Is jouw organisatie klaar voor de overstap naar GitHub?

GitHub en Microsoft: Een nieuw tijdperk in softwareontwikkeling

GitHub is een van de grootste platformen voor organisaties om hun software te beheren. Het is een platform waar ontwikkelaars samen kunnen werken aan projecten. In 2018 heeft Microsoft GitHub overgenomen voor 7,5 miljard dollar. Deze grote investering kwam niet uit de lucht vallen. Microsoft wil met deze overname de grootste speler worden in de wereld van softwareontwikkeling. Maar wat betekent dit voor jouw organisatie? Is jouw organisatie klaar voor de overstap naar GitHub?

Maar Azure DevOps dan?

Nu hoor ik je denken “maar Microsoft heeft toch Azure DevOps” en daar heb je gelijk in. Toch zien we in promotiemateriaal, sessies, uitspraken en nieuwe features dat Microsoft de focus legt op GitHub als het platform voor codebeheer. Daarnaast gebruikt Microsoft intern ook GitHub voor softwareontwikkeling.

Wat maakt GitHub een goede keuze?

Toegang tot een wereldwijd netwerk

Met een grotere community heeft je toegang tot een wereldwijd netwerk van ontwikkelaars en experts. Dit betekent dat je sneller oplossingen kunt vinden voor problemen, meer verschillende inzichten kunt krijgen, en kunt leren van de best practices van over de hele wereld.

Actieve bijdrage en samenwerking

Een grotere community betekent ook dat er meer actieve bijdragers zijn aan open-source projecten. Dit verhoogt de kans op innovatie en verbetering van projecten door samenwerking.

Uitgebreide ondersteuning

Een omvangrijke gemeenschap zorgt voor uitgebreide ondersteuning bij vragen of problemen. Of het nu gaat om het vinden van antwoorden via forums, het ontvangen van feedback op code, of het verkrijgen van hulp van medeontwikkelaars, de community staat klaar om te helpen.

Diversiteit aan talent

Met meer ontwikkelaars in de markt, is er een grotere pool van talent om uit te kiezen voor jouw projecten. Dit kan vooral voordelig zijn voor organisaties die op zoek zijn naar specifieke vaardigheden of expertise.

Snelle adoptie van nieuwe technologieën

Een grote en actieve community kan sneller nieuwe technologieën adopteren en integreren, wat leidt tot een snellere evolutie van het platform en de beschikbare tools.

Apps & extensions

Beide platformen hebben een eigen marketplace waar je apps/extensions vanaf kunt installeren om de functionaliteit van het platform uit te breiden. Denk hierbij aan Sonar (code quality) en Teams integratiemogelijkheden om maar enkele te noemen. Door de grotere diversiteit van bedrijven die gebruikmaken van GitHub zul je in deze marketplace meer extensions vinden.

Code spaces

GitHub Codespaces biedt een volledige, in de browser draaiende Visual Studio Code-omgeving die integreert met jouw GitHub-omgeving, waardoor ontwikkelaars direct vanuit hun repositories kunnen coderen, testen en debuggen zonder lokale setup. Het is ideaal voor snelle projectstarts, toegang vanaf elke locatie en het vermijden van complexe lokale ontwikkelconfiguraties.

Extern personeel kan direct aan de slag zonder dat ze een complete ontwikkelomgeving hoeven op te zetten. Dit scheelt tijd en geld.

Kan het DevOps compleet vervangen?

De ontwikkeling van GitHub gaat snel, maar toch heeft het nog niet op alle vlakken DevOps ingehaald. Hier enkele voorbeelden die wij zijn tegengekomen

Azure Boards / Project Management
  • GitHub Projects is te vergelijken met Trello Boards.
  • DevOps heeft uitgebreidere mogelijkheden voor het bijhouden van de werkvoorraad van agile/scrum projecten.
  • Wij stellen dan ook voor om Boards te gebruiken van DevOps gekoppeld aan GitHub.
Artifacts

Op dit moment zijn de authenticatiemogelijkheden van GitHub Packages nog niet voldoende om dit te gebruiken als volledige vervanging van Azure Artifacts.

Oké, en waar begin ik met de overstap?

Bij een migratie zijn veel aspecten betrokken. Van het verplaatsen van de code tot het opnieuw inrichten van de deployments. Het is goed om te weten dat deze migratie stapsgewijs kan plaatsvinden, omdat beide platformen met elkaar integreren. De code kan bijvoorbeeld al verplaatst worden naar GitHub terwijl de deployment pipelines nog draaien in DevOps en andersom. Daarnaast is er tooling aanwezig, zoals de GitHub CLI, om deze migratie eenvoudiger te maken. Zoals je al leest, geen enkele migratie is hetzelfde.

Binnen InSpark is er veel kennis aanwezig voor het migreren van DevOps naar GitHub. Dit komt omdat we zelf deze overstap al gemaakt hebben met zeer uiteenlopende soorten producten & oplossingen.

image description
Roland Bodenstaff | Developer
Meer weten?
Ben jij klaar om jouw organisatie de beste tools te geven om te versnellen? Neem dan contact op met InSpark
Neem contact op
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!