Internet of Things

Data-gedreven innovatie met geavanceerde technologieën
Erwin de Kreuk

Analyseer, optimaliseer, transformeer en innoveer

Steeds meer producten, apparaten, objecten en zelfs mensen worden voorzien van sensoren. Het aantal zogenoemde connected products neemt in een razendsnel tempo toe en de aftermarket is in korte tijd volwassen geworden.

Deze sensoren – die vallen onder de noemer Internet of Things (IoT) – genereren een constante stroom aan data. Denk aan informatie over temperatuur, luchtkwaliteit, snelheid, locatie of hellingsgraad. Op basis van de data uit deze sensoren kun je processen optimaliseren of automatiseren, voorspellend acteren én nieuwe businessmodellen of diensten ontwikkelen. Goede voorbeelden zijn pay-as-you-go-modellen of inzicht in het verbruik van een apparaat. IoT kun je daarnaast ook inzetten om real-time impact te maken en processen te triggeren.

De belofte van IoT is dus groots, maar ook terecht. InSpark helpt jouw organisatie om de kracht van IoT om te zetten in impact. Dit doen wij met een bewezen aanpak die we samen doorlopen. Ben jij klaar om te innoveren?

Van sensor naar inzicht

Sensoren zijn in staat om ongekend veel data te genereren. Data zonder context zegt doorgaans alleen niet zoveel. Daarom moet je data ontsluiten en in de juiste context aanbieden. Zo wordt het bruikbare informatie, die (vaak) voor verschillende doeleinden kan worden ingezet.

Voorbeeld. Organisatie wil graag een overzicht hebben: hoe vaak is een machine verplaatst door een klant? Data over verplaatsingen die wordt gekoppeld met informatie uit verhuur-contracten levert de organisatie waardevolle inzichten op. Op basis van die inzichten kan men bijvoorbeeld bepalen of het juiste contract is verkocht. Of de volgende inzet van de machine vanuit logistiek oogpunt goed plannen.

Sensoren: grondslag voor nieuwe businessmodellen of diensten

Sensordata kun je gebruiken voor inzichten, maar ook als basis voor het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen of diensten. Een bekend voorbeeld is het pay-as-you-go-model, dat we kennen van de printerwereld: je betaalt voor het aantal afdrukken. Er liggen ook kansen om dit model toe te passen op bijvoorbeeld graafmachines, koffieautomaten of bureaus.

Nog een mooi voorbeeld: verrijk je producten met een dienst. Denk hierbij aan slim onderhoud, analyses om productieprocessen te verbeteren of alerts als bepaalde situaties optreden. Het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen of diensten vraagt om een andere kijk op je product, proces en klant. InSpark denkt graag met je mee via een IoT-innovatieworkshop.

Optimaliseer en automatiseer je processen met real-time data

Real-time inzicht in de status van een object biedt nóg een hele fraaie kans. Namelijk het optimaliseren en automatiseren van bedrijfsprocessen. Weet je bijvoorbeeld altijd de locatie en vulgraad van een container? Dan kan daar – automatisch – op het juiste moment actie op worden ondernomen.

Het mooie van IoT-sensoren: ze kunnen overal op toegepast worden. Vaak denken organisaties te beperkt en veronderstellen ze dat sensoren alleen werken op grote machines of apparaten. Het tegendeel is waar: er zijn bijvoorbeeld ook sensoren die de vochtgraad van de aarde van een plant meten, waardoor je wordt genotificeerd wanneer de plant weer water nodig heeft.

Door aan ontvangen data direct een actie te koppelen, ben je in staat om processen te automatiseren. Wijzigt bijvoorbeeld de locatie van een object, dan wordt dit direct doorgevoerd in de plansoftware. En is er een deur geopend die niet open mag zijn? Dan wordt automatisch een signaal verstuurd naar een beveiliger om actie te ondernemen.

De recente ontwikkelingen rondom de coronapandemie vragen vaak om nieuwe manieren van werken. Bureausensoren kunnen bijvoorbeeld registreren welke werkplekken zijn gebruikt, waardoor het schoonmaken beperkt kan blijven tot slechts de bureaus waaraan en ruimtes waarin is gewerkt.

Oplossingen met impact
0 mlb.
kilometers aan real-time voertuig-telematicadata opgeslagen en geanalyseerd
0
GB per dag aan prijsinformatie-analyse in de detailhandel
0
GB per dag DNA-analyse van planten
0
geanalyseerde bezoeken aan het Rijksmuseum - op jaarbasis

Hoe volwassen is jouw data organisatie?

Een meer datagedreven manier van werken vraagt vele zaken van de organisatie en een succesvolle transformatie hangt dus ook van veel aspecten af. Met deze Data Maturity Assessment meten we jouw huidige ontwikkelingsniveau op 5 dimensies.

Doe de scan
Neem contact op

Contactformulier

Bekijk ons blog aanbod