Microsoft Power Platform

Versnel en automatiseer processen met PowerApps, Power Automate, Power Virtual Agents en PowerBI

Wat is het Microsoft Power Platform?

Het Power Platform bestaat uit een set ‘Low-Code/No-Code’ tools binnen Microsoft 365 waarmee je business apps kan maken.

 

Een voorbeeld van een business app is een simpel verlof aanvraagproces met een goedkeuring. Het platform kan tevens ingezet worden om een gehele bedrijfstak te ondersteunen met responsive mobile apps, geautomatiseerde procesketens, geavanceerde dashboards en interactieve (chat) bots.

Het Power Platform in bredere context

De kracht van Power Platform schuilt in de integratie met de drie cloudplatformen van Microsoft (Office 365, Dynamics 365 en Azure). Toepassingen die we leveren zijn dan ook veelal in combinatie met andere onderdelen van de Microsoft-stack. De onderstaande afbeelding visualiseert dit.

Hoewel het native ontwikkeld is voor het Power Platform, is Dataverse niet de enige databron waar Power Apps uit kan putten. Onder op de afbeelding zien we dat ook SharePoint-lijsten (of één van de andere 500+ connectoren) als databron kunnen dienen voor het Power Platform. Dit is vaak een prima oplossing voor eenvoudige use cases, vaak binnen binnen de Office 365-stack (lokale productivity apps). Denk bv. aan een eenvoudige workflow-app die relevant is voor slechts een klein deel van de organisatie.

Bij organisatiebrede apps zien we vaak use cases om bestaande bedrijfsprocessen efficiënter ondersteunen. Hier zien we vaak iets meer complexiteit en gaat het om kernprocessen die relevant en belangrijk worden geacht voor de hele organisatie. Meestal zien we hier Dataverse of Dataverse voor Teams als onderliggende gegevensbron.

En tot slot onderscheiden we ook missiekritische apps, waarbij veelal processen en diensten opnieuw worden ontworpen of opnieuw worden uitgevonden. Dit zijn meestal uitgebreide programma’s waar de toepassingen van het Power Platform die we bouwen, deel van uitmaken. Vaak met Dataverse en andere gegevensbronnen, zoals SAP of SQL waarmee je verbinding maakt via externe dataconnectors. Automatisering en workflow lopen door alle Microsoft cloudplatformen en databronnen heen via Power Automate. Deze apps vereisen ook een gedegen governance- en supportstrategie.

Als we even terugkeren naar Office 365, zien we dat we dit alles nu veelal ontsluiten en aan gebruikers presenteren via Teams (of als onafhankelijk beheerde applicaties, natuurlijk).

Power Apps

Laten we beginnen met de “app”. Dit zijn Power Apps! Power Platform-ontwikkelaars en medewerkers uit je eigen organisatie (zogenaamde citizen developers) gebruiken Power Apps om applicaties te bouwen die draaien in mobiele, web- en desktopomgevingen op elke combinatie van apparaten (telefoons, tablets en pc/laptops) en besturingssystemen.

Er zijn twee smaken Power Apps die we onderscheiden:

  • Apps op maat, deze zijn speciaal voor jouw organisatie gebouwd.
  • Ready-to-go apps, deze zijn gemaakt door InSpark om specifieke, maar veel voorkomende use cases bij elke organisatie te ondersteunen. Ze worden vaak beschikbaar gesteld in AppSource (de app store voor het Power Platform).

De verschillende vormen van Power Apps

Het is belangrijk om de verschillende vormen op te merken die Power Apps kan aannemen:

  • Canvas Apps, dat zijn de (over het algemeen) mobiele applicaties gebouwd op het niveau van de gebruikersinterface (bijv. “leeg canvas”, visueel gesproken).
  • Modelgestuurde apps, dat zijn apps die rechtstreeks vanuit het gegevensmodel in Dataverse zijn gebouwd en via een vooraf gedefinieerde gebruikersinterface zijn gerenderd; Dynamics 365-toepassingen bv. zijn “modelgestuurd”.

    Power Virtual agents

    Power Virtual Agents past op dezelfde manier AI en automatisering toe om ons in staat te stellen virtuele agents – chatbots – te maken op een no-code manier, zoals we elders op het platform zijn gaan verwachten. Met deze virtuele agents kunnen organisaties elementen van hun betrokkenheid bij klanten (extern) en werknemers (intern) automatiseren. Ervaren ontwikkelaars kunnen Power Virtual Agents uitbreiden via het Azure Bot Framework. Bekijk ook onze versneller Bot Kickstart Workshop om snel met een Bot aan de slag te gaan.

