Power Platform: onze lessons learned

De lessons learned

Inmiddels zijn wij binnen InSpark al een aantal jaar bezig met het Power Platform. Ook bij onze klanten.  Tijd om mijn ervaringen en  ‘lessons learned’ (en die van InSpark) met jullie te delen. Mijn eerste ervaring met het Power Platform was met Power Apps, ongeveer 3,5 jaar geleden alweer. Destijds kregen we de vraag om een mobiele applicatie te bouwen voor medewerkers om de registratie van uren te faciliteren. Deze applicatie moest o.a. aan de volgende eisen voldoen:

  • De applicatie moest geschikt zijn voor offline gebruik
  • De urenregels moesten in SQL-server opgeslagen worden
  • Na offline gebruik was een synchronisatiemechanisme nodig voor de uren

Mijn eerste ervaring over de complexiteit en ontwikkeltijd van apps, lees je in mijn eerste blog van deze blogserie.

Volwassenheid platform

Al snel kwamen we tot de conclusie dat het platform destijds nog niet 100% geschikt was voor de bouw van de applicatie, met name de synchronisatie na offline gebruik werd een uitdaging. Daarnaast was de gevraagde business logica niet echt goed onder te brengen in Power Apps, dit resulteerde alsnog in veel ‘custom code’ in de app. Het bouwen van een ‘native’ mobile applicatie was destijds ons advies. Met veel maatwerk denk ik dat we een eind waren gekomen, echter streefden we dan ons doel voorbij.

Destijds zagen we ook dat de diverse koppelingen met andere diensten en applicaties nog niet volwassen waren. Dit had voornamelijk te maken met het feit dat Power Apps niet altijd de externe bron respecteerde. Bij een koppeling met een SharePoint lijst werden nog niet alle data typen (bijv. choice fields) ondersteund en moest je alsnog code schrijven om met deze data typen te kunnen werken.

Low-code/ No-code

Naarmate de koppelingen met diverse diensten en applicaties steeds beter werden (zowel in Power Apps als in Power Automate) ging het steeds meer de kant van een low-code/no-code platform op. Dit heeft als voordeel dat het prototypen samen met onze opdrachtgevers vanaf dat moment veel sneller en beter ging. Met alle verbeteringen die de afgelopen jaren beschikbaar zijn gekomen, zijn we in één dag in staat om de belangrijkste schermen van de applicatie werkend op te leveren. Natuurlijk zonder alle business logica, maar onze opdrachtgevers hebben snel een goed beeld bij de werking van de applicatie gekregen. Ik geef eerlijk toe, het snel kunnen bouwen van een prototype heeft ook zeker te maken met de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan. We kunnen zeker spreken van een leercurve waar je doorheen moet voordat je snel en kwalitatief goede applicaties kunt bouwen.

Waar we jaren geleden alleen nog maar Power Apps hadden, hebben we nu een groot, volwassen platform met moderne tools die nauw met elkaar samenwerken, te denken aan: Power Automate, Power BI, Power Apps, Power Virtual Agents, Common Data Service, AI Builder, Power Apps Portals en  niet te vergeten alle Azure-diensten waarvan de integratie steeds dieper wordt.

 

Power Platform lessons learned

Afbeelding 1: Het ecosysteem waarmee het Power Platform integreert groeit

Een gemiddelde business applicatie die we vandaag de dag bouwen maakt altijd gebruik van twee of meer hierboven genoemde tools/diensten. Laten we als voorbeeld een relatief eenvoudig administratieproces nemen, de registratie van een nieuwe declaratie door een medewerker.

  • Voor het registeren van de declaratie inclusief foto’s van de bonnetjes gebruiken we Power Apps;
  • Voor het versturen van een bevestigingsmail en het ondersteunen van het goedkeuringsproces gebruiken we Power Automate;
  • Voor het opslaan van de declaratie gebruiken we de Common Data Service;
  • En optioneel zien we vaak nog een integratie met AI Builder om de automatische herkenning van bonnen te faciliteren.

Conclusie

Door het combineren van de diverse technologieën kunnen we uiteindelijk de meest complexe oplossingen bouwen. Hier zit ook meteen de uitdaging van ons vak. Namelijk, hoe houden we een oplossing zo simpel mogelijk. We hebben in het verleden applicaties gebouwd waarin we veel functionaliteiten hebben aangeboden voor veel verschillende doelgroepen. Je kent ze vast wel, het zijn verzamelapplicaties met verschillende functionaliteiten die weinig met elkaar te maken hebben, een wirwar van functies.

In deze serie van blogs blijf ik onze ‘lessons learned’ met jullie delen. Mis het niet! Heb je na het lezen van dit blog vragen over de mogelijkheden van het Power Platform? Neem dan contact met mij op en ik kan snel met je meedenken over de eindeloze mogelijkheden van het platform.

Thijs Soepenberg

Ontdek meer over het Power Platform

Aan de slag met PowerApps?

Aan de slag met PowerApps?

Bouw in één dag een PowerApp en automatiseer jouw processen in onze PowerApp Kickstart Workshop. 

Ontdek het hier

image description
Thijs Soepenberg | Consultant Modern Workplace Productivity
Meer informatie over het Power Platform?
Neem contact op