Er zijn de afgelopen jaren ongelofelijk veel blogs en artikelen geschreven over de toekomst van Yammer binnen Office 365. Een aantal jaar geleden, mede vanwege de introductie van Microsoft Teams, heb ik voor ShareGate een blog geschreven genaamd Yammer: The Struggles of a Social Platform. Microsoft heeft de laatste jaren nog geprobeerd de boodschap voor de inzet van Yammer, in vergelijking tot andere Office 365 services, bij te sturen via het onderstaande model:

blog jasper toekomst yammer1

Yammer wordt gepositioneerd als tool voor organisatie brede communicatie. Dit is ook de manier waarop InSpark, voorlopig, gebruik maakt van Yammer. Voor het delen van sociale nieuwsberichten rondom uitjes of verjaardagen. Alle officiële nieuwsberichten worden via SharePoint nieuws gepubliceerd. Ondanks de bovenstaande positionering die Microsoft heeft gepresenteerd, zie ik geen toekomst meer in Yammer. Dit standpunt neem ik in vanwege de volgende twee redenen:

  1. De opkomst en positionering van Microsoft Teams
  2. Trage doorontwikkeling nieuwe features & updates

De opkomst en positionering van Microsoft Teams

Sinds de lancering van Microsoft Teams, een aantal jaar geleden alweer, heeft Microsoft ongelofelijk veel tijd en energie gestoken in de doorontwikkeling van Teams. Deze ontwikkeling is gericht op communicatie (vervanger van Skype for Business), maar ook op  samenwerking (de service voor samenwerken in groepsverband). Voornamelijk op het vlak van communicatie zie ik Microsoft Teams meer en meer focus van Yammer wegnemen. Dit is goed terug te zien in de recentelijke lancering van org-wide teams:

Blog jasper toekomst yammer 2

Indien je een org-wide team aanmaakt, worden automatisch alle medewerkers toegevoegd. Dit is natuurlijk vergelijkbaar met de All Company groep Yammer. De plek om informatie te delen met alle collega’s. Voorheen was Teams meer gericht op het aanbieden van een samenwerking en communicatie verband, voor een selecte groep personen. Er was geen plek om eenvoudig informatie te delen met alle medewerkers. Dit is nu opgelost en beschikbaar gesteld voor de gehele organisatie aan de hand van de org-wide teams. Eén van de belangrijkste knelpunten voor de inzet van een org-wide team, is het limiet van 5.000 leden. Dit is voornamelijk voor grote organisaties een reden om Yammer nog niet te vervangen. Naast de lancering van org-wide teams is de activity feed van Teams uitgebreid met additionele filters:

Blog jasper toekomst yammer 3

Voornamelijk ‘trending’ en ‘suggested’ zijn erg interessant. Waarom? Omdat de kracht van Yammer ligt in het ontdekken van nieuwe content. Dit wordt mogelijk gemaakt door de discovery feed van Yammer:

Blog jasper toekomst yammer 4

De huidige versie van de Teams activity feed biedt nog niet dezelfde functionaliteit en flexibiliteit in vergelijking met Yammer. Het is nu nog lastig om content te ontdekken vanuit andere teams. Indien dit strakker wordt getrokken, dan heeft Yammer een groot probleem. Waarom schakelen tussen Yammer en Teams als je communiceren en samenwerken via Teams oppakt? Eindgebruikers maken het liefst gebruik van zo min mogelijk tools binnen de dagelijkse werkzaamheden.

Trage doorontwikkeling features en updates

Een groot deel van de onzekerheid is eigenlijk ontstaan vanwege de ongelofelijke trage doorontwikkeling van features & updates binnen Yammer. Tijdens mijn sessie op de European Collaboration Summit 2019 heb ik mijn zorgpunten besproken van zes jaar geleden:

  • Yammer web part is erg onstabiel en onbetrouwbaar
  • Documenten worden opgeslagen in Yammer en niet in SharePoint
  • Twee profielen voor medewerkers: SharePoint & Yammer
  • De integratie met Search is matig en onacceptabel

Deze zorgpunten zijn recentelijk opgelost, deels opgelost of nog steeds niet opgelost. In mijn ogen is de grens na zes jaar bereikt. Yammer loopt constant achter de feiten aan en staat altijd achteraan in de rij bij Microsoft. Ik heb het daarnaast niet eens gehad over het feit dat Yammer nu pas richting data centers buiten de VS wordt overgezet. De acquisitie van Yammer vond plaats in 2012. Het is nu 2019. Om eerlijk te zijn is mijn geduld op en mijn vertrouwen in Yammer als service binnen Office 365 is compleet verdwenen.

Conclusie

Ik begrijp dat de bovenstaande boodschap niet voor iedereen leuk is om te horen. Je vraagt je wellicht af: “Hoe nu verder?” Werk je reeds met Yammer? Is dit succesvol? Niks aan doen. Ga er gerust mee verder want Yammer werkt voor jouw organisatie. Mijn advies is om wel in de gaten te houden welke ontwikkelingen er rondom Yammer zijn. Blijf ook de ontwikkelingen van de alternatieve oplossingen bekijken zoals Microsoft Teams.

Maak je nog geen gebruik van Yammer? En ben je van plan om Microsoft Teams te introduceren rondom het samenwerken in groepsverband? En wil je daarnaast ook informele organisatie brede communicatie voorzien? Skip Yammer en ga volledig voor Teams!  Wij kunnen je daar bij begeleiden, stap voor stap.

SHARE
Jasper Oosterveld

Consultant Modern Workplace Productivity & MVP

Yammer of Teams?
Hulp nodig bij de keuze van een samenwerkings- en communicatieportaal? Ik kan helpen!
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!