    Elk van deze mogelijkheden zit bovenop de Dataverse, de onderliggende database in het Power Platform. Het is belangrijk om hier te weten dat alle gegevens van alle apps die in een omgeving zijn geïnstalleerd, in Dataverse leven. Met Dataverse maken we de gegevensset één keer en maken we die gegevens vervolgens beschikbaar in verschillende apps. Daarmee creëren we één bron van waarheid door de gegevensbron (Dataverse) te scheiden en vervolgens de transactionele laag, waarmee gebruikers communiceren (Power Apps), daar bovenop te bouwen.

    Power BI

    Met Power BI kunnen we vervolgens rijke, visueel aantrekkelijke datavisualisaties en dashboards maken. Power BI maakt gebruik van alle gegevens die zijn opgeslagen in Dataverse en integreert vervolgens met data die te vinden zijn in honderden services en databronnen van derden via kant-en-klare (of aangepaste, indien nodig) connectors. Zie ook wat we op het gebied van data en visualisatie kunnen betekenen op onze pagina Data & Artificial Intelligence en onze versneller Power BI Dashboard in één week.

    Power Pages 

    Geboren uit Power Apps Portals, biedt Power Pages ons de kans om bovenop de bedrijfsprocessen en bedrijfsgegevens (in Dataverse) een externe website te bouwen. Met de bekende Low-Code technieken, net zoals de rest van het Power Platform, hebben we binnen enkele minuten een website gebouwd die als portaal zou kunnen dienen voor klanten en/of leveranciers met real-time interactie. In combinatie met naadloze integraties van de overige Power Platform onderdelen en “Bring-Your-Own-Idenity” voor externe gebruikers, brengt dit de ontwikkeltijd van klantportalen fors omlaag. 

    Power Automate

    Ten slotte dient Microsoft Power Automate als de verbindende schakel die bedrijfsprocessen automatiseert binnen het gehele Power Platform en geïntegreerd met Office 365 en de honderden andere gegevensconnectors.

    AI Builder

    De No-Code AI-modellen die we zonder complexe integratie binnen het Power Platform kunnen gebruiken, stellen ons in staat om een verscheidenheid aan voorspellende en geautomatiseerde activiteiten rechtstreeks in te bouwen. Te denken valt aan: 

    • Documentverwerking, waarmee we informatie uit standaarddocumenten (en inmiddels ook afbeeldingen) kunnen lezen en opslaan; 
    • Objectdetectie, die voorwerpen in afbeeldingen herkent en telt; 
    • Voorspellingsmodellen, dat een indicatie kan afgeven over (mogelijke) gebeeurtenissen op basis van (historische) data; 
    • Classificatie van tekst op betekenis en sentiment, zodat tekst zonder menselijke tussenkomst te analyseren is. 
    Thijs Soepenberg

    Relevante blogs

    In één dag een business app bouwen met het Microsoft Power Platform?

    In één dag een business app bouwen met het Microsoft Power Platform?

    Benieuwd naar de mogelijkheden van het Microsoft Power Platform voor jouw organisatie? Met onze Power App Kickstart Workshop bouw je in één dagdeel een app voor jouw specifieke scenario, zonder dat je hiervoor een IT-er hoeft te zijn! En na deze dag heb je een business app, die je direct kan toepassen binnen jouw organisatie.

    Ontdek Power App Kickstart workshop in a Day

    Meer informatie?

    Wij kunnen je alles vertellen over PowerApps, Power Automate, Power Virtual Agents en PowerBI onder het genot van een (virtueel) kopje koffie.

    Neem contact op

    Contactformulier

    Verder lezen over Power Platform?

    FAQ

    Microsoft Power Platform

    • Wat is het Microsoft Power Platform?

      Het Power Platform bestaat uit een set ‘Low-Code/No-Code’ tools binnen Microsoft 365 waarmee je business apps kan maken. Een voorbeeld van een business app is een simpel verlof aanvraagproces met een goedkeuring. Het platform kan tevens ingezet worden om een gehele bedrijfstak te ondersteunen met responsive mobile apps, geautomatiseerde procesketens, geavanceerde dashboards en interactieve (chat) bots.  

