar lijkt nu eindelijk een einde aan te komen.

Roadmap

Hieronder vind je een afbeelding van de officiële roadmap van Microsoft rondom de moderne webonderdelen in de moderne SharePoint pagina:

Zoals je ziet, staat er veel te gebeuren rondom de moderne SharePoint pagina en webonderdelen. Microsoft zit dus zeker niet stil! Houdt onze site goed in de gaten voor meer nieuws. Wil je zelf alvast aan de slag? Activeer de optie First Release binnen jouw tenant, niet voor iedereen uiteraard, en ga aan de slag.

SHARE
Jasper Oosterveld

Consultant Modern Workplace & MVP

Meer informatie over Team Sites?
Ik neem je mee in de wereld van SharePoint Team Sites.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!