End-of-Life van Microsoft Store for Business op 31 maart

Zoals al eerder door ons gemeld, zal Microsoft de Microsoft Store for Business (MSfB) niet langer ondersteund worden. Het was wachten op een bericht vanuit Microsoft waarmee dit zou vervangen worden, dit weten we nu. De vervanger wordt Microsoft Store.  

Microsoft Store 

Microsoft Store is de Windows Build-in applicatie waarmee Microsoft vanuit een grote database applicaties kan leveren aan Windows 10 of Windows 11 devices. Deze was eerst alleen voor thuisgebruik en niet-zakelijke opties. Hierdoor moest Microsoft  2 verschillende oplossingen bijhouden en updaten. Deze 2 verschillende oplossingen worden samengevoegd tot 1 store voor zowel zakelijk als niet-zakelijk.  

Wat verandert er voor uw organisatie 

Door de vervanging van MSfB door de Microsoft Store dienen er wat wijzigingen doorgevoerd te worden binnen de Intune omgeving. Zo zullen applicaties die via de MSfB worden geïnstalleerd niet langer geïnstalleerd worden op nieuwe apparaten. Reeds geïnstalleerde software zal wel gewoon geïnstalleerd blijven op de huidige apparaten, deze software zal ook niet verder geüpdate worden. Voor nieuwe apparaten is dit niet het geval en is er actie noodzakelijk.  

Software die nu nog via de MSfB geïnstalleerd wordt zal moeten worden vervangen door een installatie vanuit Microsoft Store. Welke applicaties dit zijn is per bedrijf verschillend. Het is goed om te controleren welke applicaties binnen Intune via de MSfB worden geïnstalleerd. Dit is terug te vinden in Intune en te herkennen aan het type ‘Microsoft Store for Business App’ 

Een applicatie die altijd via de MSfB geïnstalleerd is geweest, is de Company Portal app. Deze applicatie zal aangepast moeten worden.  

Dit kan binnen Intune, kies daar voor Windows Apps en maak daar een nieuwe App aan. Kies daar voor ‘Microsoft Store (new)’ 

Kies hier voor ‘Search the Microsoft Store app (new)’ en vul daarna in het zoekvenster ‘company portal’ in.  

 

Selecteer deze app en wijs deze applicatie toe aan dezelfde groep als de huidige Company Portal (Online of Offline) applicatie. Verwijderd daarna de toewijzing van de ‘oude’ Company Portal app.  

Dit heeft verder geen impact op de devices. De Company Portal app zal niet opnieuw geïnstalleerd worden. Vanaf heden zal deze alleen geupdate worden vanuit de Microsoft Store en niet langer vanuit de MSfB. Overige applicaties zullen ook via deze nieuwe manier te vinden zijn. Mochten er dus nog meer applicaties via de MSfB geïnstalleerd worden dan zullen deze ook omgezet moeten worden.   

Mochten er nog applicaties zijn waarvoor ooit een licentie is aangeschaft binnen MSfB dan dient er contact opgenomen te worden met de leverancier van de software om te kijken of deze licenties over te nemen zijn.  

Waar kan InSpark bij helpen 

Mocht er meer informatie nodig zijn of wil je nog even overleggen met een Consultant binnen InSpark is dit natuurlijk altijd mogelijk. Ook wanneer verdere ondersteuning nodig is kunnen we helpen.  

Tot op heden is vanuit Microsoft nog niks bekend gemaakt over hoe de koppeling tussen Intune en MSfB te verbreken is. Mocht hier meer over bekend worden dan zullen we dit communiceren.  

    Meer blogs

    image description
    Arne Abbink | Consultant
    Ik help je graag verder
    Neem contact op