Ieder bedrijf in de ICT markt doet wel iets met cloud producten. Of het nu een ‘private cloud’ van een dienstverlener is, of een dienst die men vanuit een publieke cloud afneemt. Misschien dat bedrijven het zich niet eens realiseren, maar door het gebruik van Office 365, maakt men bijvoorbeeld al (deels) gebruik van Microsoft Azure cloud. In dit blog zal ik als Principal Consultant Azure en Microsoft MVP, op een laagdrempelige manier proberen uit te leggen wat Azure nu eigenlijk is.

Terug naar de basis: wat is cloud?

De cloud kun je op verschillende manieren beschrijven. Neem bijvoorbeeld de definitie van de National Institute of Standards and Technology’s (NIST). Zij stellen dat cloud computing wordt ontsloten door een overal beschikbare, gemakkelijke, on-demand netwerktoegang. Daarbij wordt een gedeelde pool van configureerbare computerresources ingericht en vrijgegeven. Dit met minimale beheerinspanning of interactie door een service provider.*

* ten tijde van het schrijven van dit stuk, was de website van de NIST niet beschikbaar om aan te refereren door de Lockdown van de Amerikaanse regering. Deze verwijzing refereert aan een gecachte versie van de website uit december 2018.

Wat is Azure? InSpark blog azure cloud (NIST)

Een simpeler beschrijving zag ik laatst bij iemand op een T-Shirt staan: “Cloud is gewoon iemand anders zijn computer”. Maar als de cloud op iemand anders zijn computer kan draaien, kan het dan ook op mijn computer staan? En wat is Azure  cloud dan precies?

Wat is Azure InSpark blog azure cloud (Cloud)

Azure in een notendop

Met Azure bedoelen we in de IT wereld: hét publieke cloud platform van Microsoft. Wanneer organisaties een abonnement afsluiten op Azure diensten, kunnen zij gebruik maken van de diensten die Microsoft op dat platform aanbiedt. Deze diensten worden veelal op maandelijkse basis afgerekend naar gebruik. Jouw data en servers worden verplaatst naar de datacentra van Microsoft, waardoor jij je geen zorgen meer hoeft te maken over de beveiliging en het beheer van de fysieke laag in het datacentrum, zoals servers, netwerkverbindingen, koeling, etc.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de diensten die Microsoft vanaf het internet aanbiedt, in beperkte mate en schaal ook te plaatsen in het eigen datacentrum van bedrijven. Hiervoor heeft Microsoft in samenwerking met een aantal externe leveranciers het AzureStack platform ontwikkeld. Hierbij kunnen gebruikers van het platform dezelfde technologieën en tools gebruiken voor uitrol en beheer, als bij het publieke Azure platform. Het enige verschil is dat je alle functionaliteit (Virtuele Servers, KeyVault, DataOpslag en Databasediensten) vanuit een eigen locatie kunt leveren en hier ook kunt opslaan.

Waarom is Azure cloud?

Laten we deze vraag eens plotten op de NIST definitie. Deze definitie stelt dat iets “cloud” mag heten als het overal beschikbaar en toegankelijk is via het netwerk; lees: internet. Microsoft Azure is beschikbaar in meer dan 140 landen. Diensten worden beschikbaar gesteld vanuit meer dan 45 regio’s op dit moment. Hiermee verwacht ik dat Microsoft voldoet aan de eerste eis.

De definitie van cloud gaat verder over het poolen van resources. In een Microsoft datacentrum, worden de fysieke servers gedeeld door meerdere klanten. Wanneer je deze resources niet meer nodig hebt en deze “teruggeeft” aan de pool, stopt ook de rekening. Dit alles, inclusief de facturatie, is volledig geautomatiseerd en valt door de klanten te controleren en configureren. Hierbij is geen tussenkomst nodig van de service provider, in dit verhaal Microsoft. Hiermee voldoet Azure cloud aan alle bepalingen van NIST, om als cloud platform gezien te worden.

Welke diensten zijn er? En wat kan ik hiermee?

Het zou veel te kort door de bocht zijn, om ook maar de indruk te wekken dat wij hier een lijst kunnen publiceren die de tand des tijds doorstaat met diensten bovenop het Azure cloud platform. Azure hanteert namelijk een ontwikkelcyclus van ongeveer 6 weken, wat eigenlijk inhoudt dat er te allen tijde nieuwe diensten op het platform te vinden zijn.

Voor een actueel overzicht van de diensten op Azure, verwijs ik je graag naar deze website van Microsoft. Daar houdt Microsoft zelf bij welke diensten er beschikbaar zijn op het platform en in welke regio. Microsoft heeft over de hele wereld datacentra gebouwd, om de diensten zo dicht mogelijk bij de klanten te kunnen aanbieden en data zo lokaal mogelijk te kunnen opslaan. Dit doen zij zodat klanten kunnen voldoen aan verschillende eisen rondom beschikbaarheid, wetgeving en compliancy . De groepering van een aantal datacentra in een bepaalde geografische omgeving, wordt een regio genoemd.

De regio waar onze klanten in Nederland het meest gebruik van maken, is die in “West Europa”. Die regio wordt gehost in datacenters van Microsoft in Amsterdam en Middenmeer (NH).

Wat is Azure? InSpark blog azure cloud (middenmeer)

*Azure Datacenter Middenmeer, onderdeel van regio West Europa

Is Azure wel wat voor mij?

In mijn beleving kunnen ALLE bedrijven toegevoegde waarde halen door de inzet van diensten uit Azure. Dit kan variëren van het verplaatsen van servers uit het datacenter naar Azure cloud, maar je kunt het platform ook gebruiken als uitwijklocatie. Daarnaast kun je allerlei bedrijfsdatabronnen willen ontsluiten voor Machine Learning en Big Data Analyses of gewoonweg met één gebruikersidentiteit eenvoudig, maar veilig inloggen op alle bedrijfsapplicaties.

Ben je nog zoekende waar de toegevoegde waarde van cloud en Azure voor jouw bedrijf ligt? Maak dan een afspraak met een Inspark adoptie coach voor een cloud ambitie workshop! Ik hoop dat je door deze blogpost hebt opgestoken wat Azure cloud nu eigenlijk is: hét publieke cloud platform van Microsoft die je ook in-house kunt hosten in de vorm van Azure Stack.

SHARE
Johan Biere
Share

Gerelateerde blogs

Johan Biere

Principal Consultant Cloud Infra & Apps

Heb je nog vragen?
Ik kan je alles over de mogelijkheden van Azure vertellen onder het genot van een kopje koffie.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!