3 tips vanuit de praktijk voor een succesvolle overstap naar de cloud

Veel bedrijven hebben de stap gemaakt om commodity services binnen de cloud af te nemen. Je betaalt dan vaak alleen voor die specifieke applicaties die je nodig hebt en het is ook nog eens maandelijks opzegbaar. Dit levert meer gemak, flexibiliteit en schaalbaarheid op voor de organisatie. Denk aan standaard zaken zoals Exchange, de Active Directory of back-up services. Maar ook branche- of sectorspecifieke bedrijfsapplicaties die faciliteren in CRM of ERP.

Deze trend zet zich nu voort op andere bedrijfsapplicaties, services en processen binnen het IT domein. Steeds vaker krijg ik de vraag van klanten ‘hoe begin je hiermee? En waar moet je rekening mee houden? Is het handig om bepaalde zaken nou wel of juist niet naar de Cloud te verplaatsen?’. In deze tweedelige blog wil ik jullie een aantal guidelines meegeven die ik dagelijks in de praktijk tegen kom. Dit geeft direct handvatten om zelf te beginnen.

Niet zoals vroeger

Als eerste is het goed om te weten hoe het niét moet en dat is hoe je het vroeger deed. Een standaard lift and shift bij het vervangen of moderniseren van je omgeving is namelijk niet meer de beste manier om bij te blijven en je omgeving toekomstproof te maken. Zo wilde een klant zijn SQL-server omgeving naar Azure migreren. De klant had in gedachten om de omgeving opnieuw op te bouwen in Azure als losse VM’s. Waar de klant echter niet van op de hoogte was is hoe gemakkelijk je diezelfde VM’s kan moderniseren als PAAS dienst. Dit geeft direct voordelen in schaalbaarheid, beheer en toekomst geschiktheid om meer uit je data te halen. Meer over de voordelen van een PAAS platform lees je in dit whitepaper.

Cloud Adoption Framework voor een goede start

Om zelfstandig een goede start te maken bij het uitdenken van een overstap naar de cloud heeft Microsoft het Cloud Adoption Framework opgesteld, vaak ook aangeduid als “het CAF model”. Het CAF helpt je bij het opstellen van een raamwerk waarmee je de basis legt voor een succesvolle cloudstrategie. Het Microsoft CAF model helpt je daarnaast ook om invulling te geven aan concrete implementatieplannen, best practices en tools die je in de praktijk helpen om de interne adoptie te versnellen en vergroten. Vanuit InSpark hebben we ook zelf een e-book opgesteld om je verder op weg te helpen bij het uitvoeren van een succesvolle cloudmigratie.

Zorg voor een goede ‘Landingzone’

Zodra je zaken wil verplaatsen of gaan gebruiken in de cloud is het van groot belang dat de basis op orde is. Bij InSpark noemen we dit ook wel de Landingzone. In de praktijk zie ik veel klantomgevingen die ooit via de Azure Portal/website verschillende services hebben geactiveerd en op deze manier letterlijk hun Azure omgeving bij elkaar hebben “geklikt” met alle gevolgen van dien. Door eerst te beginnen met een Landingzone zorg je er voor dat alle services die in Azure worden geactiveerd op de juiste manier worden ingezet en gebruikt. Dit noemen we in de praktijk ook wel guardrails. In deze “rails” komen zaken zoals beveiliging, governance, networking & identity terug. Deze landingszones deployen we altijd via Infrastructure-as-Code, ook wel (IaC) genoemd. Voordeel hiervan is dat de implementatie herhaalbaar is en daardoor minder foutgevoelig is. Hierdoor kan je veilig en snel en nieuwe installatie of service deployen in Azure.

Klaar om de Landingzone in orde te maken? In deze video leggen mijn collega’s Geert & Xander je verder uit waar een Landingzone aan moet voldoen en waar je rekening mee moet houden.

InSpark versimpelt de weg naar de cloud

Het adopteren van een CAF-model is voor veel organisaties geen dagelijkse opgave en lastig om mee te beginnen. Echter geeft het je wel een goed inzicht in wat er allemaal bij komt kijken en waar je rekening mee moet houden. InSpark heeft voor alle onderdelen binnen het CAF een eigen way of working ontwikkeld wat je een accelerator kan geven om te beginnen, plannen, uitvoeren en beheren. We hebben het in losse delen opgeknipt waarmee we kunnen helpen en aanhaken ongeacht in welke fase je bedrijf zich in bevindt. Van het opzetten van een cloudstrategie tot onboarding, security en optimalisatie. Wil je meer weten over hoe wij je snel, veilig en geheel ontzorgd naar de cloud kunnen brengen? Bekijk dan onze oplossing BusinessReady Cloud.

‘The Endgame’ voor het hybrid datacenter?

Niet voor niets vertel ik je graag alle ins and outs over de cloud. Ik denk dat hybride omgevingen echt de laatste fase in gaat. Microsoft Azure Cloud heeft de toekomst. In deel twee van deze blog ga ik dieper in op deze voorspelling.

Mocht je daar aanleiding van het bovenstaande stuk vragen op of opmerkingen hebben dan hoor ik die natuurlijk graag!

Juraj Kordic

Meer blogs

image description
Juraj Kordic | Business Developer Lead Azure Datacenter Modernization
Ik help je graag verder
Neem contact op