Sneller innoveren door cloud-gebaseerde werkplek bij de Goudse

Hoe IT en business nader tot elkaar komen door meer controle en regie!

Sneller innoveren door cloud-gebaseerde werkplek

De nieuwe digitale werkplek en de Microsoft-cloud, die door InSpark en KPN zijn geïmplementeerd, faciliteren DevOps en leveren De Goudse een modern IT-landschap op. Daardoor komen business en IT nader tot elkaar en heeft de verzekeraar meer regie en controle over de werkplekomgeving. Niet onbelangrijk: de total cost of ownership is een stuk voorspelbaarder dan bij het vorige model.

Rogier van der Horst
//
CCO InSpark

Mee blijven bewegen met de markt

Van levens- tot aansprakelijkheidsverzekeringen en van rechtsbijstand tot VvE-pakketten: het bijna honderd jaar oude De Goudse verzekeringen biedt een brede waaier aan verzekeringen en andere financiële producten aan. Om mee te blijven bewegen met – of zelfs te anticiperen op – de markt, heeft De Goudse de transitie ingezet naar DevOps. Bij deze werkwijze komen business en IT dichter bij elkaar zodat sneller kan worden geïnnoveerd.

“De vorige digitale werkplek, binnen een on-prem architectuur, van De Goudse leende zich onvoldoende voor DevOps”, aldus Rogier van der Horst, CCO bij InSpark. “Daarom wilden ze Microsofts cloud-architectuur Azure overal gebruiken. KPN was bij De Goudse al actief op bepaalde infrastructurele componenten en wij hebben ooit een Azure-project voor ze gedaan. Daar waren ze van gecharmeerd. Na een aantal deepdive-sessies zijn wij als winnende combinatie uit de aanbesteding voor de cloud-gebaseerde werkplek gekomen.”

Cloud als fundament voor DevOps

Het Azure-platform leent zich perfect voor DevOps, legt Van der Horst uit. “DevOps impliceert dat De Goudse zelf bepaalde architectuurkeuzes moet kunnen maken. Hebben ze bijvoorbeeld een nieuwe server of component nodig, dan kunnen ze dat binnen de Microsoft-cloud heel snel activeren. Eigenlijk zijn we dus joint admin. Daardoor faciliteert deze omgeving de DevOps-werkwijze en kunnen ze de time-to-market voor nieuwe initiatieven enorm versnellen.”

KPN was binnen het project verantwoordelijk voor de implementatie van de KPN Modern Workplace en het integraal programmamanagement. InSpark heeft alles rondom Azure, cloud-security en gebruikersadoptie voor rekening genomen.

Resultaat: 900 Modern Workplace- en Cloud Security Center-gebruikers; 40 businessapplicaties draaien binnen Managed Azure.

Meer regie en controle, minder onvoorspelbare kosten

“De Goudse beschikt nu over een modern landschap en heeft meer regie en controle over de werkplekomgeving. Bovendien sluiten het IT-landschap en de IT-organisatie optimaal aan bij de bedrijfsstrategie. Zeker in de financiële sector is dat van cruciaal belang. Zo kunnen ze sneller relevanter zijn in hun markt”, constateert Robbert Kelder, CTO bij InSpark.

Van der Horst vult aan: “Een groot voordeel van de nieuwe oplossing is bovendien de total cost of ownership. Die is nu niet per se lager, maar wel een stuk voorspelbaarder. In het vorige model werd De Goudse steeds onaangenaam verrast door allerlei kosten. Nu hoeven ze niet meer voor iedere wijziging te betalen. Daar zijn ze veel gelukkiger mee.”

Complexe migratie binnen tijd en budget

De migratie is conform planning en budget opgeleverd. Van der Horst: “Uitdagend was het echter wel. De tijd was zeer beperkt omdat het contract met de voormalige leverancier afliep, die bovendien met technische issues bleek te kampen bij de migratie. De op zichzelf al vrij complexe migratie was extra uitdagend door de betrokkenheid van drie partijen, aangezien De Goudse zelf – weliswaar met ondersteuning van ons – de applicaties ging migreren. In de tussentijd veranderde KPN de werkplek én moesten we alles veilig houden.”

Volwaardige partners

Bijzonder aan de samenwerking was volgens de CCO dat er oprecht sprake was van een partnership tussen De Goudse en InSpark. “Veel klanten zeggen dat ze een partner zoeken, maar vaak stellen ze vooral eisen en willen ze eigenlijk iemand die hen zoveel mogelijk ontzorgt. Bij De Goudse werkt het wederkerig en gaat de flexibiliteit beide kanten op. Ze zijn echt een partner en we hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid genomen over de IT-omgeving. Dat is een heel prettige manier van samenwerken.”

Hoewel de nieuwe werkplek en de cloud-infrastructuur inmiddels helemaal staan, blijft de samenwerking tussen De Goudse en InSpark voortduren. Van der Horst: “De transformatie gaat door totdat ze volledig zelf in control zijn. Ze zijn nu gemigreerd, maar we zullen ze ook begeleiden naar meer cloud-native en datagedreven werken. Zo kunnen ze hun projecten nóg verder versnellen en hun landschap nóg meer moderniseren.”