Microsoft 365 Copilot : waarom je dit wil gebruiken

“Vandaag zetten we een grote stap vooruit in hoe we met computers omgaan. Dit gaat de manier waarop we werken echt veranderen en zorgt ervoor dat we veel productiever kunnen zijn,” zei Satya Nadella, de CEO van Microsoft. “Met onze nieuwe ‘Copilot’ voor werk geven we mensen meer mogelijkheden en maken we technologie makkelijker te gebruiken door gewoon op een natuurlijke manier te praten.”

Microsoft 365 Copilot: wat is het?

Microsoft 365 Copilot is een digitale assistent die, op basis van AI, persoonlijke ondersteuning geeft aan gebruikers voor een reeks taken en activiteiten. Copilot verbindt niet alleen ChatGPT met Microsoft 365; het combineert de kracht van grote taalmodellen (LLM’s) met jouw gegevens in de Microsoft Graph (inclusief je agenda, e-mails, chats, documenten, vergaderingen en meer) en de Microsoft 365 apps om jouw woorden om te zetten in deze nieuwe tool. Ingesloten in de Microsoft 365 apps die je elke dag gebruikt, zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams werkt Copilot samen met jou om je creativiteit te ontketenen, productiviteit te ontgrendelen en jouw vaardigheden te verbeteren.

Hoe pas ik dit toe in mijn apps?

Lees hieronder meer over wat Copilot kan in bijvoorbeeld Word, Excel, Powerpoint, Outlook en Teams.

Copilot in Word

Met een eenvoudige instructie genereert Copilot in Word een initiële conceptversie van een tekst, waarbij indien nodig informatie uit je gehele organisatie wordt geïntegreerd. Bovendien kan Copilot bestaande documenten aanvullen met nieuwe inhoud, teksten samenvatten en specifieke delen of het volledige document herformuleren om het beknopter te maken. Je hebt zelfs controle over de gewenste schrijfstijl. Daarnaast biedt Copilot ondersteuning bij het verfijnen van je schrijfwerk door suggesties aan te reiken die je argumenten versterken of eventuele inconsistenties weghalen.

Copilot in Excel

Copilot in Excel werkt samen met jou om gegevensanalyse en -verkenning te vereenvoudigen. Je kunt Copilot vragen stellen over de dataset in gewone taal dus niet alleen in complexe formules. Het legt verbanden bloot, stelt hypothetische scenario’s voor en stelt nieuwe formules voor op basis van jouw vragen. Bovendien genereert het modellen op basis van jouw vragen, waardoor je de gegevens kunt verkennen zonder ze direct aan te passen. Je kunt trends identificeren, indrukwekkende visualisaties maken en zelfs om aanbevelingen vragen om alternatieve resultaten te bereiken.

Copilot in Powerpoint

Als jouw partner in verhalen vertellen, kan Copilot bestaande geschreven documenten omvormen tot presentaties, inclusief sprekernotities en bronvermeldingen, of zelfs een nieuwe presentatie starten op basis van een simpele aanwijzing of ruwe schets. Lange presentaties kunnen met één druk op de knop worden ingekort, en met natuurlijke taalopdrachten kun je lay-outs aanpassen, tekst herformuleren en perfect getimede animaties creëren.

Copilot in Outlook

Copilot in Outlook werkt zij aan zij met jou in je inbox, om zo de tijd die je besteedt aan het organiseren van e-mails te verminderen en meer ruimte te creëren voor efficiënte communicatie. Het is in staat om uitgebreide en complexe e-mailgesprekken met meerdere betrokkenen samen te vatten, zodat je niet alleen de kern van het gesprek begrijpt, maar ook de verschillende perspectieven van elke deelnemer en de openstaande vragen die nog beantwoord moeten worden. Of het nu gaat om het reageren op een bestaande e-mail met een eenvoudige instructie of het omvormen van korte notities tot professionele berichten, Copilot maakt gebruik van de beschikbare inhoud in heel Microsoft 365. Zie onderstaand een voorbeeld:

Copilot in Teams

Copilot in Teams neemt de inspanning weg uit teamwerk. Het fungeert als een assistent om je vergaderingen effectiever te maken, conversaties te stimuleren, belangrijke discussiepunten te ordenen en cruciale actiepunten samen te vatten, zodat iedereen binnen de groep duidelijk weet wat de volgende stappen zijn. In de chat biedt Copilot gedetailleerde antwoorden op specifieke vragen en geeft het een samenvatting van wat je mogelijk hebt gemist. Met Copilot als toevoeging aan je vergaderingen en gesprekken beschik je nu over een krachtige tool om alledaagse taken te vergemakkelijken, zoals het genereren van vergaderagenda’s op basis van chatgeschiedenis, het identificeren van de juiste personen voor opvolging en het plannen van komende maandelijkse bijeenkomsten.

Is Copilot niet hetzelfde als ChatGPT?

Nee, dat is het niet. M365 copilot maakt gebruik van informatie die beschikbaar is binnen hun eigen omgeving/graph. Dit gebruikt Copilot als basis voor jouw nieuwe document, bijvoorbeeld je kiest een mail, een oude powerpoint slide en afbeeldingen om een nieuwe presentatie te maken met als basis de genoemde bronnen.

ChatGPT is een chatbot waar je vragen aan kunt stellen en die op basis van jouw vraag een antwoord genereerd. Hij maakt geen gebruik van jouw eerder gemaakte documentatie zoals een PowerPoint of mail. Je kunt dit er wel in kopiëren en plakken maar dan heb je privacy/security problemen en is een langer proces.

Het grootste verschil is uiteindelijk de integratie in de Office apps (ophalen en gebruiken van eerdere bedrijfsinformatie). Het is dus veel meer gericht op productiviteit in jouw rol.

Wil je naast Copilot toch gebruik maken van chatbot, dan is een veilig en zakelijk chatbot van Microsoft zelf, Bing Chat Enterprise, het beste alternatief van ChatGPT voor jouw bedrijf. Lees hier meer over Bing Chat Enterprise. 

Starten met Copilot: 3 versnellers

Om je te helpen Copilot goed in je organisatie in te zetten, ontwikkelden we drie versnellers: een workshop, tenant assessment en pilot. Lees hier meer over ons Copilot aanbod.

Direct terugkijken: webinar ‘Ontdek Microsoft 365 Copilot’ 

Microsoft 365 Copilot brengt generatieve AI naar jouw werkplek. We nemen je graag mee in waarom Copilot écht een vooruitgang in de manier van werken brengt. Maar we vertellen ook hoe je hier mee start binnen jouw organisatie en hoe je zorgt dat je er maximaal van profiteert.

Wat kun je verwachten?

  • Voorbeelden van hoe je voordeel haalt uit Copilot
  • Technische eisen voor het in gebruik nemen van Copilot
  • Het belang van beleid en richtlijnen rondom het gebruik van AI
  • Tips voor het adoptieproces

Meer blogs

image description
Thomas ´t Hoen | AI Adoption Consultant
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Ik help je graag!
Neem contact op