Hybride werken op een heel nieuw level: dit biedt 2023 je  

Dit jaar wordt het jaar dat hybride werken écht volwassen wordt. Van een noodgreep in coronatijd is het nu een way of working geworden waar we aan gehecht zijn geraakt. Frequent thuiswerken vinden we waardevol, de interactie met collega’s op kantoor willen we niet missen en de vrijheid om zelf te kiezen al helemaal niet meer. Om dat alles beter te ondersteunen, introduceert Microsoft een scala aan nieuwe mogelijkheden.  

Dat het hybride werken ons veel brengt, is duidelijk. We willen en kunnen niet meer terug – alleen al omdat veel medewerkers de Randstad uit zijn verhuisd. Maar net als elke trend die volwassen wordt, laat het hybride werken ook kinderziektes en verbeterpunten zien. De aanwezigheid op kantoor met collega’s afstemmen, bijvoorbeeld. Wanneer je op je werk aankomt en ontdekt dat iedereen net die dag thuis werkt, had je dat wellicht eerder willen weten. Of als je weet dat de meeste teamleden op kantoor zijn – wáár in het gebouw zitten ze dan? Ook managers lopen tegen nieuwe vragen aan. Leveren al die investeringen in hybride werken ook echt meer werkgeluk op? Kunnen medewerkers werkelijk makkelijker samenwerken? 

Elkaar vinden 
Microsoft Places gaat dit – en meer – vanaf 2023 inzichtelijk en mogelijk maken. Met hybrid scheduling bijvoorbeeld. Daarmee wordt het veel makkelijker om werkagenda’s op elkaar af te stemmen en van elkaar te weten wie wanneer thuis, elders of op kantoor aan het werk is. Zelfs benodigde reistijden worden automatisch meegenomen in het vinden van een juist ontmoetingsmoment. Een andere vernieuwing is way finding waarmee je, als je incheckt op kantoor, direct ziet waar je teamleden en andere collega’s zijn. Met dank aan sensoren en Microsoft Places krijg je een volledig digitale en interactieve plattegrond op je mobiel. Inclusief informatie over de bezetting nu en de rest van de dag – dankzij hybrid scheduling weet Microsoft Places namelijk hoeveel collega’s die dag naar kantoor komen. Wel zo handig, want daardoor kun je voor vertrek even checken of er nog wel plek is als je op kantoor aankomt. Zolang er dergelijke onzekerheden zijn, blijven relatief veel mensen overwegend thuiswerken. En dat terwijl werkgevers de verhouding kantoor-thuis liever meer in balans zouden zien. De nieuwe mogelijkheden van Microsoft Places nemen veel drempels en bezwaren weg. 

Juiste ruimte, juiste technologie 
Nog een voorbeeld. Met intelligent booking vind je snel een ruimte die past bij het soort overleg dat je gepland hebt: 1-op-1 online, met meerdere collega’s fysiek aanwezig, of voor een deel online aanwezig en de rest fysiek. Elk soort overleg vraagt immers om een ander soort technologie. Zo is voor een presentatie met fysiek aanwezige collega’s alleen een scherm voldoende, terwijl samen met fysiek én online aanwezige collega’s aan een digital twin werken om meer technologie vraagt – om een ruimte met hololenzen bijvoorbeeld. Door de juiste mensen op het juiste moment in de juiste ruimte samen te brengen, online of fysiek, maak je samenwerken makkelijker, productiever en leuker. 

Toegevoegde waarde 
Voor managers wordt het met Microsoft Places eenvoudiger om het gebruik van de verschillende overleg-, stilte- en ontmoetingsruimtes te monitoren. Maar ook van de ingezette technologie: van laptops thuis tot de inzet van way finding op kantoor. Zo helpt Microsoft Places om goed zicht te krijgen op de toegevoegde waarde van alle investeringen. En ontstaat een beter beeld van wat hybride werken je organisatie werkelijk oplevert – precies wat je mag verwachten van een trend die volwassen wordt.  

Meer weten? 
Wil je meer weten over de nieuwe mogelijkheden van Microsoft Places voor je organisatie of bedrijf? Maak dan nu een afspraak met één van onze experts. 

Meer blogs

image description
Johan Kroese | Principal Consultant
Ik help je graag verder
Neem contact op