Microsoft Purview, wat betekent dat voor de organisatie?

Microsoft Purview – een term die zelfs voor zeer goed geïnformeerde MVP’s nog als een verrassing kwam. Microsoft kondigde deze naamsverandering in April van 2022 aan. Nog geen acht maanden nadat het gestart was met Azure Purview. Maar waar gaat het nu precies om?

Tijdens ExpertsLive NL op 30 September 2022 zijn onze collega’s en MVP’s Erwin de Kreuk en Albert Hoitingh met deze vraag aan de slag gegaan. En als we eerlijk zijn, heeft het publiek toen twee presentaties voor de prijs van één gekregen.

Microsoft Purview kent momenteel namelijk nog steeds een duidelijke scheiding; Data governance en Risk & Compliance. En wanneer we dit iets verder bekijken, dan zien we vooral een scheiding tussen gestructureerde data en ongestructureerde informatie.

De grote overeenkomst tussen beiden is de noodzaak om alle type data en informatie, waar deze zich ook bevindt en wordt gebruikt, goed te beheren en beveiligen. En zie hier: Microsoft Purview.

Microsoft Purview biedt meerdere functies op het gebied van data governance. Bijvoorbeeld de data map en inventaris van de data. En hierbij onder meer de mogelijkheid om data te classificeren. Binnen het Risk & Compliance deel vallen functies als informatiebeveiliging, data lifecycle management en datalekbeveiliging.

Zijn het dan toch nog steeds twee omgevingen? Niet helemaal. Gevoeligheidslabels die normaliter worden gebruikt in Microsoft 365, zijn nu ook toe te kennen aan documenten opgeslagen in bijvoorbeeld Azure Blog. En het Microsoft Purview Data Governance die dit uiteindelijk mogelijk maakt.

In de presentatie zijn Erwin en Albert nog veel verder ingegaan op de verschillende platformen, maar ook in de overlap ertussen. En een kort stappenplan om hiermee aan de slag te gaan, sloot de sessie af. De slides van hun presentatie vind je hier.

Experts Live 2022 gemist en liever Erwin en Albert aan het woord horen over Microsoft Purview en zijn features en voordelen? Bekijk dan hun Expert Talk hieronder.

Albert Hoitingh

Meer blogs

image description
Albert Hoitingh | Consultant Compliance
Ik help je graag verder
Neem contact op