Hololens, so what?

De mixed reality-bril van Microsoft heeft een grote WOW!-factor. Maar wat zijn nu precies de zakelijke mogelijkheden? Voor onze klanten testen we het eerste prototype in Nederland en gaan we op zoek naar de toegevoegde waarde van deze innovatieve bril. In deze blog onze eerste echte kennismaking met de HoloLens.

Verschil HoloLens met virtual reality-brillen

Ruim een jaar geleden werd de HoloLens geïntroduceerd. Jarenlang ontwikkelde Microsoft In het diepste geheim een bril die jouw wereld van een extra digitale laag voorziet. Daar waar virtual reality je meeneemt in een geheel nieuwe wereld en je afsluit van de werkelijkheid, versterkt of verbetert mixed reality de huidige realiteit. Deze mixed reality-laag biedt je opties in de vorm van verschillende applicaties of games.

Voordelen van werken met de HoloLens t.o.v. VR-brillen

  • Doordat je de echte wereld blijft zien, ervaar je geen misselijkheid, zoals bij de Oculus Rift.
  • De HoloLens voegt letterlijk een extra dimensie toe aan je werkelijke wereld. Zo kun je bijv. jouw toekomstige keuken zien in je woning.
  • De HoloLens werkt draadloos en zonder smartphone of computer.
  • Met de HoloLens ga je meteen aan de slag. De HoloLens draait op Windows 10 en daarom zijn veel universele Windows 10 apps straks beschikbaar voor gebruik in de HoloLens.

Hands-on werken met de HoloLens

Simpel kijken en bewegen

Het bepalen van de positie werkt net zoals dat werkt met een virtual reality-bril en laat je 3D-projecties van meerdere kanten bekijken. De bril heeft geen GPS, maar scant de omgeving om zijn positie te bepalen. Je bestuurt de HoloLens door simpelweg te kijken en te bewegen (met je handen). De bril herkent je handen en kan bewegingen omzetten in interactie. De basisbewegingen zijn de bloem (oproepen startmenu) en vingerbewegingen voor klikken, slepen en projecties te vergroten. Tevens is er een clicker meegeleverd. Ook kan je de bril bedienen door middel van commando’s met je stem waarbij gebruikgemaakt wordt van Cortana. Opvallend is dat we binnen 2 minuten gewend zijn aan deze nieuwe interactiemethode. Daarnaast is de snelheid en de scherpte waarmee de beelden in je zicht verschijnen, boven verwachting goed.

Ruimtelijk geluid

Een dimensie bovenop de projectie van hologrammen is het gebruik van ruimtelijk geluid. Microsoft gebruikt de sensorinformatie over de fysieke omgeving om het volume en het stereobeeld van de audio aan te passen. Loop je naar de hologram, dan neemt het geluid toe; loop je er langs, dan neemt je ene oor de audio duidelijker waar dan het andere. Dit versterkt het effect dat je te maken denkt te hebben met echte objecten enorm. Deze functionaliteit noemt Microsoft spatial sound.

Wat zijn de zakelijke mogelijkheden?

InSpark is ervan overtuigd, dat de HoloLens de nieuwe dimensie wordt binnen de Moderne Werkplek en dat het bedrijven de mogelijkheid biedt om sneller, productiever en slimmer samen te werken. Doordat de HoloLens draait op de universele Windows 10 apps is de stap naar augmented reality dichterbij dan je denkt.

De HoloLens zelf ervaren?

InSpark is ervan overtuigd dat de HoloLens de nieuwe dimensie wordt binnen de Moderne Werkplek en dat het bedrijven de mogelijkheid biedt om sneller, productiever en slimmer samen te werken. Doordat de HoloLens draait op de universele Windows 10 apps is de stap naar mixed reality dichterbij dan je denkt.

Wil je de HoloLens zelf ervaren? Of wil je concreet met de HoloLens aan de slag? Bekijk dan de mogelijkheden van ons HoloLens Experience Center en de HoloLens Kickstart Workshop.

SHARE
Dick Lorier

Innovation Lead

Meer weten over mixed reality?
Ik vertelt je graag meer over de mogelijkheden voor jouw organisatie.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!