Efficiënter en effectiever samenwerken binnen en tussen gemeenten

Samenwerken binnen en tussen gemeenten wordt steeds belangrijker. De tijd vraagt dat ambtenaren elkaar gemakkelijk online kunnen opzoeken en veilig data te delen. Het digitaliseren van de processen helpt hen efficiënter en effectiever te werken én makkelijker samenwerken.

Over grenzen heen 

Digitalisering wordt gezien als iets technologisch. Maar wanneer je start met digitaliseren is je vertrekpunt altijd vanuit het perspectief van ambtenaren, burgers, bedrijven en ketenpartners. Die focus sluit aan op de principes van zaakgericht werken, een methode die veel gemeenten steeds verder implementeren. Beide doelen, digitaliseren en zaakgericht werken, vragen om het van a tot z digitaliseren van traditionele processen. Die soepel en zonder belemmeringen moeten werken, ook wanneer het proces de afdelingsgrens over gaat.

Slim uitbesteden 

Goed doorlopende processen zijn dus een randvoorwaarde. Zonder belemmeringen als afdelings- of gemeentegrenzen en mét toegang tot een veilige centrale informatiebron – binnen je gemeente, voor andere gemeenten en ketenpartners. Technologie kan je hierbij helpen. Wanneer je weet welke processen je wilt digitaliseren, kun je de vervolgvraag gaan stellen. Welke processen wil en kan ik outsourcen en naar de cloud overbrengen, welke processen houd ik in huis? En: hoe breng ik applicaties samen en zorg ik dat eindgebruikers er altijd en overal mee kunnen werken? 

Van hybride werken een succes maken

Daarmee komen we bij een ander belangrijk thema: het hybride werken. Net als in alle andere organisaties willen medewerkers hedendaags hybride kunnen werken. Om dit mogelijk te maken, is een werkplekomgeving in de cloud onmisbaar. Of ambtenaren nu vanuit huis of een wijkservicecentrum inloggen: zij moeten altijd bij dezelfde data en applicaties kunnen als op het gemeentehuis, de data  moet goed beveiligd zijn en online meetings moeten uiteraard soepel verlopen. Een moderne werkplek in de cloud maakt dat mogelijk, op een veilige en betrouwbare manier. Die brengt de verschillende data en applicaties achter de schermen samen, zodat je ambtenaren overal en altijd samen kunnen werken.  

Een goed cloudfundament 

De cloud is onmisbaar om verder te groeien als digitale gemeente. Een goed cloudfundament is een must. Nog te vaak wordt een goede basis vergeten en komt er een punt waarop de digitalisering stagneert door beperkte mogelijkheden. We hebben een whitepaper geschreven om je meer te leren over het hoe en waarom van een goed cloudfundament. Leer welke 5 stappen je als gemeente dient te nemen.

Download ons whitepaper ‘Je gemeente in de cloud: in 5 stappen naar Azure’.

 

Meer blogs

image description
Siwan Laibowitz | Sales Executive Publieke Sector
Ik help je graag verder
Neem contact op