Wat is Future Tech?

Future Tech is een event gericht op, zoals de naam enigszins verklapt, de toekomst van de technologie met een focus op data en AI. Zoals in de opening van het event werd verklapt, is het ontstaan uit het idee om met een groep geïnterneerden te praten en te brainstormen over ontwikkelingen op dit vakgebied. In de huidige wereld waar bedrijfsleiders veelal niet met computers zijn opgegroeid, maar waarin deze ontwikkeling exponentieel versnelt, gaan we een interessante revolutie tegemoet. Daarom waren op dit event niet alleen sessies bij te wonen die in gingen op de technologie, maar ook op de veranderingen in het samenstellen van de teams die hierbij gepaard gaan. Heel leerzaam dus! In dit blog licht ik een aantal sessies uit die we hebben bijgewoond en geef ik je vier take-aways mee die voor ons belangrijk waren.

1. AI for every developer

Data Science stond centraal in deze sessie en met name Deep Learning, vanuit het perspectief van een developer. Waar het eerste deel meer een introductie was van Deep Learning, en misschien minder interessant voor degene die al bekend zijn met de werking van neurale netwerken, was het tweede meer praktisch en ging het in op het gebruik van Azure Cognitive Services. Wat hierbij interessant is, is dat Microsoft vanuit het platform standaard al de meeste toepassingen van Deep Learning aanbiedt: spraakherkenning, beeldherkenning en taal. Interessant hierbij, is dat deze code zo te downloaden is, gebruikt kan worden en aan te passen is. Hierbij moet gezegd worden dat de standaard functies vrij beperkt zijn, maar dat dit zeker een interessante basis biedt om mee te beginnen.

Future Tech AI, DL ML

2. Building IoT solutions using Azure IoT Edge

Microsoft investeert de laatste jaren fors op het gebied van IoT. Bij Future Tech werd verder ingezoomd op IoT Edge en hoe je deze oplossing kunt implementeren in Azure. Waar traditionele IoT technologie data rechtstreeks streamt naar de cloud, waar vervolgens logica en analyses worden toegepast en acties worden teruggestuurd naar de device, gaat de IoT edge een stap verder. Bij IoT edge hoeft de data het eigen netwerk niet te verlaten. De data wordt namelijk gestuurd vanaf bijvoorbeeld een sensor naar een on-premise apparaat waarop de logica en analyse wordt toegepast. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van Microsoft IoT zonder dat er altijd een constante internetverbinding is. Denk bijvoorbeeld aan AI oplossingen als zelf rijdende auto’s die ook moeten kunnen functioneren als je een tunnel inrijdt.

3. Solidifying industrial IoT with Azure IoT Hub

Dit was voor ons misschien de meest interessante sessie, waarbij verschillende praktijkvoorbeelden werden gepresenteerd voor het gebruik van IoT Hub op plekken waar je dit niet snel verwacht. Zo vertelde spreker, Eldert Grootenboer, over het gebruik van IoT op schepen, om zo de continuïteit van machines aan boord te waarborgen en de onderhoudskosten te beperken. Door IoT Hub werd het voor schepen mogelijk om op afstand technische hulp te krijgen over eventuele (toekomstige) storingen waarbij gelijk kan worden ingegrepen om schade te beperken. Ook wanneer er niet altijd internetverbinding is kan hiervan gebruik worden gemaakt door middel van het eerdergenoemde Azure IoT Edge om zo geen data verloren te laten gaan en zo storingen te missen.

Future Tech Azure IoT hub

4. Future Teams on Future Tech

Hoewel we deze sessies niet hebben bijgewoond werd er in de introductie wel een interessant punt gedeeld, welke we graag hier ook nog eens willen benoemen. We zijn namelijk allemaal bezig met het vinden van de beste manier om met AI om te gaan, in projecten of in organisaties. Hierbij grijpen we vaak handvatten aan welke beschikbaar zijn en succes heeft bewezen, zoals het Spotify Model. Dit is echter een model dat al een aantal jaren oud is, waar Spotify zelf dus waarschijnlijk al veranderingen aan heeft gebracht, en daarnaast is het model specifiek ontworpen voor Spotify. En wij zijn geen Spotify. De kunst zit hem daarom in het continu verbeteren van bestaande modellen en best practices en de kennis hierover te delen op dit soort events.

Wil jij meer weten over de digitale revolutie en de mogelijkheden van data, AI en Deep Learning voor jouw bedrijf? Neem dan onder dit blog contact op en dan kunnen we kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

SHARE
Vincent Kieboom

Consultant Data & AI

Meer weten?
De mogelijkheden van Data & AI kunnen we samen bespreken onder het genot van een kopje koffie.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!