De afgelopen drie jaar ben ik samen met een team van geweldige engineers bezig geweest met het beheren van diverse Azure omgevingen. In deze jaren hebben wij onze kennis, diensten en vooral beheer-mindset verder doorontwikkeld in lijn met de ontwikkelingen van Microsoft producten en diensten in Azure. Microsoft heeft de afgelopen drie jaar niet stilgestaan en wij als team van Managed Services binnen InSpark uiteraard ook niet.

Ik kijk terug op een periode met vooral virtual machines in Azure en het uitvoeren van dagelijkse beheertaken zoals handmatige update en back-up controles. Inmiddels zijn we dagelijks bezig met grotere Azure omgevingen met diverse IaaS, PaaS en serverless werkloads. Dit vraagt om een nieuwe mindset en methode als we kijken naar het beheer. Onze beheer processen zijn nu meer gericht op het pro-actief benaderen en begeleiden van onze klanten in deze grote Microsoft Azure wereld.

De transitie naar de cloud en de stap van IaaS naar PaaS

Azure IaaS, oftewel Infrastructure as a Service, is het leveren van basis netwerkcomponenten, load balancing, virtuele machines en dataopslag. Het neemt de overhead van hardware kosten, onderhoud en ondersteuning weg. Met name de virtuele machines blijven ondanks alle ontwikkelingen op het gebied van containers en serverless een vast onderdeel van de meeste Azure platformen. IaaS is ook meestal de eerste stap van de transitie van on-premis naar de cloud.

Een volgende stap na IaaS is PaaS, dat alle voordelen en functionaliteit van IaaS levert, en meer. Het biedt een bundel van services die zijn ontworpen om tijd te besparen op codering en handmatig werk. Zo kun je het ontwikkelingsproces van begin tot eind versnellen. Met Platform-as-a-Service (PaaS) hoef je je zich geen zorgen te maken over netwerken, servers of het besturingssysteem. De infrastructuur wordt verzorgd door Microsoft.

Blog salar 1 azure platform beheer

Automatiseer handmatige taken

Eerder in dit artikel schreef ik over de periode waarin wij bezig waren met handmatige controles van de cloud omgeving van onze klant. Dit proces kost veel tijd en energie is absoluut niet efficiënt. Als organisatie bespaar je veel tijd en verlaag je overheadkosten, door deze beheertaken te automatiseren. InSpark Managed Services heeft de afgelopen jaren veel terugkerende en tijdrovende beheertaken geautomatiseerd door gebruik te maken van diverse automation oplossingen. Simpele beheertaken als Windows en Linux systemen bijwerken in Azure en back-ups maken van deze systemen horen niet meer bij de dagelijkse beheertaken van onze engineers. Hierdoor hebben onze engineers meer tijd om onze klanten te helpen om hun bedrijfsdoelstellingen te bereiken, nieuwe uitdagingen aan te gaan, nieuwe kansen aan te grijpen en waarde te creëren voor de organisatie door snellere levering van nieuwe features en een stabiele operating environment.

Zorg voor een gedegen governance structuur

Governance is het kader dat bepaalt hoe jouw organisatie de bedrijfsactiviteiten uitvoert, op basis van doelstellingen en verantwoordelijkheden. En als we het over cloud governance hebben, dan zijn de volgende principes relevant: Subscription Management, Cost Management, Security, Resource Consistentie en Identity Baseline & Deployment Versnelling.

Om het inregelen en bijhouden van uw governance structuur te vereenvoudigen biedt Microsft  Azure Blueprints, waarmee je snel en eenvoudig een blauwdruk kunt maken die jouw beleid vastlegt. Het voordeel is dat je die blauwdruk kunt hergebruiken, zodat alle instellingen die je in Role Based Access Control (RBAC), Azure Policies en dergelijke hebt opgenomen, kunnen worden toegepast op elk nieuw abonnement.

Dit stelt jouw ontwikkelteam in staat om snel nieuwe omgevingen op te zetten op basis van deze blauwdruk, met de zekerheid dat ze aan de eisen voldoen. Azure Blueprints bespaar je veel handmatig werk en onzekerheid.

Maak de kosten inzichtelijk en stuur tijdig bij

Als organisatie wilt je de kosten onder controle hebben. Daarom is het nuttig om vooraf  (Migratie naar de cloud of in gebruik nemen van services in de cloud) de bronnen van jouw cloud uitgaven te bepalen, zodat je ook middelen en budgetten kunt toewijzen aan business units, producten en rollen binnen jouw organisatie. Cost management en optimization is tegenwoordig een van de standaard Azure beheer processen. Je kunt jouw teams in staat stellen om op koers te blijven met budgetten, waarschuwingen en AI-gedreven kostenramingen. Ook kun je inzicht krijgen in kostenafwijkingen, zodat je problemen kunt oplossen voordat het te laat is. Samen met mijn team help ik onze klanten om dit proces te realiseren en in te richten.

