Vijf jaar geleden tijdens de SharePoint Conference in Las Vegas, werd Yammer geïntroduceerd als dé nieuwe communicatie tool voor Office 365. Yammer, toen al vier jaar een losstaand product, werd overgenomen door Microsoft. Al snel werd ons duidelijk dat er helaas nog weinig energie was gestoken in de integratie met Office 365. De positionering is vanaf die tijd altijd lastig geweest, Yammer kan namelijk ook als intranet gebruikt worden waarbij de bestanden in Yammer worden opgeslagen. Hierdoor is dus ook een concurrent van SharePoint.

De afgelopen jaren heeft ons Productivity team vaak moeite gehad met het adviseren en toepassen van het communicatieportaal, niet alleen bij klanten maar ook voor onze eigen interne communicatie. Hieronder de belangrijkste integratieproblemen:

 • Geen onderdeel van de standaard Office 365 navigatie waardoor het schakelen naar andere Office 365 Apps niet mogelijk was (ontbreken van de App Launcher).
 • Bestanden uit conversaties werden opgeslagen in Yammer. Hierdoor was het lastig deze terug te vinden via de algemene zoekfunctionaliteit.
 • Een eigen profielendatabase waardoor de single sign-on ervaring voor de gebruiker moeizaam verliep. De gebruiker moest zich zelfs apart registeren.
 • Aparte servers in de VS waardoor de data niet bij het geografisch gebied van de Office 365 tenant geplaatst kon worden.

Microsoft Teams vs. Yammer

Met de lancering van Teams in november 2016 werd er een volledig nieuwe chat-based samenwerkingstool toegevoegd aan Office 365. Yammer kreeg er een directe concurrent bij, die wel volledig geïntegreerd was met alle toepassingen binnen Office 365. De communicatie voor het samenwerken binnen projecten en werkgroepen werd al snel naar Teams verplaatst. Vanaf deze periode zijn er veel discussies gevoerd met collega’s en klanten over de rol van Yammer en het aanbod van de verschillende communicatiemogelijkheden.

 

Waar Teams nog geen goede oplossing voor heeft, is een communicatie kanaal voor de gehele organisatie of vragen die niet direct aan een Microsoft Team gekoppeld kunnen worden. Dit is vaak een informele feed met bijvoorbeeld huishoudelijke mededelingen of initiatieven voor events buiten werktijd waarbij alle collega’s kunnen deelnemen en bijdragen.

Tijdens Ignite in november 2019 is ons duidelijk geworden wat de toekomst is van Yammer en hoe deze gepositioneerd wordt ten opzichte van Microsoft Teams. Eerlijk gezegd waren wij niet optimistisch en dachten eerder aan het einde van Yammer, maar wij werden verrast met een goede sessie over alle ontwikkelingen waar wij al jaren op hebben zitten wachten!

Yammer 2.0

De belangrijkste wijziging in de positionering van Yammer ten opzichte van Teams is de naamswijziging van Groups naar Communities. Hierdoor wordt het functionele verschil tussen de twee tools duidelijker gemaakt. Ook is de applicatie volledig gemoderniseerd en wordt er gebruik gemaakt van het nieuwe ‘fluent design’ die je terugziet in alle Office 365 Apps zoals SharePoint, Teams en Outlook. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om direct te kunnen reageren via een email in Outlook met de volledige functionaliteit van Yammer.

Wat betekent dit voor onze klanten?

Eerlijk gezegd zaten wij al een tijd lang te wachten op het moment dat Teams, Yammer volledig zou vervangen. Maar Microsoft komt met een zeer verrassende update, de integratie met Office 365 lijkt eindelijk gerealiseerd te zijn en ook is de positionering t.o.v. Teams duidelijker gesteld door het gebruik van Communities. Yammer blijft dus belangrijk voor de organisatiebrede communicatie waarbij deze zelfs direct in Teams zichtbaar wordt.

De belangrijkste innovaties die in Yammer worden doorgevoerd zijn:

 • Naamswijziging van Yammer Groups naar Communities.
 • Het bouwen van een volledige kennis community met vraag en antwoord mogelijkheden.
 • Het markeren van beste antwoorden, het pinnen van een post en het sluiten van een conversatie.
 • Het nieuwe ‘fluent design’ voor web en mobile.
 • De Office 365 ‘people cards’ zijn nu volledig geïntegreerd.
 • De algemene zoekbalk wordt toegevoegd (in de suite header)
 • ‘Organizational branding’ zoals het toevoegen van een bedrijfslogo.
 • Nieuwe Yammer conversations Web Part voor SharePoint.
 • Yammer App in Teams geeft volledige toegang tot alle communities.
 • Yammer Tab in Teams geeft focus op specifieke communities binnen de context van een Team.
 • Yammer bestanden worden opgeslagen in SharePoint (O365 Group connected).
 • In-Geo opslag van berichten voor klanten binnen de EU.

Conclusie

Samenvattend kunnen we stellen dat verrassend genoeg Yammer toch niet dood is. Door deze nieuwe ontwikkelingen op het platform verwacht ik dat Yammer een belangrijke rol kan gaan spelen in een specifiek deel van de communicatie. Yammer is niet langer ‘nog een communicatiemiddel in Office 365′, We kunnen nu duidelijk uitleggen waar Yammer voor ingezet kan worden, dus het lijkt na al die jaren toch nog een toegevoegde waarde te worden in onze projecten. Wil je nou meer weten over de toepassing van Yammer of de toekomst van het communicatieportaal? Bekijk dan deze onderstaande video van Microsoft Ignite, of neem contact met ons op. Samen kunnen we kijken wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

SHARE
Ron Lagerwaard

Consultant Modern Workplace Productivity

Benieuwd naar Yammer?
Laten we samen kijken voor de mogelijkheden binnen jouw bedrijf!
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!