      De tools waarmee je deze business app kan bouwen: 

      • Power Apps voor het raakvlak tussen gebruikersinteractie en gegevens zoals formulieren, mobiele toepassingen, gegevensverwerking en (ACT)
      • Power Automate voor de te automatiseren acties om simpel herhalend handwerk van de gebruikers weg te nemen zoals het versturen van berichten, verrijken van gegevens of zelfs het robotiseren van handmatige handelingen (AUTOMATE) 
      • Power BI voor een optimale weergave van gegevens in rapportages en dashboards (ANALYZE) 
      • Power Virtual Agents voor chatbots die de meest voorkomende vragen kunnen beantwoorden al dan niet gekoppeld aan de voorgaande tools (ASSIST) 
      • Alle bovenstaande tools zijn te verbinden met gegevens via de zogenaamde “Data Connectors“. Dit zijn talloze gegevensverbindingen (API’s) die vanuit Microsoft worden aangeboden om te verbinden met zowel Microsoft gegevensbronnen (SharePoint, OneDrive for Business, Exchange, SQL, Dynamics, Azure Active Directory etc.) als derde partij gegevensbronnen (SAP, Salesforce, DocuSign etc.) 
      • De AI builder stelt je in staat om via een wizard achtige ervaring (wederom Low-Code No-Code) de krachten van Artifical Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) aan te wenden en te integreren in de rest van het Power Platform. Denk aan gegevens classificeren, objecten herkennen, formulierverwerking etc. 
    • Hoe kan ik het snelst aan de slag met het Power Platform?

      Microsoft heeft naast de algemene documentatie pagina’s (https://docs.microsoft.com/power-platform/) ook nog online modules om in eigen tempo bekend te raken met de genoemde tools (https://docs.microsoft.com/learn/powerplatform/).

      InSpark biedt de Power App in a Day workshop aan waarin je binnen een dag bekend raakt met de functionaliteiten van Power Apps en Power Automate (de twee meest laagdrempelige tools die vaak de quick wins kunnen realiseren voor het verbeteren van bedrijfsprocessen) 

    • Hoe helpt het Microsoft Power Platform mijn organisatie?

      Het platform kenmerkt zich door een laagdrempelig instapniveau. Iedereen met kennis van Office tools, in het bijzonder Excel, kan zelf applicaties bouwen. Dit heeft als grote voordeel dat ideeën snel omgezet kunnen worden in werkende applicaties. Omdat het een onderdeel is van de Microsoft 365 heb je waarschijnlijk de benodigde licentie al in huis. 

      Start vandaag met het bouwen van een Powerapp!

       

    • Waarvoor gebruik ik Power Apps?

      Power Apps gebruik je om digitale formulieren en/of mobiele toepassingen in te ontwikkelen. Door de low-code/no-code interface ben je snel in staat om ideeën om te zetten in een werkende business applicatie 

    • Wat kan ik met Power Automate?

      Power Automate is de lijmlaag tussen de verschillende tools in het Power Platform. Met Power Automate is het mogelijk om simpele en complexe acties te automatiseren met als doel om herhalend handwerk te automatiseren. Door de beschikbaarheid van vele connectoren kunnen er gemakkelijk gegevens verstuurd worden tussen systemen en applicaties. 

    • Hoe ziet de Microsoft Roadmap er uit voor het Power Platform?

      Per genoemde tool heeft Microsoft een Roadmap en periodiek brengt Microsoft een Release Plan uit voor een bepaalde periode om te delen welke functionaliteiten er op korte termijn aankomen: 

      Voor de meest actuele Release Plans van 2021 Wave 1: https://docs.microsoft.com/power-platform-release-plan/2021wave1/ 

    • Hoe beheer je het Power Platform?

      Binnen de eigen omgeving (Azure Tenant) ben je al gewend om Administrators te hebben die de organisatie ondersteunen bij het beheer. Het Power Platform kent daarbinnen zijn eigen Power Platform Admin rol waarbij je binnen het Power Platform Admin Center alle rechten hebt om de business te ondersteunen bij het upgraden en/of bouwen van “business apps”. 
      Wil je alle mogelijkheden kennen om de optimale balans te vinden tussen gecontroleerd beheer aan de kant van Admins en vrijheid om processen te verbeteren aan de kant van de business –> denk dan vooral aan de Governance Workshop van InSpark om de Power Platform Admins de handvatten te geven voor een vliegende start. 

    • Wat is Microsoft Dataverse?

      Een speciale gegevensbron binnen het Power Platform is Dataverse. Dit is een Out-of-the-Box Database die Microsoft levert. Dataverse bevat een Common Data Model met standaarden dat o.b.v. jarenlange ervaring gebouwd is. Bovenop Dataverse kunnen allerlei verschillende apps gebouwd worden.

    • Wat zijn goede ideeën voor Power Apps?

      Je kunt Power Apps inzetten voor ondersteuning van verschillende bedrijfsprocessen. Enkele voorbeelden zijn: 

      • Het centraal ophalen van goede ideeën uit je organisatie 
      • Het reserveren van overleg ruimtes binnen je organisatie 
      • Medewerker onboarding 
      • Automatische creatie van Teams op een gecontroleerde manier 
      • Het afhandelen van investeringsaanvragen waarbij goedkeuring nodig is 
      • Een tijdregistratie applicatie voor de medewerker