Pay-as-you-go binnen het Microsoft Power Platform

Met het pay-as-you-go model binnen het Power Platform kunnen gebruikers betalen voor de services op basis van hun werkelijke verbruik. Dit model biedt flexibiliteit en kostenefficiëntie, vooral voor organisaties met variërende gebruikspatronen of voor degenen die het Power Platform willen uitproberen zonder zich langdurig te binden.

Binnen het Power Platform, dat tools zoals Power Apps, Power Automate, Power BI en Power Virtual Agents omvat, kunnen gebruikers profiteren van deze services en alleen betalen voor de resources die ze daadwerkelijk gebruiken. Zo werkt het:

 • Dienstverbruik: Gebruikers kunnen profiteren van de aangeboden diensten binnen het Power Platform, zoals het bouwen van apps, het ontwikkelen van workflows, het genereren van rapportages en het ontwikkelen van chatbots, afhankelijk van hun specifieke behoeften.
 • Resourcegebruik: Het Power Platform meet en registreert het gebruik van resources zoals app-uitvoeringen, workflow-uitvoeringen, gegevensopslag en gegevensoverdracht. Elke actie of dienstgebruik draagt bij aan het totale verbruik.
 • Facturering en prijsstelling: Aan het einde van een factureringscyclus, meestal maandelijks, wordt het totale verbruik van resources berekend. De prijsstelling is afhankelijk van de specifieke dienst, het type resource en de gebruikte hoeveelheid. Gedetailleerde prijsdocumentatie en calculators zijn beschikbaar om de kosten te schatten op basis van verwacht gebruik.
 • Kostenbeheersing en monitoring: Gebruikers hebben inzicht in hun resourceverbruik via usage-analyse en rapportagetools binnen het Power Platform. Zo kunnen ze kosten monitoren en het gebruik optimaliseren. Daarnaast kunnen uitgavenlimieten en budgetwaarschuwingen worden ingesteld om binnen vooraf bepaalde grenzen te blijven.
 • Betaling en abonnement: Gebruikers worden gefactureerd voor hun verbruik op basis van het prijsmodel dat is gespecificeerd door Microsoft. Betalingen kunnen worden gedaan via verschillende methoden, afhankelijk van de beschikbare opties in de regio van de persoon of het abonnementsovereenkomst.
Figuur: inrichten pay-as-you-go voor Power Platform

VOORDELEN VAN PAY-AS-YOU-GO:

 • Kostenbesparing: Alleen betalen voor daadwerkelijk gebruikte diensten en resources leidt tot kostenbesparing, omdat er niet wordt betaald voor ongebruikte licenties.
 • Flexibiliteit: Gebruikers kunnen hun gebruik op- of afschalen op basis van hun behoeften, waardoor ze diensten kunnen toevoegen of verwijderen afhankelijk van projectvereisten of veranderende organisatiebehoeften.
 • Geen langetermijnverplichtingen: Pay-as-you-go biedt de vrijheid om te experimenteren, te testen en het platform uit te proberen zonder langdurige financiële verplichtingen.
 • Schaalbaarheid: Het Power Platform kan eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van de organisatie, waarbij resources snel kunnen worden opgeschaald of afgeschaald om te voldoen aan veranderende werklasten of groeiende projecten.
Figuur: voorbeeld van omgeving met drie apps

Nb: De prijzen in dit voorbeeld zijn louter illustratief. De prijzen voor uw organisatie kunnen variëren op basis van uw contract met Microsoft. 

NADELEN VAN PAY-AS-YOU-GO:

 • Potentieel hogere kosten bij langdurig gebruik: Voor langdurig gebruik kan pay-as-you-go uiteindelijk duurder zijn dan een licentiemodel. Bij consistent en voorspelbaar gebruik kan een licentie voordeliger zijn dan blijven betalen op basis van consumptie.
 • Administratieve complexiteit: Het beheren van pay-as-you-go-abonnementen en het bijhouden van verbruik kan administratieve complexiteit met zich meebrengen, inclusief monitoring van resourcegebruik, facturering en betalingsbeheer.
 • Afhankelijkheid van het netwerk: Pay-as-you-go vereist een constante internetverbinding, omdat het verbruik in realtime wordt bijgehouden. Problemen met de internetverbinding kunnen de toegang tot diensten en het bijhouden van verbruik beïnvloeden.

Het is belangrijk voor organisaties om hun specifieke behoeften, gebruikspatronen en budgetten in overweging te nemen bij het evalueren van de voordelen en nadelen van pay-as-you-go in vergelijking met licenties.

VOOR WIE NOG AAN HET ONTDEKKEN IS

Door het aanbieden van pay-as-you-go maakt het Power Platform het voor organisaties mogelijk om hun gebruik op- of af te schalen wanneer dat nodig is, zonder voorafgaande verplichtingen of langetermijncontracten. Het stimuleert experimenten, ontwikkeling en adoptie van de mogelijkheden van het Power Platform, terwijl het zorgt voor kostentransparantie en controle.

Ontdek de kracht van het Power Platform met pay-as-you-go! Neem vandaag de controle over je bedrijfsprocessen, apps en automatisering. Start je reis met het Power Platform en ontdek de vrijheid en kostenefficiëntie van pay-as-you-go. Neem contact met ons op en geef je bedrijf een boost!

Meer blogs

image description
Marjolijn Bömer | Consultant Business Apps
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Ik help je graag!
Neem contact op