Microsoft 365 Saturday werd dit jaar gehouden op het Microsoft kantoor van Nederland op Schiphol. Dit event bestaat uit verschillende breakout sessies waar de focus deze editie vooral lag op het Power Platform, Dynamics 365 Customer Engagement en nog veel meer. Zelf mocht ik spreken over het bouwen van business applicatie met behulp van het Power Platform, gecombineerd met Office 365. Het ontwikkelen van deze applicaties wordt steeds laagdrempeliger en eenvoudiger voor mensen zonder kennis van development en daar zie je dan ook een interessante verschuiving plaatsvinden.

Microsoft HQ

Naast de gave locatie was de organisatie tip-top in orde qua voorbereidingen, communicatie, on-site faciliteiten en uiteraard de catering. Verder waren er ook hele interessante sprekers aanwezig. Vanuit Microsoft was onder andere Jon Levesque aanwezig als keynote spreker met een inspirerende sessie over zijn aandeel in het Power Platform en de groeiende community van het Power Platform. Hij kwam ook nog even langs bij onze Transformation Hub om ons team te ontmoeten. In dit blog neem ik je mee naar de belangrijkste take-aways van het event.

tweet inspark transformation hub

Power Platform en Dynamics 365 focus

Omdat ik voornamelijk uit de Productivity hoek kom van Office 365, was het best spannend om tussen allemaal Dynamics 365 experts en Microsoft MVP’s (Most Valuable Professionals) te staan. Toch was het dit jaar goed merkbaar dat het Power Platform nu ook binnen de Dynamics 365 hoek zijn eigen ruimte begint op te eisen. Zie bijvoorbeeld de aanwezigen van mijn sessie:

blog django mentimeter

Opvallend vond ik daarnaast dat de tools van Power BI, Power Apps, Power Automate en het nieuwe Power Virtual Agents veel aandacht krijgen en steeds meer een eigen plek veroveren binnen de Microsoft Productivity Stack:

blog django take aways 365 saturday

Binnen Office 365 events was dit al een tijd merkbaar en we zien ook steeds meer Power Platform Events ontstaan zoals de Power Platform Bootcamp die wereldwijd werd gehouden op verschillende locaties over de hele wereld. Op het laatstgenoemde event mocht ik ook een sessie doen en hier waren uitsluitend sessies over het Power Platform.

Via de website van 365 Saturday (wat overigens gebouwd is op dezelfde architectuur als Power Apps Portals kon ik aangeven welke sessies ik bij wilde wonen op het 365 Saturday event, inchecken op de sessie en vervolgens feedback geven over die sessie:

schedule blog django

5 korte take-aways van het 365 Saturday event:

 • Een use case demo van een geïmplementeerde oplossing bestaande uit verschillende onderdelen van het Power Platform, Office365 en Azure:
  1) Een IT collega kon via een aanklikbare link (of zelfs vanuit Microsoft Teams) een Canvas Power App openen en heel gemakkelijk een verzoek indienen voor een nieuwe IT omgeving.
  2) Een Power Automate Flow zorgde er vervolgens voor dat de aanvraag via Microsoft Teams bij een manager kwam om goed te keuren. Nu kon de manager direct vanuit een Microsoft Teams chat via een adaptive card goedkeuring geven.
  3) Vervolgens pakte een Logic App de goedgekeurde aanvraag op om met behulp van Azure Blueprints de IT omgeving volledig geautomatiseerd en geconfigureerd aan te maken binnen een Azure Resource Group zodat die direct te gebruiken was

  • Take-away: een gestroomlijnd process voor betrokken personen en IT configuratie volledig te automatiseren zodat eventuele governance binnen IT ook afgedwongen en gemonitord kan worden 💡🔃
 • Een inleidende presentatie over de mogelijkheden van Power Virtual Agents
  • Take-away: “chat bots are the new UI” in plaats van helemaal uitdenken hoe een formulier eruit moet zien met allemaal schermen en validaties –> bedenk hoe een gesprek eruit zou zien, richt dat relatief gemakkelijk in als een bot via Power Virtual Agents zonder code en toon de bot op plekken zoals een website, Microsoft Teams en SharePoint 💡🤖
 • Mijn eigen sessie over Power Platform Solutions
  • Take-away: til jouw business apps naar een hoger niveau via de Common Data Service en beheer deze via Solutions met volwaardig Application Lifecycle Management. 💡📈
 • Een IT Pro sessie waarin originele Dynamics Workflows warden vergeleken met Power Automate Flows
  • Take-away: Power Automate Flows zijn de toekomst dus zet zo veel mogelijk over naar toekomstbestendige Flows 💡⏲
 • Een business sessie waarin ervaringen werden gedeeld in de reis van een idee naar een werkende oplossing
  • Take-away: het Power Platform stelt zowel afdelingen, organisaties als ISV’s (Independent Software Vendors) om ideeen om te zetten in beheersbare en verkoopbare componenten (solutions) 💡💸

Conclusie

Al met al dus een zeer geslaagde dag op het 365 Saturday event en zeker aan te raden voor iedereen die meer in het Power Platform wil duiken. Ik verwacht dat het Power Platform steeds meer een eigen plek zal krijgen binnen zowel business cases, oplossingsrichtingen, licentie modellen, Microsoft trainingen & certificeringen. Mocht je als organisatie nou snel aan de slag willen, kun je altijd beginnen met onze kickstart workshop, waarin we je meenemen in het gehele proces.

SHARE
Django Lohn

Consultant Modern Workplace Productivity

Meer weten?
Ik neem je mee in de laatste ontwikkelingen binnen het Power Platform
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!