Het werken met video’s is nooit de sterkste kant van SharePoint geweest. Een aantal jaar geleden lanceerde Microsoft daarom het Office 365 Video Portaal. Deze behoorde bij het, toentertijd, gelanceerde NextGen Portal concept vanuit Microsoft: Het aanbieden van portalen met standaard componenten, waarmee bedrijven direct aan de slag gaan zonder jarenlange ontwikkeltrajecten met de daarbij behorende hoge kosten. Een erg mooi concept in mijn ogen. Het Office 365 Video Portaal is vanwege deze visie, en uiteraard de werking, een van mijn favoriete onderdelen van Office 365 geworden. Het stelt organisaties in staat om, op eenvoudige wijze, video’s op te slaan en te delen in SharePoint Online. Je deelt deze door middel van een standaard webonderdeel in pagina’s.

Waarom het video portaal?

Het Office 365 Video Portaal is uitermate geschikt voor educatiescenario’s: Het leren werken met nieuwe technologieën en oplossingen door middel van video. Ik heb deze regelmatig ingezet voor het plaatsen van korte instructievideo’s rondom SharePoint Online oplossingen zoals een project portaal. Zoals je mag verwachten is er een mooie iPhone App aanwezig waarmee je ‘on-the-go’ video’s bekijkt, opneemt en opslaat in het Video Portaal. Last but not least, het Office 365 Video Portaal is responsive.

Microsoft Stream

Je vraagt je nu wellicht af ‘waarom schrijf je nu eigenlijk deze blog Jasper?’. Ongeveer een half jaar geleden lanceerde Microsoft, uit het niets, een nieuwe videoservice genaamd: Microsoft Stream. Een nieuwe service volledig ingericht in Azure zonder de aanwezigheid van SharePoint. Wat is er mis met het Office 365 Video Portaal? In principe niets, maar zoals aangegeven in de inleiding is het werken met video’s niet de sterkste kant van SharePoint. De motor achter het Office 365 Video Portaal is Azure Media Services. Deze zorgt voor de codering en streaming van video’s en is daar erg goed in. Azure Media Service werkt nu samen met SharePoint Online voor o.a. de opslag en metadata van video’s. Je hebt wellicht gemerkt dat het opslaan en encoderen van video’s erg lang duurt. Daarnaast heeft het erg lang geduurd voordat standaard functionaliteit zoals het selecteren van een thumbnail en het koppelen van personen aan video’s werd opgeleverd. De belemmering van SharePoint Online wordt nu opgeheven met Stream. Azure Media Services is namelijk snel, heel erg snel. Het opslaan en coderen van video’s gebeurt in enkele seconden in plaats van minuten. Dit is niet het enige voordeel. Kijk maar snel mee.

Werken met Stream

De onderstaande afbeelding toont een voorbeeld van de Stream homepagina:

De veel bekeken video’s worden bovenaan weergegeven en daaronder de populaire videokanalen. Het laatste onderdeel van de homepagina toont jouw favoriete kanalen met de daarbij behorende video’s:

 

De homepagina is erg overzichtelijk en persoonlijk. Nadat je een video hebt toegevoegd, verschijnt het onderstaande scherm:

Je ziet hierboven een aantal standaard opties zoals naam, ondertitels en thumbnail. Waar Stream echt uitblinkt is bijvoorbeeld het gebruik van hashtags in de omschrijving. De hashtag wordt gebruikt voor het zoeken van relevante video’s:

Top! Daarnaast ben je in staat om een video aan meerdere kanalen toe te voegen. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk in het Office 365 Video Portaal. Nadat de video is geplaatst, zie je onderaan de video nog meer handige opties:

Geen Yammer meer nodig voor reacties! Dit is nu standaard ingebouwd. Je hebt ook een watchlist om video’s op een later tijdstip te bekijken. Ik ben altijd erg fan van dit soort kleine en nuttige features.

Stream en Office 365 Video Portaal

Hoe staan de Office 365 Video Portaal en Stream op dit moment met elkaar in verhouding? Hiervoor gebruik ik een tweetal afbeeldingen uit de officiële Microsoft Ignite presentatie rondom dit onderwerp. De eerste afbeelding toont de huidige situatie:

De tweede afbeelding toont de toekomstige situatie:

Zoals je wellicht verwacht wordt Microsoft Stream, in de nabije toekomst, de standaard video service van Microsoft en Office 365.

Advies van Microsoft

Microsoft adviseert het volgende: Heb je een Office 365 abonnement en gebruik je het Video Portaal? Blijf dit gerust doen. Microsoft belooft een soepele transitie naar Stream met het behoud van de content, metadata en analytics. Gebruik je nog geen Office 365? Begin dan met Stream. Het enige nadeel van het laatste advies is de huidige previewstatus van Stream. Het is namelijk nog niet bekend wat de licentiekosten worden. Ik adviseer om zeker Stream uit te proberen maar nog niet voor productiedoeleinden in te zetten.

Roadmap van Stream

Uiteraard wil ik de visie & roadmap van Microsoft jullie niet onthouden:

SHARE
Jasper Oosterveld

Consultant Modern Workplace & MVP

Meer weten?
ik vertel je alles over de toekomst van video en de mogelijkheden voor jouw bedrijf.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!