Als je ervan uitgaat dat cloud eigenlijk niets meer en minder is dan een computer of server die op een andere plek aanwezig is, zou je kunnen redeneren dat cloud jouw organisatie niet veiliger laat werken. Cloud security ging in eerste instantie vooral ook om de discussie wie het beste jouw data zou kunnen beschermen. Jijzelf of een hostingpartij?

Toch kunnen organisaties veiliger in de cloud werken. Vooral door logisch na te blijven denken, maar ook door de bescherming van data en het veiligstellen van kennis altijd te bekijken vanuit drie dimensies; de mens, de processen en de techniek. Hier volgen een paar voorbeelden hoe cloud de veiligheid vergroot:

Mensen – medewerkers veiliger laten werken met cloud

Het onnodig verspreiden en dupliceren van informatie heeft vooral te maken met de manier waarop wij samenwerken en informatie en kennis met elkaar uitwisselen. Een voorbeeld ter illustratie: Na de vergadering ontvangt het projectteam een update over het projectplan als bijlage in de e-mail. Bij de volgende vergadering blijk jij met de verkeerde versie te werken. Een simpel, maar voor velen wel herkenbaar voorbeeld.

Met een goede cloud infrastructuur, werk je samen tegelijkertijd aan documenten, in een afgeschermde veilige omgeving, waardoor versiebeheer verleden tijd is en informatie niet via e-mail gedupliceerd wordt en sneller in verkeerde handen kan vallen. De meeste bedrijfsinformatie lekt nu eenmaal nog steeds weg via e-mail.

Processen- veiligere processen met cloud

Organisaties die in staat zijn om het aantal stappen binnen een werkproces te verkleinen, zullen veiliger werken. Immers zijn er dan minder momenten waarop informatie weg kan lekken. Cloud wordt vaak gezien als het technisch omzetten van een bestaande omgeving naar een andere serverlocatie, maar is vooral een manier om processen slimmer, duidelijker en sneller te laten verlopen, bijvoorbeeld via business apps.

“Een mooi voorbeeld van veiliger werken is terug te vinden in het Microsoft Dynamics 365 platform. Door medewerkers met business apps te laten werken die specifiek voor hun functie geschikt zijn maar ook informatie af te schermen die zij niet onder ogen hoeven te krijgen”

Salar Darwish, Principal Consultant Managed Business

De techniek – sneller operationeel met cloud

Stel dat plotseling het bedrijf stil ligt. Er is een ransomware aanval of er is brand uitgebroken. De bepalende factor om hier goed uit te komen is de tijd die het duurt om weer operationeel te zijn. Het snel weer kunnen opschalen zal met cloud sneller gaan dan on-premise weer alles op te moeten bouwen.

Dit waren slechts drie voorbeelden uit de praktijk om aan te geven dat je met cloud veiliger werkt. Natuurlijk is veiligheid een veel groter en complexer onderwerp om over in gesprek te gaan en sterk afhankelijk van de organisatie waar je voor werkt. Dat is waarom we “Security-as-a- Service” aanbieden.

Meer weten over hoe we jouw IT-organisatie nog veiliger en cloudfirst kunnen inrichten? Bekijk onze Cloud Security Center.

SHARE
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!