InSpark werkt met het GGI-Cloud Expertisecentrum aan veilige gemeentelijke public cloudinrichting

In samenwerking met toonaangevende partners zoals Wigo4it, Cloud Life en PQR, zet het GGI-Cloud Expertisecentrum van de VNG zich in voor de ontwikkeling van een uniforme implementatierichtlijn. Deze richtlijn is gericht op het realiseren van een veilige en betrouwbare gemeentelijke public cloudinrichting, die volledig voldoet aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het doel is om een solide fundament te bieden voor gemeenten om hun dienstverlening te moderniseren en te optimaliseren, terwijl de privacy en beveiliging van burgergegevens gewaarborgd blijven.

Het belang van implementatierichtlijnen

Door de jaren heen hebben leveranciers en gemeenten samen diverse werkwijzen ontwikkeld voor een veilige landingzone in de cloud. Daarnaast zijn er verschillende veelgebruikte tools in public cloudomgevingen, zoals Azure, AWS en Google Cloud. Het GGI-Cloud Expertisecentrum en de betrokken leveranciers distilleren nu uit al deze werkwijzen een generieke implementatierichtlijn. Deze richtlijn voldoet aan de eisen van Baseline Informatiebeveiliging Overheden (BIO) en AVG, en is ook in lijn met de vereisten van instanties zoals de Autoriteit Persoonsgegevens en het rijksbrede cloudbeleid. Deze richtlijn is beschikbaar voor (implementatiepartners van) alle gemeenten.

Voordelen van de richtlijn

Het grote voordeel van deze richtlijn is dat alle gemeentelijke cloudomgevingen kunnen voldoen aan een centraal vastgesteld minimaal beveiligingsniveau. Door de richtlijnen te volgen, kunnen gemeenten bovendien tijd en kosten besparen zonder concessies te doen aan de veiligheid van hun omgeving.

BIO-compliance checkers

Het GGI-Cloud Expertisecentrum werkt samen met marktpartijen aan controlemiddelen waarmee gemeenten continu kunnen monitoren in hoeverre hun omgeving nog steeds voldoet aan de gemeentelijke implementatierichtlijn. Deze BIO-compliance checkers zijn onafhankelijk bevestigd en kunnen worden geïntegreerd in gangbare veiligheidsdashboards. De BIO-compliance checkers worden ontwikkeld voor:

Kennismaken met het GGI-Cloud Expertisecentrum

Het Expertisecentrum, opgericht in 2023, ondersteunt gemeenten bij de transitie naar de cloud. Hiermee komt de VNG tegemoet aan de behoefte van gemeenten aan centrale ondersteuning. Het GGI-Cloud Expertisecentrum zal aanwezig zijn op zowel het Overheid 360 Congres als het VNG Jaarcongres, te vinden in de stand van het Servicecentrum Gemeenten van VNG Realisatie.

Meer weten

Als je meer informatie over de private cloud wilt hebben, bezoek dan deze pagina! Ook kan je ons bezoeken op het Overheid 360 Congres waar wij samen met KPN diverse sessies organiseren.