Het nieuwe werken maakt een slimme veranderaanpak onmisbaar

Wanneer je een flinke investering doet in nieuwe technologie, dan wil je ook dat dit goed in gebruik wordt genomen. Je schaft het aan voor de voordelen en die behaal je alleen wanneer collega’s de technologie juist adopteren. Een slimme veranderaanpak is hierbij onmisbaar. Zeker nu, met de nieuwe manier van werken. Hybride werken heeft veel veranderd. Met welke veranderingen moet je rekening houden?

Af en toe wat verandering is leuk, het zorgt voor afwisseling en houdt mensen scherp. Wanneer de veranderingen maar door gaan of veel in één keer is, kan het mensen overspoelen. Vaak schieten zij dan in de weerstand. Herkenbaar vanuit de coronaperiode: we begonnen eensgezind, maar de weerstand groeide naarmate het langer duurde er en meer veranderende maatregelen werden getroffen. Mensen wilden niet meer alleen maar thuiswerken en over de hoeveelheid videovergaderingen werd steeds meer geklaagd. Dit terwijl het thuiswerken en online vergaderingen ook veel positieve kanten met zich meebracht. Toch raakten mensen oververmoeid en mistten we sociale contacten. Het hybride werken biedt daar een oplossing voor, maar het levert ook nieuwe vraagstukken op.

Hybride werken, de 7 veranderingen

Uit de jaarlijkse Work trend index van Microsoft komen 7 blijvende veranderingen op de werkvloer. Beïnvloed door het hybride werken.
Flexibel werken (qua locatie en tijd) is het nieuwe normaal en zal niet meer verdwijnen. Het heeft een grote invloed op hoe we tegenwoordig denken over een prettige werkomgeving.

  1. Het management verliest contact met medewerkers, meestal zonder het zelf door te hebben.
  2. De hoge productiviteit door hybride werken heeft een negatieve keerzijde: oververmoeidheid.
  3. Vooral generatie Z, de generatie geboren rond of direct na de eeuwwisseling, heeft extra energie en aandacht nodig.
  4. Netwerken krimpen doordat o.a. het praatje in de wandelgangen mist. Dit zit innovatie in de weg, dus zorg voor een goed alternatief.
  5. Ruimte in plaats en tijd zorgt voor een verhoogd gevoel van ‘jezelf kunnen zijn’ en stimuleert welzijn en openstaan voor verandering.
  6. In een hybride werkwereld wordt talent weer meer beschikbaar: mensen ontplooien vanuit huis nieuwe carrièremogelijkheden.
  7. In een hybride werkwereld wordt talent weer meer beschikbaar: mensen ontplooien vanuit huis nieuwe carrièremogelijkheden.

De impact

Doordat tijd om te reizen en voor sociale bijeenkomsten wegvalt, is de productiviteit verhoogd. Aan de andere kant vervaagt de grens tussen werk en privé, waardoor dit ook tot oververmoeidheid kan leiden. Tegelijkertijd krimpt de ‘circle of influence’ en de ‘sense of belonging’ van veel medewerkers. Hierdoor ontstaat de hybride werken-paradox: de situatie waarbij mensen wél blijvend meer thuis willen werken, maar ook het sociale contact van kantoor missen. Zo zei 73% van de medewerkers vorig jaar blijvend meer thuis of op afstand te willen werken, maar 67% zei meer behoefte te hebben aan persoonlijk contact.

Knoppentraining is onvoldoende

Maar ook de andere punten maken een slimme veranderaanpak van extra belang. Doordat de fysieke en mentale afstand groter geworden is, is een losstaande ‘knoppentraining’ niet meer voldoende. Dat was het al niet, maar is nu echt een no-go geworden. Erken dat je een gedragsverandering van je mensen vraagt, erken de verschillen tussen medewerkers en de verschillende afstanden die ze moeten overbruggen. Dat is de eerste stap. Weet dat je met nieuwe technologie ook nieuwe processen en werkwijzes introduceert die effecten hebben op mensen.

Zó neem je medewerkers mee in verandering

Een slimme veranderaanpak bestaat uit 5 fases waarin je medewerkers meeneemt in de periode voor, tijdens en na de implementatie. Door je te verdiepen in hun perspectief, vergroot je de veranderbereidheid. Bovendien spreid je met een langere veranderperiode de ‘pijn’: mensen hebben meer tijd om te wennen aan de veranderingen, voelen zich niet overspoeld en gaan daardoor minder snel in de weerstand. Wat de 5 fases van een slimme veranderaanpak zijn, vertellen we in een volgende blog!

Benieuwd hoe we je kunnen helpen met een slimme veranderaanpak?

Lees dan ook onze whitepaper Slimme veranderaanpak bij nieuwe technologie.  

Kees da Silva

Meer blogs

Kees da Silva
Kees da Silva | Adoptie Consultant Modern Workplace
Ik help je graag verder
Neem contact op