WTF is een bot?

Een bot (komt van robot) is een computerprogramma dat op een autonome manier acties kan uitvoeren die normaal door mensen worden gedaan. Deze acties zijn grotendeels gebaseerd op het If This, Then That-principe. In tegenstelling tot de mens, is een bot 24 uur per dag beschikbaar en maakt hij geen fouten uit vermoeidheid. Siri, de bot van Apple, is één van de vele succesvolle voorbeelden. Met alleen je stem helpt Siri je berichten versturen, bellen, herinneringen versturen en nog veel meer. Bots kun je grofweg onderverdelen in de volgende categorieën: entertainment, commerce, nieuws, utility en customer-service.

Een bot in de praktijk

Als consument zijn we al vertrouwd met het hebben van een conversatie met een bot en het daarbij behorende platform. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een online product waar een bot al je vragen beantwoordt. 6 van de 10 apps in Nederland zijn momenteel al met zo’n chat-bot uitgerust.

In bedrijfsprocessen zien we ook steeds meer bots opkomen: in gebruik door de klant of door de medewerker. Deze bots richten zich bijvoorbeeld op het reduceren van servicekosten of het verhogen van de reactiesnelheid op vragen. Met de opkomst van Artificial Intelligence en Machine Learning worden deze bots steeds intelligenter. Spelers als Microsoft, Facebook, Google en Amazon zien we groots inzetten op deze technologie.

What’s next met bots?

Er wordt nu al gekeken hoe bots rekening kunnen houden met de emotie en gevoelens van de gebruiker. Dit betekent een heel grote vlucht voor de toepassing van bots. Je kunt dan bots creëren die jou aanraden welk aandeel je moet kopen, welke cliënt je vertrouwd of met wie je een connectie moet aangaan.

Jouw werkplek versnellen met bots

Binnen jouw moderne werkplek kunnen bots jouw werkzaamheden nog makkelijker maken. Je besteedt minder tijd aan randzaken en kunt je focussen op je kernwerkzaamheden. Hierbij enkele voorbeelden van bots die voor versnelling zorgen binnen jouw werkplek:

Expertfinder

Dit is een bot in Skype for Business die je in contact brengt met de juiste expert binnen of buiten jouw organisatie. Het is de opvolger van een traditioneel smoelenboek. De bot houdt uiteraard ook rekening met de beschikbaarheid van de contactpersoon die je zoekt.

Calendar bot

Het plannen van een meeting met meerdere personen was nog niet eerder zo makkelijk. De Calendar bot controleert automatisch de agenda’s van de deelnemers en geeft je opties wanneer de vergadering zou kunnen plaatsvinden.

Finance bot

Ook binnen de financiële of projectadministratie heeft een bot veel toegevoegde waarde. Hij geeft je antwoorden op vragen als “Wie heeft de jaarrekening van ABN AMRO gecontroleerd?”. En: “Op welk moment is deze controle uitgevoerd?”. Hierbij houdt de bot rekening met jou als persoon. Hij geeft je namelijk alleen die informatie waar jij toegang tot hebt. Deze bot is toegankelijk via Skype for Business.

Taken en besluiten bot

Zit je binnen Microsoft Teams te chatten met collega’s en komen er to-do’s voorbij? Deze zet de taken bot automatisch voor je in een to-do lijst. Als je deze bot spraakgestuurd inzet, kan een bot de afspraken en besluiten vastleggen die je maakt tijdens een gesprek door de commando’s ‘besluit’ of ‘afspraak’ te gebruiken.

Uren registratie bot

Een spraakgestuurde bot helpt je om op tijd je uren te registreren. Jouw werksessies logt hij op achtergrond in de urenadministratie.

Security bot

Jouw organisatie beschermen tegen phishing en malware? Deze bot voorkomt dat je ongewenste links opent die schadelijk kunnen zijn voor jouw organisatie.

Maak jouw business klaar voor bots!

De mogelijkheden met bots zijn eindeloos. Vanuit ons InSpark Lab investeren we jaarlijks in pilot projecten waarmee we nieuwe technologieën toepassen die onze manier van werken drastisch veranderen. Wij geloven dat er dit jaar een bot explosie losbarst binnen de moderne werkplek. Zie jij de toegevoegde waarde van bots ook? Stuur mij jouw idee! We zijn namelijk op zoek naar deelnemers voor een pilot met bots in ons InSpark Lab. 

SHARE
Peter Hofstee

Principal Consultant Modern Workplace Productivity

Meer informatie?
Ik kan je onder het genot van een kopje koffie bijpraten over de mogelijkheid van bots binnen jouw bedrijf.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!