Smart Industry

Zo helpt data je vooruit

Goed gebruikmaken van je machines en de data die erin zit: dat is waar smart industry feitelijk op neer komt. Door je machines connected te maken, ze aan te sluiten op een netwerk en alle datastromen bij elkaar te brengen, ontstaan nieuwe inzichten en kansen. Zo weet je exact wanneer er onderhoud nodig is en kun je veel beter voldoen aan nieuwe klantverwachtingen. Data helpen je vooruit. Maar hoe begin je?

Stel, je kostbare engineers hoeven niet meer automatisch het land rond te rijden of de wereld over te vliegen om te checken of er onderhoud aan je machines nodig is. Een blik op het dashboard van je dataplatform is voldoende. Ook krijg je een seintje wanneer het nodig is om eerder in te grijpen dan normaal. Omdat machines bijvoorbeeld intensiever worden gebruikt. En waarom slijten bepaalde onderdelen toch zo snel?

Je machines herbergen een schat aan data en informatie. Wil je succesvol deel uitmaken van de smart industry, dan is het zaak die schat aan te boren en de data te ontginnen. Eerst als basis om efficiënter met schaarse capaciteit om te gaan, later als startpunt van innovatie. Met een digital twin wellicht, en kunstmatige intelligentie. Maar laten we bij het begin beginnen. Wij onderscheiden 3 stappen de smart industry in, aangedreven door data als de essentiële brandstof.

1. Zorg dat je machinepark connected is

Allereerst zul je machines die niet connected zijn, connected moeten maken. Heel concreet: ze koppelen aan een netwerk en aan een cloudplatform dat je in staat stelt de data ook daadwerkelijk uit te lezen, te interpreteren, te classificeren en te presenteren. Liefst op een prettig toegankelijk datadashboard.

Goed nieuws: wij hebben inmiddels al veel ervaring met het connected maken van machines die weliswaar al ‘slim’ zijn – die dus een computer bevatten – maar nog niet verbonden zijn met een netwerk. In wat voor vorm dan ook. Zo hebben we een klant in de logistieke sector geholpen alle data uit hun voertuigen te ontsluiten en ze op een dataplatform realtime inzichten te geven in de status van die voertuigen. Zoals energieverbruik, aantal kilometers en locatie.

2. Maak centraal toegang tot data mogelijk

Ten tweede vraagt innovatie in de smart industry om een centraal toegankelijk dataplatform. Steeds vaker is dat een platform dat ook veel intensievere samenwerking in de keten faciliteert. Een voorbeeld is de landbouwrobot van VDL CropTeq Robotics, waarvoor wij het dataplatform leverden. Aan deze slimme robot, die in kassen heel precies komkommer- en tomatenbladeren knipt, werkten in verschillende fases van de ontwikkeling steeds andere partners mee.

Of het nu de ontwikkelaar van de speciale kniparm was of de leverancier van een specifiek stukje software: ze hadden allemaal, soms tijdelijk, data en toegang tot elkaars systemen nodig om de kniprobot te laten werken. Daarom zorgden wij voor een dataplatform dat niet alleen de data centraal goed toegankelijk maakt, maar ook goed beveiligd is, met verschillende autorisatieniveaus en helemaal compliant.

3. Klaar voor nieuwe verdienmodellen

En dan zijn er, ten derde, nog de groeiende klantverwachtingen. Klanten willen, net als in hun privésituatie, liefst een app om hun machines mee te kunnen bedienen. Vanuit een dataplatform zoals Managed Oxygen kunnen we dat relatief eenvoudig voor je realiseren.

Bovendien wordt het steeds ongebruikelijker om voor een periode van 5 jaar of langer te investeren in nieuwe technologie. Hoe weet je nou of er dan niet iets heel nieuws is dat nog veel meer mogelijk maakt? Het leasen van machines, of nog mooier: betaling voor gebruik van machines – in een ziekenhuis per operatie bijvoorbeeld – wordt ook in de maakindustrie steeds normaler. De basis daarvoor is een goed een betrouwbaar dataplatform dat je realtime inzicht in het gebruik geeft. Vervolgens zul je daar nieuwe werkprocessen voor moeten inrichten en wellicht willen beginnen met een proof of concept. Daar helpen wij je ook graag bij.

En nu door!

Als expert in Microsoft-technologie kunnen we je op alle drie de gebieden helpen. Met ons dataplatform Oxygen bijvoorbeeld, dat we onder meer bij VDL CropTeq Robotics inzetten. En met Azure-technologie, waarmee we je een veilig cloudplatform en de juiste componenten bieden om te experimenteren en te innoveren. Van pilots met AI tot werken met een digital twin: op Azure maken wij het mogelijk voor je. Zodat jij door kan met innoveren in de smart industry.

Gijs Huisman
Gijs Huisman | Klantsucces Manager
Meer informatie
Wil je meters maken in smart industry, dan laat ik – of één van mijn collega’s – graag zien hoe je dat in jullie bedrijf zou kunnen doen. Hoe data je helpen effectiever en efficiënter te werken en hoe je wellicht nieuwe verdienmodellen kunt introduceren.
Neem contact met ons op