Blog salar 2 azure platform beheer

Beveilig jouw Cloud omgeving

Security is jarenlang een beruchte remmende factor voor cloud adoptie geweest. We merken de afgelopen jaren een verandering in deze kwestie, waarbij meer klanten erkennen dat de cloud veilig is en zelfs aangeven dat de cloud veiliger is dan hun eigen datacenters. Als beheerder van een Azure omgeving heb je uiteraard ook te maken met verschillende security uitdagingen. Microsoft biedt diverse functionaliteit om jouw Azure omgeving veilig te houden. Beide producten zien er op het eerste gezicht vrij gelijkaardig uit en beide worden door Microsoft aangeboden om jouw Azure infrastructuur te beveiligen. Bovendien werken deze producten in alle cybersecurity referentieontwerpen van Microsoft schouder aan schouder.

Zorg dat je bij blijft bij de nieuwste innovaties

Microsoft Azure biedt een scala aan producten en diensten, wat een uitdaging kan vormen bij het ontwerpen, bouwen en onderhouden van oplossingen. Microsoft deelt bijvoorbeeld jaarlijks tijdens Microsoft Ignite een schat aan nieuwe producten en zakelijk nieuws, over Microsofts unieke technologie. Deze aankondigingen bieden ook enorme mogelijkheden organisaties. Daarnaast is Microsoft continue bezig met verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen. Het vermogen om te innoveren is wat succesvolle organisaties op lange termijn onderscheidt van hun concurrenten. Innovatieve ideeën zijn natuurlijk mooi, maar als ze niet daadwerkelijk worden uitgevoerd dan heeft dit geen meerwaarde. Met kennis van Azure en alle mogelijke functies en services, kun je deze innovatieve ideeën omzetten in oplossingen voor je eigen business.

Met flexibel beheer klaar voor de toekomst

De cloud heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we leven en zaken doen. Nu staan we voor de volgende stap in de reis van managed services. Het beheren van een Azure platform vraagt om andere expertises dan we gewend zijn bij beheer van traditionele datacenters.

De voordelen van verhoogde snelheid, efficiëntie en controle waren direct duidelijk, evenals het feit dat klanten afstand kunnen doen van de veelgebruikte, traditionele datacenteromgeving. Het is een belangrijke verandering in de status-quo, maar wel noodzakelijk als je de concurrentie voor wilt blijven en jouw bedrijfsmodel duurzaam wilt maken.

Ook wij als Microsoft partner met een team van engineers die dagelijks bezig zijn met beheren van diverse Azure omgevingen, moeten onze beheerprocessen continue aanpassen aan de nieuwste ontwikkelingen bij Microsoft. Dat is ook een van de leukste uitdagingen waar wij dagelijks mee te maken hebben. De kracht zit hem er in hoe flexibel je als beheerorganisatie om kan gaan met deze ontwikkelingen. Hoe schaalbaar zijn de monitoring tools en beheer applicaties? En hoe snel kun je deze uitbreiden om de nieuwe functies en services te kunnen beheren? De bovengenoemde onderwerpen kunnen je ook helpen een beter beeld te krijgen waar je op moet letten als het gaat om de keuze tussen zelf doen of uitbesteden.

Conclusie

De cloud biedt veel mogelijkheden, waarbij het van crucial belang is het beheer en de beveiliging hiervan onder controle te hebben. Een ander belangrijk aspect daarbij is het inzichtelijk maken van de kosten zodat daar tijdig op kan worden bijgestuurd. InSpark Managed Services tezamen met de InSpark Managed Cloud en Cloud Security Center diensten, kunnen je hierbij helpen. Wij bewaken, ondersteunen en onderhouden jouw Azure oplossing om ervoor te zorgen dat deze te allen tijde operationeel en veilig is. Daarnaast zorgen onze engineers ervoor dat jouw oplossingen in Azure op een kostenefficiënte manier draaien. Naast de ondersteuning kunnen wij ook wijzigingen aanbrengen wanneer je dat wil. Door zich snel aan te passen aan nieuwe bedrijfsvereisten, ondersteunt jouw Azure oplossing de bedrijfsflexibiliteit.

SHARE
Salar Darwish

Managed Services Lead

Heb je vragen over beheer?
Ik help je graag verder. Mijn team en ik staan klaar om je te ondersteunen of te adviseren waar nodig.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!