Compact, betrouwbaar, veilig. Dat is Azure Stack, hét nieuwe product van Microsoft, waarmee je een robuuste hybride private cloud kunt implementeren. Wij zijn vanaf het begin op de hoogte van alle ins en outs, maar we horen ook geregeld een aantal misconcepties met betrekking tot Azure Stack. De vijf meest gehoorde misvattingen doen we hier voor je uit de doeken.
De 5 misconcepties
1. Het is mijn hardware. Ik ben volledig in control
Nee. Althans, niet helemaal. Azure Stack is Azure in je eigen datacenter, een platform, net als bijvoorbeeld een SAN. Het beheer van Azure Stack vindt plaats door middel van twee portalen: een serviceadmin-portaal en een gebruikersportaal. Als ‘eigenaar’ van een Azure Stack productieomgeving heb je echter niet de mogelijkheid om in te loggen op de servers die de basis van het product vormen. Net als met SAN-beheer kan het onderhoud en beheer van Azure Stack enkel via de portalen of via CLI-tools gedaan worden.
2. Ik begin nu alvast klein en schaal snel na de aanschaf op naar een groter aantal nodes
De mogelijkheid tot het (op)schalen van Azure Stack is voorlopig nog niet beschikbaar. Zoals het er nu uitziet, worden in de zomer van 2018 de opties voor capaciteitsaanpassing toegevoegd. Als je nu de eerste systemen plaatst, kan het nog zo’n acht maanden duren voordat de capaciteit aangepast kan worden. Het is dus zaak om bij de aanschaf rekening te houden met de benodigde operationele capaciteit voor minimaal het komende half (tot driekwart) jaar. Houd daarbij ook rekening met de grootste VM – die kan aardig wat geheugen consumeren – en de plaatsing van PaaS diensten.
3. Diensten op Azure Stack zijn een stuk goedkoper
Dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Het is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals de:
- Afschrijvingstijd die je hanteert voor hardware
- Aanvullende diensten die een provider aanbiedt op het platform, en
- Marge die een provider wil maken bovenop de prijs die hij afdraagt aan Microsoft voor het hosten van diensten op het Azure Stack-platform
4. Ons virtualisatieplatform is aan vernieuwing toe. Laten we migreren naar Azure Stack
Azure Stack is veel méér dan slechts een virtualisatieplatform. Sterker nog: wanneer je in Server 2016 gebruik wilt maken van alle nieuwe features rondom beveiliging en stabiliteit (zoals Shielded VM’s, Gen2 Vm’s, VHDX virtuele harde schijven, zelf gedefinieerde VM-groottes en je favoriete management tooling), kom je er wellicht bedrogen uit. Azure Stack is een cloud-platformoplossing die door de hardware-leverancier in één bundel van diensten en ondersteuning geleverd wordt. Azure Stack maakt cloud diensten op basis van IaaS en PaaS mogelijk, waarbij de consistentie qua eindgebruikerservaring met Azure en Azure Stack veel groter is dan bij het gebruik van Azure en een virtualisatieplatform. Het vergelijken van Azure Stack met een virtualisatieplatform is als het vergelijken van een raceauto met een straalvliegtuig: het zijn weliswaar beide transportmiddelen, alleen hebben ze elk een heel ander doel.
5. Ik kan meteen al mijn essentiële applicaties op de eerste versie van Azure Stack hosten
Dat zou niet echt verstandig zijn. Bij de eerste versie van Azure Stack beschik je slechts over één enkel cluster met één fault domain. Hoezeer wij ook geloven in en vertrouwen op de Microsoft clustering technologie, wij willen het niet op ons geweten hebben dat, wanneer onverhoopt het cluster tóch faalt, al je applicaties in één klap volledig onbereikbaar zijn. Ook deze onvolkomenheden staan op de roadmap om – uiterlijk in kalenderjaar 2018 – geperfectioneerd te worden. Pas op het moment dat meerdere clusters onder één enkele Azure Resource Manager gefaciliteerd én meerdere fault domains gedefinieerd kunnen worden, kun je overwegen om ook de kern van je bedrijfsapplicaties volledig op Azure Stack te hosten.
Kortom
Het Azure Stack cloud-platform kan veel voor jou en je datacenter betekenen, maar op dit moment is nog enige voorzichtigheid geboden in het geval van een directe en volledige transitie. De verdere ontwikkeling en perfectionering van Azure Stack – inzake capaciteitsaanpassing, fault domains en clustering – is in volle gang. Een goede implementatiebegeleiding is in alle gevallen noodzakelijk.
Aan de slag met Azure Stack?
Elke organisatie heeft zijn eigen behoeften. En zo is er ook niet één vorm van de hybride cloud die altijd werkt. We zien dat commerciële bedrijven steeds vaker een Azure-only cloud neerzetten, waar ziekenhuizen en fabriekslocaties voor een groot deel de private cloud verkiezen. Om succesvol een hybride cloud neer te zetten op basis van Azure en Azure Stack, moet elke organisatie wel dezelfde afwegingen maken. Ontdek hoe je in slechts 8 stappen komt tot jouw ideale cloudmix.