Live components; De eerste tekenen van Microsoft Loop

Recent werden we bij InSpark verrast door een nieuwe functionaliteit in Microsoft Teams. De Live-onderdelen (Live-components) Message Extension was ineens organisatiebreed beschikbaar in Microsoft Teams. Onze nieuwsgierigheid werd direct beloond met het inzicht dat Live-onderdelen het eerste teken van Microsoft’s nieuwe service “Microsoft Loop” is.

Wat is Microsoft Loop?

Microsoft Loop is een nieuwe Microsoft 365 service die afgelopen november tijdens Microsoft Ignite is aangekondigd. Op het eerste gezicht lijkt het weinig nieuws te brengen, we kennen allemaal Microsoft Word, -OneNote of -Whiteboard wel. Toch brengt Microsoft Loop wel iets nieuws! Namelijk een samenwerkingsomgeving, een Loop Workspace, waar diverse canvassen, Loop Pages, aangemaakt kunnen worden. Hierop kan vervolgens uiteenlopende content, Loop Components, worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan een takenlijst, poll, lijsten of tekst.

Het nieuwe aan Microsoft Loop is het feit dat je deze Loop Components weer kan laten terugkomen in andere Microsoft 365 services, zoals bijvoorbeeld Microsoft Teams, Outlook en PowerPoint. De inhoud van een Loop Component blijft dynamisch. Dat wil zeggen; als een collega iets aanpast in de Loop Component in Microsoft Teams, zie ik deze aanpassing ook terug in de PowerPoint presentatie waarin ik hetzelfde Loop Component heb toegevoegd. Op deze manier kan je laagdrempelig samenwerken met een groep collega’s, waarbij iedereen de resultaten kan benutten in de services die hij/zij graag gebruikt. Wordt er later iets aangepast? Dan blijft de inhoud voor iedereen gelijk!

Waarvoor gebruik ik Microsoft Loop?

Zoals beschreven is Microsoft Loop een laagdrempelige manier om met een groep collega’s creatief te kunnen samenwerken. De mogelijkheden die Microsoft Loop biedt gaan verder dan Microsoft Whiteboard. Een praktisch gebruiksscenario is bijvoorbeeld de zogeheten Project War Room. Een ruimte waarin we eerder fysiek samenkwamen om met post-its, whiteboards & markers te kunnen samenwerken aan een project.

Door het aanbieden van verschillende components, het kunnen inrichten van workspaces & pages en het makkelijk kunnen delen van de resultaten, leent Microsoft Loop zich prima als digitaal alternatief voor de fysieke Project War Room.

Uiteraard zijn er een hoop use-cases te bedenken waarin Microsoft Loop ingezet kan worden. Wij zijn ervan overtuigd dat Microsoft Loop in groepsverband en in een creatief process het best tot zijn recht komt.

Wanneer kan ik Microsoft Loop gebruiken?

Deze vraag is helaas lastig te beantwoorden. Naast Live-onderdelen in Microsoft Teams, zien wij de Live-onderdelen ook terugkomen in de Office Portal waarin je Live-components afzonderlijk kan bewerken in de webbrowser. Helaas hebben wij nog geen verdere integraties mogen vernemen.

Een kijk op de roadmap van Microsoft 365 levert ook geen beter inzicht in de releasedatum. Enige communicatie rondom de release van Microsoft Loop is het gegeven dat Microsoft Loop in 2022 beschikbaar komt.

Toch sluiten wij niet uit dat we opnieuw verrast worden met nieuwe functionaliteit! Dus hou dat in de gaten.

Wat kunnen we verwachten in de toekomst?

De toekomst is natuurlijk een relatief groot begrip. Maar functionaliteit & uitdagingen waar we het komende jaar rekening mee mogen houden kunnen we wel kort over fantaseren.

Allereerst de verdere integratie met third-party oplossingen. Zonder dat het officieel is aangekondigd, is de kans aannemelijk dat Microsoft Loop gaat intregreren met de Graph API. Hierdoor kunnen we niet alleen automatiseren binnen de tenant, maar kunnen we straks wellicht ook data ontsluiten vanuit andere systemen.

Verder komen er door Microsoft Loop nieuwe governance uitdagingen bij. Als Microsoft Loop in een projectsamenstelling gebruikt wordt, dient daar lifecyclemanagement op toegepast te worden. Dit ter voorkoming dat een gebruiker die aan veel projecten heeft gewerkt, straks geen overzicht meer heeft of dat data na het afronden van een project nog gemuteerd gaat worden. Aangezien compliance een hot item is, verwachten we dat hier configuratiemogelijkheden voor beschikbaar komen.

Tot slot hopen we ook stiekem op een integratie met (het ook in november aangekondigde) Mesh for Teams. Hoe gaaf zou het zijn als we Microsoft Loop straks kunnen terugvinden in de metaverse van Microsoft?

Wij houden de ontwikkelingen goed in de gaten en komen terug met een vervolg blog zodra nieuwe functionaliteiten beschikbaar zijn. Houd onze blog & socials dus in de gaten!

 

Relevante links:
https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-loop
https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/blog/2021/11/02/microsoft-office-transforming-for-the-hybrid-world/
Terence van der Sluis

Meer blogs

image description
Terence van der Sluis | Consultant Collaboration & Communication
Ik help je graag verder
Neem contact op