Wij hebben er lang opmoeten wachten, maar het is eindelijk zover! Je bent nu in staat om sjablonen voor SharePoint pagina’s en nieuwsberichten op te slaan in jouw Targeted Release Office 365 tenant.

Tot op heden was het niet eenvoudig om sjablonen vaker te gebruiken binnen SharePoint. Je diende gebruik te maken van de optie “kopie van deze pagina” waarmee je een duplicaat creëerde van de huidige pagina. Zo kon je met een omweg toch een soortgelijke pagina aanmaken. Deze optie was erg beperkt, omdat je eerste naar een specifieke pagina moest navigeren, voordat je een kopie kon maken. Je wilt liever direct, nadat je de optie nieuwe pagina kiest, een sjabloon selecteren. Dit is nu mogelijk!

Visual en basic tekst

Tijdens het aanmaken van een pagina of nieuwsbericht, verschijnt het volgende scherm:

Japser blog SharePoint pagina's 1

Microsoft stelt hier twee sjablonen beschikbaar: visual & basic tekst. Je bent in staat om deze te gebruiken en aan te passen. Je kunt ook een lege pagina gebruiken en deze inrichten naar wens. Op deze manier wordt het makkelijker om om een snelle manier, een aantrekkelijke pagina te maken. Met de basic tekst pagina, creëer je pagina zonder afbeeldingen in de tekst, zoals de titel al zegt: erg basic. Zelf ben ik visueel ingesteld, dus ik kies vaak voor het visuele sjabloon. Hiermee kiest SharePoint een afbeelding in de header en is het mogelijk om afbeeldingen in de tekst te plaatsen. Hieronder zie je een voorbeeld van dit visuele sjabloon:

Jasper blog SharePoint pagina's 2

Opslaan en aan de slag met SharePoint pagina’s

Stel dat je voor jouw marketingafdeling een sjabloon nodig hebt voor alle interne nieuwsberichten. Je maakt dan heel makkelijk een sjabloon aan en stelt de inhoud samen aan de hand van de standaard SharePoint web onderdelen. Zo kies je voor een standaard afbeelding, tekstblok, relevante content en een contactblok. Dit ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

Jasper blog SharePoint pagina's 3

 

Jasper blog SharePoint pagina's 5

Ben je klaar met het opstellen van jouw sjabloon? Klik dan linksboven op de pijl naast save as draft en kies voor save as template. Je dient hierna de sjabloon een naam te geven en deze wordt dan definitief opgeslagen. Als je nu terug gaat naar de startpagina van de SharePoint site en je maakt een nieuwe pagina aan dan zie je het volgende:

 

Japser blog SharePoint pagina's 1

Het marketing nieuws sjabloon staat er nu bij! Op deze wijze zijn onze marketing medewerkers in staat om veel sneller en eenvoudiger, nieuwsberichten te schrijven en te publiceren.

Conclusie   

Het is nu mogelijk om een vast sjabloon aan te maken binnen SharePoint, zodat je makkelijker en sneller berichten kunt plaatsen. Hierbij nog een aantal handige weetjes:

  • De sjablonen zijn alleen van toepassing op site niveau. Er is nog geen SharePoint Hub integratie aanwezig.
  • De sjablonen worden opgeslagen in een nieuwe folder, genaamd templates, in de site pagina bibliotheek.

Het aanmaken van eigen sjablonen is een veelgevraagde functionaliteit bij onze klanten. Voornamelijk rondom het werken met interne nieuwsberichten. Wij zijn erg blij met deze nieuwe functionaliteit en de waarde die het gaat leveren voor onze klanten. Go Microsoft!

SHARE
Jasper Oosterveld

Consultant Modern Workplace Productivity & MVP

Aan de slag met SharePoint?
Ik kan je alles vertellen over de mogelijkheden binnen SharePoint. Laten we koffie drinken!
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!