Aantrekkelijke licentie voor externe Azure Virtual Desktop gebruikers

Een applicatie aanbieden aan gebruikers buiten de eigen organisatie
Stel je hebt een speciale applicatie die je wilt aanbieden aan gebruikers buiten jouw organisatie. Deze gebruikers kunnen bijvoorbeeld klanten zijn of externe projectmedewerkers. De applicatie heeft het client/server model maar nog geen web-interface waardoor het nog niet als SaaS (Software as a Service) met een webpagina kan worden aangeboden. Aanbieden kan wel via een Virtuele Desktop of als een Remote Applicatie.

Volledig in de Cloud aanbieden met Azure Virtual Desktop is dan dé oplossing. Voorheen had je voor Azure Virtual Desktop per gebruiker een geschikte licentie voor een interne gebruiker in jouw domein nodig, zoals bijvoorbeeld Microsoft365 Business of Enterprise. Voor externe gebruikers zijn deze licenties meestal niet interessant en relatief duur. Hun eventuele eigen licenties kunnen zij hier echter ook niet voor gebruiken.

Een maand geleden ontvingen wij de vraag van een potentiële klant die een dergelijke case heeft maar niet beschikt over een infrastructuur met mogelijkheden om Remote Desktop aan te bieden. Wij zijn blij dat wij deze klant naast een technische inrichting op basis van Azure Virtual Desktop ook een interessante kostenbesparing op de benodigde licenties hebben kunnen aanbieden.

Speciale licentie voor externe gebruikers
Microsoft heeft naar aanleiding van verkregen feedback via partners zoals InSpark een nieuwe licentievorm toegevoegd die externe gebruikers het recht geeft verbinding te maken met de interne Azure Virtual Desktopomgeving.

Deze licentievorm heet “Per User Access Pricing”. De kosten daarvan liggen per maand veel lager dan bij Microsoft365 (MS365) Business of Enterprise. Daarnaast worden de kosten naar daadwerkelijk verbruik in rekening gebracht, in tegenstelling tot MS365 waarvoor een vast bedrag per maand geldt.

Een MS365 Business Premium licentie heeft een hogere adviesprijs dan een Per User Access Pricing licentie. Voor  toegang tot een Desktop en Remote Applicaties vraagt Microsoft een vast bedrag per maand per gebruiker. Deze is vastgesteld op $10 per maand Als er alleen Remote Applicaties worden gebruikt kost de licentie maar $5,50.

Hoe werkt het in de praktijk?
De organisatie die Azure Virtual Desktop aanbiedt aan externe gebruikers draagt zelf de kosten voor deze licenties. Daar bovenop komen kosten voor de services die nodig zijn voor de Azure Virtual Desktop (zoals virtueel netwerk, opslag en Virtuele Machines). De Per User Access Pricing licentie geeft uitsluitend het recht om verbinding te maken. Aanbieders van applicaties aan klanten kunnen deze kosten verwerken in hun kostprijs.

Een organisatie die gebruik wil maken van de Per User Access Pricing licentie kan deze activeren in de Azure Portal in de Azure Virtual Desktop beheerpagina.  Deze pricing kan worden aangezet per Azure subscriptie. Let op dat je het aanzet op een aparte subscriptie om dubbele kosten te voorkomen.

Hoe kan de externe gebruiker inloggen? Kan deze ook inloggen met een gast account of een ander extern account, zoals Google of Facebook? Nee, dit is helaas niet mogelijk omdat Azure Virtual Desktop hier op dit moment niet mee overweg kan. De organisatie die de Azure Virtual Desktop wil aanbieden moet voor de externe gebruikers accounts aanmaken in (Azure) Active Directory. Extra beveiligingsopties, zoals Multi Factor Authenticatie zijn daarbij mogelijk.

Tot slot
De mogelijkheden voor het aanbieden van Azure Virtual Desktop aan externe gebruikers lichten wij graag toe in een workshop. Ook een implementatietraject of een Proof of Concept behoren tot de mogelijkheden. Wil jij graag meer weten of graag het gesprek met ons aangaan? Meer informatie is hier te vinden of neem contact met ons op. 

René Kouffeld

Meer blogs

image description
René Kouffeld | Consultant Virtual Desktops
Ik help je graag verder
Neem contact op